Photo Gallery, Τοπικά

Ενδιαφέρον Γερμανών για τελεφερίκ στο Αν. Πήλιο


 

 

Έντονο ενδιαφέρον για την εγκατάσταση και τη λειτουργία μονάδας τελεφερίκ, η οποία θα ξεκινά από τον περιφερειακό της Γορίτσας και σε δύο διαδρομές θα καταλήγει στη Ζαγορά και τον Αη – Γιάννη αντίστοιχα, εκδηλώνουν ήδη Γερμανοί πολιτικοί παράγοντες. Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα στηρίζεται στην επικαιροποιημένη μελέτη που εκπόνησε το 1998 η τότε Νομαρχία Μαγνησίας επί θητείας του κ. Π. Σκοτινιώτη. Την προοπτική υλοποίησης της επένδυσης επεξεργάζονται ήδη οι Δήμοι Βόλου και Ζαγοράς – Μουρεσίου, καθώς απομένουν τα διαδικαστικά προκειμένου σύντομα να υποβληθεί επίσημα η πρόταση στους ενδιαφερόμενους Γερμανούς πολιτικούς παράγοντες.

Η σχετική μελέτη εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και επικαιροποιήθηκε πρόσφατα από τους Δήμους Βόλου και Ζαγοράς – Μουρεσίου, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εγκατάσταση και τη λειτουργία τελεφερίκ από τον περιφερειακό της Γορίτσας σε δύο διαδρομές προς Ζαγορά και Αη – Γιάννη αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη, ο σταθμός του τελεφερίκ θα κατασκευαστεί στον περιφερειακό της Γορίτσας, από όπου θα ξεκινά η διαδρομή, με κατεύθυνση τις περιοχές Αγία Τριάδα, Αλυκόπετρα, Χιονοδρομικό Κέντρο, Αηδονάκι, Ζαγορά, εγκαταστάσεις Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς και δεύτερη διαδρομή προς Κισσό και Αη – Γιάννη.

Στα πλάνα των ενδιαφερόμενων για την υλοποίηση της επένδυσης Γερμανών πολιτικών παραγόντων είναι η λειτουργία του τελεφερίκ για δύο λόγους, για τη μεταφορά επιβατικού κοινού, τουριστών και επισκεπτών, καθώς και για την αντίστοιχη των προϊόντων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς με ειδικά βαγονέτα, προκειμένου να σταματήσει η διέλευση των μεγάλων φορτηγών από το εθνικό δίκτυο του Ανατολικού Πηλίου.

Πρόκειται για μία επένδυση συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα συμβάλλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και την προβολή του Βόλου, του Ανατολικού Πηλίου και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής του Νομού Μαγνησίας, ενώ θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

Στο μεταξύ, οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, γίνονται συνεχείς συζητήσεις και όπως προκύπτει από τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου οι Γερμανοί πολιτικοί παράγοντες ενδιαφέρονται έντονα για την υλοποίηση της επένδυσης.

Επίσης, από το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου προκύπτει ότι την τρέχουσα χρονική περίοδο η επικαιροποιημένη μελέτη μεταφράζεται στα γερμανικά, προκειμένου μαζί με την επίσημη πρόταση να υποβληθεί προς εξέταση στους ενδιαφερόμενους Γερμανούς πολιτικούς παράγοντες.

Εκτιμάται ότι σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα η μελέτη και η επίσημη πρόταση θα βρίσκονται στη διάθεση των Γερμανών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα τις εξετάσουν και θα απαντήσουν σχετικά.

«Πράγματι» επισημαίνει ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης «εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από Γερμανούς πολιτικούς παράγοντες σχετικά με την εγκατάσταση και τη λειτουργία μονάδας τελεφερίκ, που θα δρομολογείται από τον περιφερειακό της Γορίτσας σε δύο παρακλάδια προς Ζαγορά και Αη – Γιάννη. Οι επαφές γίνονται στο πλαίσιο των επενδυτικών προγραμμάτων που υλοποιούν ή προτίθενται να υλοποιήσουν στη χώρα μας Γερμανοί πολιτικοί παράγοντες. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να προωθήσουμε επενδυτικά προγράμματα που αφορούν τον τουρισμό. Συνεργαζόμαστε στενά με το Δήμο Βόλου και επικαιροποιήσαμε τη μελέτη, που εκπονήθηκε το 1998 από την τότε Νομαρχία Μαγνησίας επί θητείας του κ. Π. Σκοτινιώτη. Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται το τελεφερίκ να έχει δύο χρήσεις, τη μεταφορά επιβατών, αλλά και εμπορευμάτων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς με ειδικά βαγονέτα. Είμαστε θετικοί σε πρώτη φάση. Οι συζητήσεις και οι επαφές μας με τους Γερμανούς συνεχίζονται, εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά τους και ήδη μεταφράζουμε την επικαιροποιημένη μελέτη στα γερμανικά, προκειμένου να την υποβάλουμε μαζί με την πρόταση στους Γερμανούς πολιτικούς παράγοντες. Εκτιμώ, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη, προκειμένου να πούμε περισσότερα» τονίζει ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

 

Λαϊκή συνέλευση

Η διευθέτηση, πριν την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου, των προβλημάτων που παρατηρούνται στο δίκτυο άρδευσης της ευρύτερης περιοχής της Ζαγοράς ήταν το θέμα που ξεχώρισε στη διάρκεια της προχθεσινοβραδινής λαϊκής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο χωριό με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και με αφορμή την παρουσίαση των πεπραγμένων στο ένα χρόνο της θητείας της.

Όπως ενημέρωσε σχετικά τους παραγωγούς ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης, θα καταβληθεί προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή προκειμένου πριν την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των υδραυλάκων και συντήρησης του δικτύου, θα διευθετηθούν οι εκκρεμότητες με τους υδρονομείς και τις αμοιβές τους, ενώ κυρίαρχη προτεραιότητα αποτελούν τα κλειστά δίκτυα άρδευσης.

Παράλληλα, ο κ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι για τη νέα καλλιεργητική περίοδο θα υπάρχει επάρκεια νερού για την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, απαιτείται να γίνεται λογική χρήση του νερού, καθώς μετά τη φύτευση πατάτας σε μεγάλες εκτάσεις και υδρόφιλων δέντρων θα απαιτούνται τεράστιες ποσότητες υδατικών αποθεμάτων για άρδευση.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το