Photo Gallery, Τοπικά

Επιλέγουμε και αγοράζουμε θεσσαλικά προϊόντα

Πανθεσσαλική σύσκεψη χθες με πρωτοβουλία της Ένωσης Συνεταιρισμών Βόλου, παρόντος του Περιφερειάρχη

 

Από τη χθεσινή πανθεσσαλική σύσκεψη για τα προϊόντα της περιφέρειας μας, στην Ένωση Βόλου

 

 

 

Επιτροπή θα φροντίσει για την καταγραφή, πιστοποίηση και διάθεσή τους σε όλα τα μάρκετ

 

Η εμπέδωση πανθεσσαλικής συνείδησης για προτίμηση στα προϊόντα της περιοχής μας, αποτελεί βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με τις Ενώσεις Συνεταιρισμών, τα Επιμελητήρια, την Αυτοδιοίκηση, το Πανεπιστήμιο και τις Ενώσεις Καταναλωτών. Προς την κατεύθυνση αυτή, σε συνδυασμό με τη διάθεση των θεσσαλικών προϊόντων – ισότιμα σε σχέση με άλλα προϊόντα – στα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλίας, αναλαμβάνεται πρωτοβουλία με την «ομπρέλα» της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το πρώτο βήμα έγινε χθες, με πρωτοβουλία της Ένωσης Συνεταιρισμών Βόλου, με την σύγκληση σύσκεψης στα γραφεία του ΕΒΟΛ στη Βιομηχανική Περιοχή. Ο πρόεδρος της Ένωσης Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος, κάλεσε τους εκπροσώπους όλων των φορέων της Θεσσαλίας, παρουσία και του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, προκειμένου να διατυπωθούν προτάσεις και να διασφαλιστεί η συμμετοχή τους στην προσπάθεια αυτή. Όπως τόνισε ο κ. Αγοραστός, η επιλογή θεσσαλικών προϊόντων θα είναι στην ουσία και το μέλλον της Θεσσαλίας και των επόμενων γενεών.

 

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

 

Η χθεσινή σύσκεψη κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των θεσσαλικών προϊόντων, η πιστοποίησή τους, η διάθεσή τους μέσω των σούπερ μάρκες σε όλη τη Θεσσαλία και η προβολή τους μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης. Η επιτροπή θα αρχίσει συστηματική δουλειά από τις αρχές Ιουνίου. Για τις 10 Ιουνίου καθορίστηκε η πρώτη συνάντηση των μελών της επιτροπής ώστε να αρχίσει η προετοιμασία για την καταγραφή των προϊόντων.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη χθεσινή σύσκεψη υπογράμμισαν την ανάγκη πλέον προώθησης των προϊόντων που παράγει η περιοχή, ως απάντηση στην κρίση, ενώ το μήνυμα είναι πως «πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς τα σούπερ μάρκετ να τοποθετήσουν στα ράφια τους, ισότιμα όπως και με άλλα προϊόντα, τα παραγόμενα στη Θεσσαλία.

Παρόντες στη χθεσινή σύσκεψη, εκτός του κ. Αγοραστού, ήταν ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, οι βουλευτές κ.κ. Θανάσης Νάκος, Απόστολος Νάνος και Παύλος Μαρκάκης, αλλά και εκπρόσωποι φορέων από ολόκληρη τη Θεσσαλία. Αρνητικά σχολιάστηκε το γεγονός από ορισμένους παρευρισκομένους, ότι κανένας από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν προσήλθε στη σύσκεψη, αν και είχαν προσκληθεί.

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης και με δεδομένη τη θέση που κατέχουν τα θεσσαλικά προϊόντα στην ελληνική αγορά, οι εκπρόσωποι του αγροτικού και του πολιτικού κόσμου συμφώνησαν ομόφωνα χθες στην υλοποίηση μιας σειράς δράσεων για την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Την επιτροπή προώθησης αυτής της εργασίας θα αποτελούν εκπρόσωποι των αγροτικών ενώσεων και συνεταιρισμών της Θεσσαλίας, των Εμπορικών Επιμελητηρίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Από τους συμμετέχοντες να υπάρξει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, να δημιουργηθούν δημοπρατήρια τοπικών προϊόντων στις τέσσερις πρωτεύουσες των Νομών, αλλά και στις πύλες εισόδου της Θεσσαλίας, όπως για παράδειγμα στο Αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, στο λιμάνι του Βόλου, στους σταθμούς τρένων κ.τ.λ.

«Στόχος μας» όπως τόνισε ο κ. Νικήτας Πρίντζος «πρέπει να είναι η στήριξη των προϊόντων που παράγει η Θεσσαλία για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Χρέος όλων των φορέων είναι να συμπράξουν δυναμικά για την επίτευξη του στόχου με κινήσεις και δράσεις που πρέπει να γίνουν όχι μελλοντικά, αλλά εδώ και τώρα».

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια, ομαδική και πραγματική δουλειά. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ρόλο της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους φορείς και η υλοποίηση των δράσεων εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Η προβολή και η τοποθέτηση των τοπικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι το «κλειδί» για την προώθηση των θεσσαλικών προϊόντων, υπογράμμισε ο κ. Νάκος, την προσοχή των συνεταιριστών στη διαμόρφωση των τιμών ζήτησε ο κ.  Μαρκάκης, ο οποίος και επεσήμανε πως «οι φορείς πρέπει να υποχρεώσουν τις μεγάλες αλυσίδες και τις ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να απασχολούν εργατικό δυναμικό από τη Θεσσαλία».

«Η κατανάλωση των τοπικών προϊόντων μειώθηκε εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθείται από την κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Νάνος.

Στην ανάγκη για εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος χαρακτήρισε «αυτονόητη» τη στήριξη του Δήμου Βόλου στην προσπάθεια του αγροτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Η επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δήμο Βόλου κ. Ζέττα Μακρή, που συμφώνησε με τις προτάσεις που τέθηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης, σχολίασε αρνητικά την απουσία των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Την τυποποίηση όλων των θεσσαλικών προϊόντων πρότεινε ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Στάθης Πλαστάρας, ενώ την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων ζήτησε τέλος από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας κ. Τσικρικάς.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την απόφαση να προχωρήσει άμεσα η «χαρτογράφηση» όλων των τοπικών προϊόντων, ώστε να υπάρχει «μπούσουλας» πάνω στον οποίο θα στηθεί και η στρατηγική.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το