Photo Gallery, Τοπικά

Έξαρση κουνουπιών στο Βόλο λόγω υγρασίας και ζέστης

Με τα πρώτα κρύα και τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 15 βαθμούς Κελσίου τα ενοχλητικά έντομα θα εξαφανιστούν

 

Έξαρση, αν και τέλος Οκτωβρίου, παρουσιάζουν στην πόλη του Βόλου τα σμήνη κουνουπιών, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιθετικά και ενοχλητικά. Η παρουσία τους αυτή την εποχή, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες και κυρίως στην επικράτηση υψηλών ποσοστών υγρασίας και ζέστης. Οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Υγείας εμφανίζονται καθησυχαστικοί και επισημαίνουν πως δεν υπάρχει κανένα κρούσμα κουνουπιού Δυτικού Νείλου στη Μαγνησία, προσθέτοντας πως με τα πρώτα κρύα και τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 15 βαθμούς Κελσίου τα ενοχλητικά έντομα θα εξαφανιστούν.

Καιρικές συνθήκες άνοιξης επικρατούν καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του Οκτωβρίου με αποτέλεσμα τα ενοχλητικά κουνούπια να εξακολουθούν να μας ταλαιπωρούν. Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας κ. Δημ. Ζαρίφης «οι καιρικές συνθήκες που θυμίζουν άνοιξη και αρχές καλοκαιριού ευνοούν την ανάπτυξη νέας γενιάς κουνουπιών. Το μήνα Αύγουστο είχαμε λιγότερα κουνούπια» προσέθεσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς σχετικά με την επικινδυνότητα των κουνουπιών για τον άνθρωπο ο κ. Ζαρίφης τόνισε πως «είναι μεν επιθετικά λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, αλλά η παρουσία τους δεν εμπνέει ανησυχία, πέρα από το συνηθισμένο ενοχλητικό τσίμπημα. Δεν υπάρχει καμία επικινδυνότητα, καθώς στην περιοχή μας δεν έχουμε κανένα κρούσμα του κουνουπιού Δυτικού Νείλου».

Να αναφερθεί ότι η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας προχώρησε μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου σε ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών μέσω σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία της Θεσσαλονίκης.

Ειδικά, στην πόλη του Βόλου, το μεγαλύτερο πρόβλημα με την εμφάνιση κουνουπιών αυτή την περίοδο, εντοπίζεται στο κέντρο, καθώς και στις συνοικίες του Αναύρου, της Αγίας Παρασκευής και της Νεάπολης, ενώ σε επίπεδο Μαγνησίας σμήνη κουνουπιών υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Κάρλας.

Ο κ. Ζαρίφης διευκρίνισε πως «τα κουνούπια θα εξαφανιστούν με τα πρώτα κρύα και όταν η θερμοκρασία σταθεροποιηθεί κάτω από τους 15 βαθμούς Κελσίου», ενώ για την προφύλαξη του πληθυσμού από τα ενοχλητικά τσιμπήματα προτείνει τη λήψη σειράς μέτρων, με βάση οδηγία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα οποία είναι:

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σιτών, κουνουπιέρων κλπ, όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ). Συστήνεται επίσης το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.

Αναλυτικά:

Μέτρα πρόληψης στο σπίτι

– Καλύπτουμε με σίτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

– Αν έχουμε πισίνα ή σιντριβάνι, θέτουμε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού, ώστε να απομακρύνουμε αυγά και προνύμφες κουνουπιών.

– Δίνουμε κλίση στον κήπο για να απομακρύνονται τα νερά.

Σίτες σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.

– Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών.

– Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (φιδάκια, ταμπλέτες, αεροζόλ κλπ).

– Απομάκρυνση των στάσιμων νερών (π.χ. λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών).

– Απομάκρυνση των λυμάτων, νερών αποχέτευσης, αποβλήτων.

– Τακτικό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (καταφύγια ενήλικων κουνουπιών).

– Πότισμα κατά προτίμηση το πρωί.

– Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.

Αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.

– Φυλάσσουμε τα δοχεία νερού που δε χρησιμοποιούμε (κουβάδες, καρότσια, βαρέλια) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.

– Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν νερό.

– Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στις υδρορροές.

Ατομική προστασία.

– Χρήση κατάλληλων ρούχων που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα).

– Χρήση εντομοαπωθητικών τόσο σε ακάλυπτο δέρμα, όσο και πάνω από τα ρούχα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το