Photo Gallery, Τοπικά

ΕΛΜΕ: «Καμπανάκι» για συγχωνεύσεις σχολείων

ΕΛΜΕ

Σε επαγρύπνηση για ενδεχόμενο νέο γύρο συγχωνεύσεων καλεί τα σχολεία η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, προκειμένου να αποτραπούν εξελίξεις που θα είναι καθοριστικές για το μέλλον των σχολικών μονάδων. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα και αποφάσισε να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση λαμβάνοντας υπόψη και το μειωμένο προϋπολογισμό για την εκπαίδευση.

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας έρχονται πλέον τα θέματα των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, του ωραρίου διδασκαλίας, της αξιολόγησης, αλλά και της αύξησης των μαθητών ανά τάξη.

Στο βάθος αυτών των εξελίξεων οι εκπαιδευτικοί διαβλέπουν ένα πιο σφιχτό εκπαιδευτικό περιβάλλον, με ελάχιστους νέους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών αλλά και ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Το τοπίο γίνεται όλο και πιο δύσκολο για την εκπαιδευτική κοινότητα που καλείται να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση που δημιουργείται. Σε τοπικό επίπεδο η ΕΛΜΕ ανοίγει ξανά το ζήτημα των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων τονίζοντας ότι το υπουργείο Παιδείας είναι πολύ πιθανό να επαναφέρει το ζήτημα εντός των μηνών, όπως επιβάλλει και η μνημονιακή πολιτική.

Το θέμα των συγχωνεύσεων συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Μαγνησίας την περασμένη Δευτέρα, όπου αποφασίστηκε να τεθούν τα σχολεία σε εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο. Και, όπως τονίζεται, το θέμα δεν αφορά μόνο στα σχολεία της περιφέρειας Μαγνησίας, αλλά και συστεγαζόμενες σχολικές μονάδες εντός πολεοδομικού συγκροτήματος.

Σημειώνεται πως φέτος η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας δεν υπέβαλε καμία πρόταση για συγχώνευση ή κατάργηση σχολικής μονάδας.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός για τη λειτουργία των σχολείων έχει μειωθεί δραματικά. Οι σχολικές μονάδες έχουν πόρους για να καλύψουν τις ανάγκες τους μόνο σε ό,τι αφορά στην πληρωμή του φυσικού αερίου και τίποτα άλλο. Πώς θα καλύψει τις ανάγκες το υπουργείο; Ανησυχούμε και φοβόμαστε ότι υπάρχει κατεύθυνση για ένα νέο γύρο συγχωνεύσεων σχολείων. Και γι’ αυτό το λόγο καλούμε τα σχολεία να είναι σε ετοιμότητα. Παράλληλα θα ενημερώσουμε όλους τους βουλευτές, ενώ θα ζητήσουμε από τα σχολεία να μας ενημερώνουν για κάθε ενέργειά τους.

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, οι συγχωνεύσεις συνδυάζονται και με άλλες εξελίξεις, όπως το ωράριο διδασκαλίας, η αξιολόγηση, η διερεύνηση του υπουργείου για αύξηση μαθητών ανά τάξη, προκειμένου ο χωροταξικός σχεδιασμός της εκπαίδευσης να είναι πιο συγκεντρωτικός, με πιο πολυπληθή τμήματα και να περιοριστούν έτσι οι διορισμοί εκπαιδευτικών.

Στο μεταξύ στην ίδια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ αποφασίστηκε να μη γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΟΛΜΕ για πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν αντέχουν οικονομικά να συμμετέχουν σε τέτοιες κινητοποιήσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το