Photo Gallery, Τοπικά

Επεισόδιο μεταξύ των Δήμων Βόλου και Ρήγα Φεραίου για την Κάρλα

Ο κ. Σκοτινιώτης επισήμανε ότι η Κάρλα θα μείνει στον «αέρα», εάν δεν τηρηθούν οι όροι για τους οποίους αποφασίστηκε η χρηματοδότηση του έργου και θεωρεί υπεύθυνο το Δήμο Ρήγα Φεραίου γι’ αυτό

 

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Δήμου Βόλου και του Δήμου Ρήγα Φεραίου, με τη δήμαρχο Ελένη Λαΐτσου να κατηγορείται ανοιχτά από το δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη για τη στάση που κρατάει στο μείζον πολιτικό ζήτημα διαχείρισης της ολοκλήρωσης του έργου της Κάρλας. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου διοργάνωσε την προηγούμενη Παρασκευή Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της Κάρλας με τη συμμετοχή φορέων, χωρίς να κληθεί ο Δήμος Βόλου και αποφασίστηκε για μια ακόμη φορά να μην γίνει αποδεκτή η διάνοιξη γεωτρήσεων ύδρευσης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Η διάνοιξη, ωστόσο, των γεωτρήσεων αποτελεί βασικό όρο χρηματοδότησης για τη συνέχιση του έργου, το οποίο δεν κατασκευάζεται για να αρδεύει κτήματα.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου είναι για μια ακόμη φορά «κατηγορούμενος» καθώς δυναμιτίζει την ολοκλήρωση του έργου της Κάρλας, που χρηματοδοτήθηκε ως περιβαλλοντικό. Ο περιβαλλοντικός χαρακτήρας επιβάλλει να κλείσουν 4.000 γεωτρήσεις που «τραβούν» υφάλμυρο νερό, να αποκατασταθεί η οικολογική  ισορροπία, αλλά και να διανοιγούν οι 33 γεωτρήσεις υδροδότησης του Δήμου Βόλου, που θα χρησιμοποιηθούν μόνο εάν κριθεί ότι το νερό είναι κατάλληλο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ αναβλήθηκε με εισήγηση του δήμαρχου το θέμα υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Ρήγα Φεραίου, μέσω της οποίας ο βιολογικός του Βόλου θα δέχεται τα λύματα του γειτονικού Δήμου.

Ο κ. Σκοτινιώτης επισήμανε ότι η Κάρλα θα μείνει στον «αέρα», εάν δεν τηρηθούν οι όροι για τους οποίους αποφασίστηκε η χρηματοδότηση του έργου και θεωρεί υπεύθυνο το Δήμο Ρήγα Φεραίου γι’ αυτό.

Εισηγήθηκε αναβολή της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης, με το σκεπτικό ότι ο Βόλος δεν μπορεί να επενδύει σε έργα για να δεχθεί λύματα από μια περιοχή που δεν είναι σε θέση να κατασκευάσει βιολογικό και την ίδια ώρα η ίδια περιοχή να υπονομεύει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της χώρας.

«Δυστυχώς, δεν κληθήκαμε στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συμβάλλουμε στον προβληματισμό. Κινδυνεύει με όλες αυτές τις εκκρεμότητες να τιναχθεί το έργο της Κάρλας στον «αέρα». Μας ενδιαφέρει όλους το έργο. Έχουμε τον Παγασητικό, είμαστε παρακάρλιος Δήμος. Πρέπει να υπάρξει ενιαίος σχεδιασμός γιατί σε αυτό επενδύθηκαν τόσες προσδοκίες», είπε ο κ. Σκοτινιώτης και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν ώστε να χαρακτηριστεί το έργο περιβαλλοντικό για να υπάρξει χρηματοδότηση.

Σε ό,τι αφορά στις γεωτρήσεις του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και αν αυτές θα χρησιμοποιηθούν όταν κατασκευαστούν, απάντησε: «Για την ποιότητα νερού των γεωτρήσεων δεν μπορούμε να πάρουμε από τώρα θέση. Με βάση τις δεσμεύσεις χρηματοδότησης του έργου πρέπει να κλείσουν 4.000 γεωτρήσεις που δίνουν υφάλμυρο νερό. Οι γεωτρήσεις του Πολεοδομικού Συγκροτήματος πρέπει να δημιουργηθούν και θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν μόλις αποκατασταθεί η ισορροπία στο σύστημα της Κάρλας. Αν αποκατασταθεί η ισορροπία, θα αναβαθμιστεί και η ποιότητα του νερού. Όπως και να ’χει το ζήτημα, εμείς δεν μπορούμε να απαλλοτριώσουμε το δικαίωμα κατασκευής των γεωτρήσεων καθώς είναι σα να βάζουμε ταφόπλακα στο έργο», δήλωσε.

Η απόφαση του Ρήγα Φεραίου

Την άμεση έναρξη των εργασιών για την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου και την τροποποίηση του σχεδίου για την ανόρυξη των υδρευτικών γεωτρήσεων αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου.

Οι εργασίες στο αρδευτικό δίκτυο έχουν προχωρήσει σε ποσοστό 10-15%, ενώ αντίστοιχα το έργο των υδρευτικών γεωτρήσεων σε ποσοστό 65%. Και στα δυο έργα οι εργασίες έχουν σταματήσει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αναγνώστου τόνισε την ανάγκη προώθησης όλων των απαραίτητων διαδικασιών, ώστε τα έργα να μην κινδυνεύσουν με απένταξη.

Η δήμαρχος, παρότι της εξηγήθηκε και από τον πρόεδρο του ΤΕΕ ότι οι δεσμεύσεις είναι δεδομένες και το έργο κινδυνεύει, δήλωσε ότι είναι λάθος να συνδέονται τα έργα του αρδευτικού δικτύου και των υδρευτικών γεωτρήσεων, καθώς έχουν διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης και το μόνο κοινό στοιχείο είναι ο ίδιος εργολάβος.

Για τις υδρευτικές γεωτρήσεις στο Ριζόμυλο σημείωσε πως είναι σεβαστή η στάση των κατοίκων που αντιδρούν στην ανόρυξή τους και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια τροποποίηση στο σχεδιασμό του έργου, για παράδειγμα να περιλαμβάνει την πολύ μεγάλη μείωση του αριθμού των γεωτρήσεων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το