Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Ενδείξεις για νεαρή αρκούδα στο Ανατολικό Πήλιο

 

Σύμφωνα με την αυτοψία των ειδικών του «Αρκτούρου»
Σύμφωνα με την αυτοψία των ειδικών του «Αρκτούρου»

 

Σε νεαρό ζώο, κατά πάσα πιθανότητα αρκούδα, αποδίδονται οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε κυψέλες μελισσιών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου. Στην παραπάνω εκτίμηση καταλήγουν οι εμπειρογνώμονες της ομάδας άμεσης επέμβασης της μη κυβερνητικής, μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος «Αρκτούρος», οι οποίοι χθες διενήργησαν σχετικούς ελέγχους και πραγματοποίησαν αυτοψίες στα σημεία όπου αναφέρθηκαν καταστροφές στη Ζαγορά και το Μούρεσι. Οι ειδικοί δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν γενετικό υλικό, ωστόσο οι καταστροφές και κυρίως τα ίχνη που εντόπισαν στο έδαφος δείχνουν ότι πρόκειται για νεαρό ζώο, πιθανότατα αρκούδα. Στο μεταξύ, νέα αναφορά για καταστροφές σε κυψέλες μελισσιών στη Βυζίτσα έγινε πρόσφατα απευθείας στον «Αρκτούρο». Οι έρευνες των ειδικών θα συνεχιστούν σήμερα σε Βυζίτσα και Μακρινίτσα με τη συνδρομή του Δασαρχείου Βόλου.

Οι αναφορές και οι μαρτυρίες μελισσοκόμων και κατοίκων σχετικά με την εμφάνιση αρκούδων στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου δείχνουν να επιβεβαιώνονται, όπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων και των αυτοψιών που διενήργησαν χθες οι εμπειρογνώμονες της ομάδας άμεσης επέμβασης της μη κυβερνητικής, μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος «Αρκτούρος».

Οι ειδικοί έφτασαν στη Ζαγορά χθες το πρωί και επισκέφτηκαν το Δημαρχείο, όπου αρχικά ενημερώθηκαν σχετικά από το δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτη.

Αργότερα το μεσημέρι συνοδευόμενοι από το δήμαρχο επισκέφτηκαν ένα προς ένα τα σημεία, στα οποία αναφέρονται οι μαρτυρίες μελισσοκόμων και κατοίκων σχετικά με την εμφάνιση αρκούδων στην ευρύτερη περιοχή.

Οι εμπειρογνώμονες της ομάδας άμεσης επέμβασης του «Αρκτούρου» εξέτασαν προσεκτικά όλα τα σημεία, διενεργώντας έρευνες και αυτοψίες στις κατεστραμμένες κυψέλες των μελισσιών.

Αντικρίζοντας τις κατεστραμμένες κυψέλες και εξετάζοντάς τις προσεκτικά οι ειδικοί του «Αρκτούρου» κατέληξαν αρχικά στο συμπέρασμα ότι οι καταστροφές αποδίδονται σε νεαρό ζώο, καθώς δεν είναι του μεγέθους που μπορεί να προκαλέσει ένα αντίστοιχο μεγάλο.

Παρά την προσπάθειά τους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν γενετικό υλικό, κυρίως από το τρίχωμα του ζώου, κάτι που αναζητούσαν επίμονα οι ειδικοί.

Ωστόσο, τα ίχνη που εντόπισαν στο έδαφος ήταν αρκετά για τους εμπειρογνώμονες, προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για νεαρό ζώο και κατά πάσα πιθανότητα αρκούδα.

Επιπλέον, από τα στοιχεία τα οποία κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι εμπειρογνώμονες δεν έχουν τη δυνατότητα προς το παρόν τουλάχιστον να αποφανθούν αν πρόκειται για ένα ή περισσότερα νεαρά ζώα.

Οι μαρτυρίες και οι αναφορές, πάντως, για καταστροφές σε κυψέλες μελισσιών σε μια χιλιομετρική απόσταση από την Τσαγκαράδα μέχρι και τη Ζαγορά κάνουν τους ειδικούς να πιθανολογούν ότι τα νεαρά ζώα είναι περισσότερα από ένα, χωρίς, ωστόσο, να εκφράζεται από την πλευρά τους βεβαιότητα.

Στο μεταξύ, οι έρευνες των ειδικών του «Αρκτούρου» θα συνεχιστούν σήμερα στη Μακρινίτσα, όπου επίσης υπάρχει αναφορά για καταστροφή μελισσιών, με τη συνδρομή αυτή τη φορά του Δασαρχείου Βόλου.

«Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες» επισημαίνει ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης «οι καταστροφές σε κυψέλες μελισσιών και τα ίχνη που εντοπίστηκαν στο έδαφος αποδίδονται σε νεαρό ζώο, κατά πάσα πιθανότητα αρκούδα. Γενετικό υλικό δεν βρέθηκε, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί αναζήτησαν επίμονα στοιχεία από το τρίχωμα του ζώου ή των ζώων. Ωστόσο, τα ίχνη που εντοπίστηκαν στο έδαφος στα σημεία των καταστροφών δείχνουν, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του «Αρκτούρου» πάντα, ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για αρκούδες. Οι ειδικοί δεν έχουν, όμως, τη δυνατότητα να προσδιορίσουν αν πρόκειται για ένα ζώο ή περισσότερα. Σύμφωνα με τους ίδιους, πρόκειται για νεαρό ζώο, κατά 70% αρκούδα. Όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για νεαρή αρκούδα. Πλέον οι έρευνες θα συνεχιστούν με τη συνδρομή του Δασαρχείου Βόλου, το οποίο είναι αρμόδιο και έπρεπε από την πρώτη στιγμή να αναλάβει την υπόθεση. Το ζήτημα είναι αρμοδιότητας του Δασαρχείου Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και όχι του Δήμου» καταλήγει ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Αναφορά και από Βυζίτσα

Νέα μαρτυρία μελισσοκόμου για καταστροφές σε κυψέλες μελισσιών αυτή τη φορά στη Βυζίτσα έφτασε πρόσφατα απευθείας στον «Αρκτούρο», όπως προέκυψε χθες από τους εμπειρογνώμονες της οργάνωσης που βρέθηκαν στο Ανατολικό Πήλιο. Οι ειδικοί του «Αρκτούρου» με τη συνδρομή υπαλλήλων του Δασαρχείου Βόλου θα βρεθούν σήμερα στη Βυζίτσα, προκειμένου να εξετάσουν τη νέα μαρτυρία και να αποφανθούν σχετικά και στη συνέχεια θα επισκεφτούν τη Μακρινίτσα, όπου επίσης υπάρχει αναφορά για πιθανή εμφάνιση αρκούδας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το