Photo Gallery, Τοπικά

Προς αποχώρηση από τα αγροτικά μπλόκα;

Σύσκεψη σήμερα στη Νίκαια για το μέλλον των κινητοποιήσεων
Σύσκεψη σήμερα στη Νίκαια για το μέλλον των κινητοποιήσεων

Η πιο κρίσιμη μέρα για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων μπορεί να θεωρηθεί η σημερινή. Μετά το «ξέσπασμα» με την κατάληψη της Εθνικής Οδού στο ύψος της Νίκαιας επί δίωρο, την άρνηση της κυβέρνησης να συναντηθεί εκ νέου με τους αγρότες, καθώς «ό,τι είχε να πει και να δώσει το έκανε» και τη ρητή εντολή στην Αστυνομία να μην εμποδίζεται η κίνηση στους δρόμους, οι αγρότες δεν έχουν πλέον και πολλά να ελπίζουν…

Οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους επί 25 μέρες. Οι προοπτικές στενεύουν και καλούνται τώρα να αποφασίσουν τι θα πράξουν την επόμενη εβδομάδα. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα γίνει ευρεία σύσκεψη αγροτικών μπλόκων απ’ όλη τη χώρα στη Νίκαια. Το θέμα που θα τεθεί είναι οι επόμενες κινήσεις. Αγρότες, οι οποίοι πρόσκεινται στο ΚΚΕ, θα ζητήσουν συνέχιση της παραμονής στα μπλόκα. Πληροφορίες όμως αναφέρουν πως αρκετοί θα προτείνουν τη σταδιακή αποχώρηση. Πολλοί εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τις χθεσινές κινήσεις του ΠΑΜΕ στο μπλόκο της Νίκαιας.

Ως γνωστόν χθες το μεσημέρι στο συγκεκριμένο μπλόκο συγκεντρώθηκαν αγρότες τόσο από τη Λάρισα, όσο και από την υπόλοιπη Θεσσαλία και την Αθήνα. Οι αγρότες, μετά τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των θεσσαλικών Νομών με λεωφορεία μετέβησαν στη Νίκαια, όπου οι αγρότες κατάφεραν να βγουν στην Εθνική Οδό και να κλείσουν το δρόμο για δύο ώρες, από τη 1 έως τις 3 το μεσημέρι. Το «όνειρο» και οι προσπάθειες τόσων ημερών να κλείσουν το δρόμο έγινε πραγματικότητα…
Η Αστυνομία δεν τόλμησε να επέμβει. Για να αποφευχθούν επεισόδια και συμπλοκές. Άλλωστε ο αριθμός των αγροτών ήταν αρκετά μεγάλος.

Οι αγρότες από το μπλόκο του Αερινού συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στο λιμάνι απέναντι από το Δημαρχείο του Βόλου και στη συνέχεια συμμετείχαν τόσο στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Πανεπιστημίου, όσο και στη συγκέντρωση του ΕΚΒ και των πρωτοβάθμιων σωματείων στην πλατεία Ελευθερίας.

Το μέλος της συνδικαλιστικής επιτροπής του μπλόκου στο Αερινό Ν. Αγγελής επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι κοινό και για τον αγρότη και για τον εργάτη. Όπως δήλωσε, «η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Ένα κοινό μέτωπο που στήνεται αυτή τη στιγμή, είναι η καλύτερη επιλογή που έχουμε. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Δεν αντέχουμε να επιβιώσουμε στη γη μας».
Επίκαιρο όσο ποτέ χαρακτήρισε ο αγροτοσυνδικαλιστής από την περιοχή του Βελεστίνου Δημ. Σπαθής το σύνθημα «Αγροτιά ενωμένη μια γροθιά», ο οποίος κι αυτός με τη σειρά του κάλεσε τον κόσμο να παρευρεθεί στα αγροτικά μπλόκα.

«Ο πρωτογενής τομέας όπως όλοι ξέρουμε είναι ο μοχλός ανάπτυξης, αλλά, πλέον, με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και δεν ακούει τα προβλήματα των αγροτών, έχει γίνει μοχλός υποανάπτυξης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι αγρότες μετά τη συμμετοχή τους στις πορείες, αναχώρησαν με λεωφορεία, που ήταν σταθμευμένα μπροστά στο Δημαρχείο Βόλου, για τη Νίκαια και το Αερινό.

Αγρότες του μπλόκου του Αερινού απέκλεισαν την Εθνική Οδό για ένα τέταρτο. Η Αστυνομία και στην περίπτωση αυτή παρακολουθούσε χωρίς να επεμβαίνει. Εκτός από τους αγρότες στο μπλόκο και αρκετοί διαδηλωτές από τις πορείες.

Ο κ. Αγγελής τόνισε πως η απόφαση των αγροτών του μπλόκου του Αερινού είναι η συνέχιση της κινητοποίησης. Αυτή θα είναι και η πρόταση που θα κάνει στη σημερινή σύσκεψη στη Νίκαια.

Στον Αλμυρό η κατάσταση είναι πιο ήρεμη. Αν και οι αγρότες παραμένουν στο μπλόκο δεν επιχειρήθηκε το κλείσιμο του δρόμου. Στον κόμβο του Αλμυρού, στην Παλαιά Εθνική Οδό, βρίσκονται τα 60 περίπου τρακτέρ και οι αγρότες με βάρδιες παραμένουν στο χώρο. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Δημ. Νανάς υπάρχει απόφαση παραμονής στο μπλόκο αφού οι απαντήσεις στα αιτήματα των αγροτών από την πλευρά της κυβέρνησης είναι «θολές»…

Οι αγρότες έχουν ζητήσει συνάντηση με επιτροπή τριών υπουργών – Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος- και σήμερα ενδεχομένως να γίνουν κάποιες συναντήσεις, αλλά ξεχωριστές και όχι από κοινού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το