Photo Gallery, Πολιτική

Και «Κίνημα 12 Φλεβάρη»

Ανέλαβε την ευθύνη εμπρησμού στο Μετρό

Η οργάνωση «Κίνημα 12 Φλεβάρη» ανέλαβε, με προκήρυξη που αναρτήθηκε για λίγες ώρες στο Διαδίκτυο, την ευθύνη για τον εμπρηστικό μηχανισμό που βρέθηκε το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου μέσα σε συρμό του Μετρό στο σταθμό του Αιγάλεω.

Η προκήρυξη, που θεωρείται γνήσια σε πρώτη ανάγνωση από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., χαρακτηρίζει «κακόγουστη φάρσα» προηγούμενη ανάληψη ευθύνης με τηλεφωνήματα σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς από τη φερόμενη οργάνωση «Αντάρτικο Πόλεων». Η προκήρυξη αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο indymedia αλλά αποσύρθηκε λίγο αργότερα λόγω «φραστικών λαθών».
Στην προκήρυξη η οργάνωση εξηγούσε γιατί επελέγη το μετρό ως στόχος, ανέφερε ότι επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημέρα και ώρα λόγω χαμηλής επιβατικής κίνησης, καθώς και ότι ο συγκεκριμένος σταθμός του μετρό επιλέχθηκε γιατί, όπως ανέφερε, θα μπορούσε να εκκενωθεί εύκολα σε περίπτωση έκρηξης του μηχανισμού.
Ως προς την επιλογή του μετρό ως στόχου, το κείμενο αναφέρεται στις αυξήσεις εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στη συμφωνία με τη Siemens για τη σηματοδότηση των σταθμών, καθώς και στην απόφαση να κλείνουν κεντρικοί σταθμοί του μετρό στη διάρκεια των διαδηλώσεων, οι οποίοι «λειτουργούσαν ως καταφύγιο για τους διαδηλωτές» και προσθέτει:
«Ο αποκλεισμός από τις μεταφορές κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων ήρθε να προστεθεί σε ένα ήδη διευρυμένο οπλοστάσιο που έχει στα χέρια του το κράτος. Άποψή μας λοιπόν είναι πως οι σταθμοί του μετρό, ή θα είναι στην υπηρεσία του εξεγερμένου λαού ή θα γίνονται παρανάλωμα του πυρός, χωρίς βέβαια να κινδυνέψει κανένας πολίτης και κανένας εργαζόμενος στο μετρό».
Επίσης, οι συντάκτες του κειμένου δεν προαναγγέλλουν νέο χτύπημα, δηλώνουν αντίθετοι στη λογική των «παράπλευρων απωλειών», όπως αναφέρουν, και περιγράφουν λεπτομερώς πώς έδρασαν επιχειρησιακά.
Συγκεκριμένα, γίνεται εξαντλητική περιγραφή των χρόνων των δρομολογίων και των χωροταξικών λεπτομερειών στο σταθμό, προκειμένου να εξηγήσουν τις επιλογές τους να βάλουν «εμπρηστικό μηχανισμό με ρολόι (και όχι οποιοδήποτε άλλο μέσο πυροδότησης) για να έχουμε ακρίβεια στο χρόνο ανάφλεξης του μηχανισμού».
«Είχαμε υπολογίσει ότι τη στιγμή της ανάφλεξης ο συρμός που θα ακολουθούσε θα βρισκόταν στον Κεραμεικό με κατεύθυνση προς ελαιώνα, αρκετά μακριά από το Αιγάλεω, όπου οι επιβάτες θα μπορούσαν να αποβιβαστούν εκεί» αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο.
Ανάλογες αναλυτικές εξηγήσεις ακολουθούν για την ποσότητα της καύσιμης ύλης που επελέγη («μόνο δύο λίτρα βενζίνης»), την ημέρα και την ώρα που σχεδιαζόταν η επίθεση, το ακριβές μέρος που τοποθετήθηκε ο μηχανισμός «όταν οι σύντροφοι βεβαιώθηκαν ότι ο συρμός ήταν εντελώς άδειος (εφόσον και ο τελευταίος επιβάτης, μία κοπέλα πιο συγκεκριμένα) αποβιβάστηκε», καθώς και τη συνδεσμολογία.
«Δεν είχαμε σκοπό να επεκταθούμε στο θέμα του μηχανισμού, αλλά η έκφανση του χτυπήματος και η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών του εμπρηστικού μηχανισμού, μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε πιο αναλυτικοί» αναφέρει η προκήρυξη, με λεπτομέρειες να ακολουθούν αμέσως μετά.
Ως προς το όνομα της οργάνωσης, υπενθυμίζεται ότι στις 12 Φεβρουαρίου υπήρξαν τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας κατά την ημέρα ψήφισης του δεύτερου μνημονίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το