Photo Gallery, Τοπικά

Επίτιμος διδάκτορας στη Γεωπονική

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναγορεύτηκε χθες ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Michigan κ. Νίκος Κατωπόδης, ένας από τους επιφανέστερους Έλληνες πανεπιστημιακούς των ΗΠΑ με σπουδαία επιστημονική κατάρτιση και πλούσιο ερευνητικό έργο στους τομείς του περιβάλλοντος, της μηχανικής των ρευστών, στην υδραυλική και στις ροές.

Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Γεωπονικής Σχολής στο Φυτόκο παρουσία πολλών καθηγητών, αλλά και φοιτητών.
Ο κ. Κατωπόδης διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος με ερευνητικό πεδίο την περιβαλλοντική μηχανικών ρευστών, δηλαδή την έρευνα των ρύπων σε εκβολές ποταμών, λιμνών, θαλασσών και υπόγειων νερών.
Ο κ. Κατωπόδης εκφώνησε ομιλία με θέμα «Επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών σε λεκάνες απορροής και στη μορφολογία του πυθμένα των ποταμών και των εκβολών τους».
Ο ίδιος αρχικά εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση για την τιμή που του αποδόθηκε λέγοντας πως «είναι πολύ μεγάλη τιμή αυτή η αναγόρευσή μου και ό,τι καλύτερο το οποίο μπορώ να προσθέσω στο βιογραφικό μου».
Ερωτηθείς στη συνέχεια πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, τόνισε πως υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι που όμως κοστίζουν, ενώ και η βιομηχανία λόγω της οικονομικής κρίσης έχει πρόβλημα να υιοθετήσει φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα.
Μάλιστα ανέφερε ως περίπτωση επίδρασης των κλιματικών αλλαγών και ενδεχόμενης ανθρώπινης παρεμβολής την περίπτωση των μεγάλων λιμνών στις ΗΠΑ, λέγοντας πως τα τελευταία 20 χρόνια ένα 20% του νερού που φεύγει από τη λεκάνη απορροής, δεν καταλήγει στις λίμνες, αλλά στον ωκεανό.
Συμπλήρωσε δε λέγοντας πως κάποιες συνέπειες από αυτές που εκδηλώνονται στις λεκάνες απορροές, είναι μη αναστρέψιμες για τη φυτική και ζωική δράση.
Παράλληλα υπογράμμισε τις αρνητικές συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες, στις λεκάνες απορροής.
Σημείωσε δε πως ο ρόλος της επιστήμης είναι να προβλέψει τι μπορεί να αποτραπεί σε αυτά που θα γίνουν σε 30-50 χρόνια, καθώς ο πλανήτης υφίσταται ζημιές που είναι μη αναστρέψιμες.

«Επανάσταση» για τα ΑΕΙ
Ο ίδιος χαρακτήρισε «επανάσταση» τις αλλαγές που προωθούνται εδώ και μερικούς μήνες στη λειτουργία και τη διοίκηση των ελληνικών ΑΕΙ υπογραμμίζοντας παράλληλα τη μεγάλη συμμετοχή των καθηγητών στις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης.
Πιο συγκεκριμένα σημείωσε ότι «εδώ και δώδεκα μήνες έχει γίνει στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση μια καταπληκτική στροφή, ίσως να πω και επανάσταση που αφορά τον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης των Πανεπιστημίων. Είναι βέβαια δύσκολος ο δρόμος. Αλλά, αν συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, θα δούμε πολύ μεγάλη βελτίωση, γιατί στην Ελλάδα τα άτομα, οι καθηγητές, ήταν ανέκαθεν πάρα πολύ καταρτισμένοι. Το σύστημα όμως δεν ήταν σωστό. Και αυτό φαίνεται από την επιτυχία των αποφοίτων των ελληνικών ΑΕΙ στο εξωτερικό. Στο Τμήμα που διδάσκω, μεταξύ 30 καθηγητών, οι πέντε είναι Έλληνες, ενώ συνολικά στην Πολυτεχνική Σχολή οι Έλληνες καθηγητές αγγίζουν τους δεκαπέντε. Πού σπούδασαν όλοι αυτοί; Στα ελληνικά Πανεπιστήμια που σημαίνει ότι η εκπαίδευση η οποία παρέχεται στην Ελλάδα, είναι σοβαρή, σύγχρονη και σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Για την κρίση και την Ελλάδα κατανόησε τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται υπομονή και προσπάθεια από όλο τον κόσμο».

Δίαυλοι συνεργασίας
Η χθεσινή εκδήλωση άνοιξε ακόμη μία προοπτική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Σε αυτό το σημείο στάθηκαν μεταξύ άλλων τόσο ο κ. Κατωπόδης που εμφανίστηκε πρόθυμος για συνεργασία μεταξύ του αμερικανικού Πανεπιστημίου που διδάσκει και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όσο και η κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών κ. Μαρία Σακελλαρίου-Μακραντωνάνη που επέδωσε το δίπλωμα και το διάσημο του Τμήματος στον κ. Κατωπόδη. Εξάλλου ο Έλληνας καθηγητής είναι ενεργό μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας των ΗΠΑ και δραστηριοποιείται σε σύγχρονα και επίκαιρα θέματα που αφορούν στην εφαρμογή δράσεων στο περιβάλλον.
Ειδικότερα η κ. Μακραντωνάκη σημείωσε πως ο Κατωπόδης έχει ασχοληθεί με πάρα πολλά πεδία έρευνας εκπονώντας περισσότερες από 100 ερευνητικές εργασίες, με 800 αναφορές στο έργο του από άλλους επιστήμονες, ενώ επέβλεψε 20 διδακτορικά διπλώματα. Ήδη από τη Γεωπονική Σχολή έχει αναπτυχθεί συνεργασία ταξιδεύοντας μάλιστα στις ΗΠΑ μέλη ΔΕΠ για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να θητεύσουν δίπλα του. Και αυτό θα συνεχιστεί και με οποιεσδήποτε άλλες συνεργασίας προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλη τιμή για το Τμήμα, τη Σχολή και το Πανεπιστήμιο η αναγόρευση του Κατωπόδη σε επίτιμο διδάκτορα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το