Photo Gallery, Πολιτική

Επιμένουν στη μείωση μισθών

Ο Ματίας Μορς

Στη μείωση μισθών με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα επιμένει ο Ματίας Μορς, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην τρόικα, προαναγγέλλοντας περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, αμυντικές δαπάνες και μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο.

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο αξιωματούχος χαρακτηρίζει «μονόδρομο» τη μείωση μισθών, λέγοντας πως το «ευρύ χάσμα ανταγωνιστικότητας» μεταξύ Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης έχει μειωθεί μεν τα δύο τελευταία χρόνια αλλά «η πρόοδος δεν είναι επαρκής».
«Το πακέτο εργασιακών μεταρρυθμίσεων που ενέκρινε η κυβέρνηση θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά περίπου 15% στη συνολική περίοδο του προγράμματος» ανέφερε ο Ματίας Μορς.
Όσον αφορά το μέτωπο των δημοσιονομικών μέτρων, ο εαξιωματούχος ανέφερε πως καθώς «έχει εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό ο στόχος των οριζόντιων περικοπών και δαπανών», η εξοικονόμηση θα γίνει με «καλά στοχευμένες δαπάνες» μετά από συνολική αξιολόγηση των δαπανών.
Η αξιολόγηση αυτή, εξήγησε, επικεντρώνεται στις συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα με τρόπο, σημειώνει, που «να διατηρείται η θεμελιώδης κοινωνική προστασία», τις αμυντικές δαπάνες, και την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, η οποία θα «εκπληρώνει την αποστολή της με λιγότερο προσωπικό».
Επιπλέον, ο Μορς σημειώνει ότι «πρέπει να διευκρινιστεί ο ορθολογισμός» στις φαρμακευτικές δαπάνες, επιχειρησιακών δαπανών στα νοσοκομεία και επιδόματα πρόνοιας.

Καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας θα είναι το 2012, εκτιμά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο κ. Μορς διαπιστώνει πρόοδο στην Ελλάδα και καλές πιθανότητες να βγει από την κρίση, προσθέτει, ωστόσο, ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμη υπερβεί το πρόβλημα.
Όποιος πιστεύει ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης που εγκρίθηκε με τόσους κόπους θα λειτουργήσει αυτόματα, πλανάται, υποστηρίζει ο κ. Μορς
Το στέλεχος της Κομισιόν προβαίνει στην εκτίμηση ότι θα απαιτηθούν «πολλά και επώδυνα μέτρα ακόμη, καθώς και αντοχή», προκειμένου να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Το εάν αυτό πετύχει, θα φανεί αυτή τη χρονιά, σημειώνει.  «Πιστεύω ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα μπορέσουμε να δούμε ξεκάθαρα σε ποια κατεύθυνση πηγαίνει η υπόθεση», δηλώνει, προσθέτοντας ότι «θα μπορέσουμε να δούμε εάν η υπόθεση είναι σε καλό ή σε κακό δρόμο».
Ο εκπρόσωπος της τρόικας ελπίζει, σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, να κερδίσει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με τους δανειστές της χώρας. «Θα δούμε μετά τις εκλογές. Όταν βλέπω τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, διαπιστώνω ότι μια ξεκάθαρη πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει το τρέχον πρόγραμμα. Και θέλει να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη» δηλώνει ο κ. Μορς και αναδεικνύει τη σημασία η Ελλάδα να επιτύχει στην εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες θα ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Απαντώντας στο ερώτημα εάν η Αθήνα θα μπορέσει να ξεπληρώσει τα 150 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί, ο κ. Μορς απαντά ότι αυτό θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: Από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και από το εάν ο ελληνικός λαός αποδέχεται να συνεχίσει και μεσοπρόθεσμα τις θυσίες.

Τόμσεν: Μέτρα 15 δισ. ευρώ

Μιλώντας σε συνέδριο του London School of Economics, την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πoλ Τόμσεν παραδέχθηκε ότι η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα «έχει επιθετικό χαρακτήρα», όμως προέβλεψε ότι η οικονομία θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. «Δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών ή παρέκκλισης από αυτή την πολιτική. Άλλωστε παραμένει αβέβαιο το πότε θα επιστρέψει η χώρα στις αγορές με δεδομένο το πολύ υψηλό επίπεδο χρέους αλλά και τις πιθανές αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις» σημείωσε ο Τόμσεν, κάνοντας έμμεση νύξη για πιθανή καθυστέρηση υλοποίησης των μέτρων μετά τη διενέργεια εκλογών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί «είναι αναμφίβολα πολύ επώδυνα για την κοινωνία», αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα χρειαστεί «μεγαλύτερη προσπάθεια προσαρμογής που θα αντιστοιχεί στο 6-7% του ΑΕΠ» και ισοδυναμεί με μέτρα 15 δισ. ευρώ.  Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ δεν έκρυψε άλλωστε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά τις εκλογές θα χρειαστεί περαιτέρω μείωση του ελλείμματος».

Έρχονται κατασχέσεις ακινήτων

Ισχυρό σοκ σε 200.000 κατόχους ακινήτων που δεν πληρώνουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων αναμένεται να επιφέρει η απόφαση της τρόικας να επιταχύνει χρονικά τις διαδικασίες που σχετίζονται με τις κατασχέσεις των ακινήτων από τις τράπεζες, αλλά και ταυτόχρονα να ξεκινήσουν μαζικοί πλειστηριασμοί σπιτιών και καταστημάτων από το καλοκαίρι του 2012.

Οι αποφάσεις αυτές θα οδηγήσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να χάσουν σπίτια και μαγαζιά, τα οποία θα βγουν σε πλειστηριασμούς για ένα κομμάτι ψωμί. Και μάλιστα πολύ σύντομα… Τι σημαίνουν όλα αυτά; Καταρχήν η τρόικα ανατρέπει προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων μέχρι 200.000 ευρώ τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, αλλά και της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών ανεξαρτήτως ποσού έως τα τέλη του 2012. Οι κύριοι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, που επιδιώκουν την ταχύτατη εσωτερική υποτίμηση της αγοράς ακινήτων, θεωρούν ότι η απαγόρευση πρέπει να ισχύσει όχι έως το τέλος του 2012, αλλά έως το τέλος Ιουνίου του 2012 (δηλαδή να μετατεθεί έξι μήνες νωρίτερα). Σχετικές εντολές έχουν δοθεί ήδη στους αρμόδιους υπουργούς και η τελική απόφαση θα ληφθεί από την επόμενη κυβέρνηση. Η τωρινή αναστολή αφορά τόσο στους πλειστηριασµούς που επισπεύδονται από τις τράπεζες για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ όσο και αυτούς που επισπεύδονται από οποιονδήποτε εις βάρος της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, ενώ την αναγκαστική εκτέλεση αποφεύγουν και όσοι προσφεύγουν στα δικαστήρια για υπαγωγή στον νόµο (3869/2010) για τη ρύθµιση οφειλών των υπερχρεωµένων φυσικών προσώπων.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το