Τοπικά

Ελάχιστα κενά καθηγητών θα καλυφθούν στο Νομό

Την ερχόμενη Δευτέρα κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθούν διορισμοί αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Στη Μαγνησία οι θέσεις που θα καλυφθούν θα είναι ελάχιστες

 

Μόλις πέντε από τα δεκάδες κενά σε καθηγητές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Μαγνησία θα μπορέσει να καλύψει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με προφορική επικοινωνία που είχε χθες αρμόδιος παράγοντας με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μαθηματικοί, φιλόλογοι, φυσικοί είναι μερικές από τις καίριες ειδικότητες εκπαιδευτικών που λείπουν από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Νομού, χωρίς δυστυχώς το πρόβλημα να μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς μέχρι στιγμής.

Πιο συγκεκριμένα, χθες το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας να ενημερωθεί για τα κενά που υπάρχουν στο Νομό Μαγνησίας, καθώς μέχρι και τη Δευτέρα αναμένεται να διορίσει νέους αναπληρωτές.

Μάλιστα για τη Μαγνησία έχει αποφασίσει να διορίσει σε αυτή τη φάση πέντε αναπληρωτές.

Πάντως στη μέση της σχολικής χρονιάς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετά σχολεία λόγω έλλειψης καθηγητών, είναι αρκετά. Και είναι αξιοσημείωτο πως κενά καθηγητών υπάρχουν και μέσα στην πόλη του Βόλου και σε σημαντικές μάλιστα ειδικότητες.

Πιο αναλυτικά, τα κενά καθηγητών με πλήρες ωράριο στη Μαγνησία είναι τα εξής: Δύο κενά μαθηματικών στην Α’ Περιοχή, ένα κενό στη Β’ Περιοχή και ένα κενό στη Δ’ Περιοχή και ειδικότερα στη Σκόπελο. Επίσης υπάρχουν δύο κενά με πλήρες ωράριο φιλολόγων στη Σκιάθο, ένα κενό καθηγητή αισθητικής στην Α’ Περιοχή, ενώ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με την έλλειψη καθηγητών κομμωτικής στην Α’ Περιοχή, αλλά και στη Β’ περιοχή. Ακόμη υπάρχει ένα κενό βιολόγου στο Βόλο.

Σημαντικά κενά υφίστανται όμως και στις περιπτώσεις που είναι μειωμένου ωραρίου. Για παράδειγμα δεν έχουν καλυφθεί έντεκα διδακτικές ώρες φιλολογικών μαθημάτων στη Σκιάθο, τέσσερις ώρες φυσικής στο Βόλο. Ακόμη δεν καλύπτονται διδακτικές ώρες βιολογίας στο Τρίκερι και τη βιολογία. Στον κλάδο ΠΕ06 υπάρχουν ώρες που δεν καλύπτονται στη Σκιάθο και τη Σκόπελο, ενώ δεν διδάσκονται ορισμένες διδακτικές ώρες γερμανικών και στη Σκόπελο. Κενά μειωμένου ωραρίου παρατηρούνται και στο μάθημα της γυμναστικής, ειδικότερα στη Σκιάθο και τη Σκόπελο. Ακόμη στη Β’ Περιοχή υπάρχει κενό μειωμένου ωραρίου για την ειδικότητα του γιατρού.

Πάντως από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται πως τα μεγαλύτερα κενά παρατηρούνται στα νησιά των Βορείων Σποράδων, όπου τα σχολεία ακόμη δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν σε ένα ομαλό τρόπο διδασκαλίας, ενώ οι τοπικές κοινωνίες διαμαρτύρονται για τις δυσκολίες εκπαίδευσης των παιδιών.

Στο μεταξύ ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή, στο Νόμο «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις», η ρύθμιση για την κατάργηση της υποχρεωτικής διετίας των εκπαιδευτικών στην οργανική θέση, προκειμένου να έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετάθεση.

Οι αναρρωτικές άδειες των αναπληρωτών

Έντονη αντίδραση υπάρχει στους κόλπους των αναπληρωτών σχετικά με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για τις αναρρωτικές άδειες που μπορούν να λάβουν, σύμφωνα με την οποία ουσιαστικά ούτε να αρρωστήσουν μπορούν, αφού κινδυνεύουν με απόλυση.

Η εγκύκλιος που εστάλη στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναφέρει ότι όποιος αναπληρωτής εκπαιδευτικός παίρνει αναρρωτική άδεια πάνω από δεκαπέντε ημέρες, χάνει την εκπαιδευτική του προϋπηρεσία, δεν πληρώνεται και… απολύεται. Από την πλευρά της η Διδασκαλική Ομοσπονδία και η ΟΛΜΕ ζήτησε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ τονίζει πως η συγκεκριμένη εγκύκλιος αποτελεί μνημείο αντεργατικής βαρβαρότητας. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μετά από 15 μέρες άδειας θα μπορούν να παταχθούν στο δρόμο, ανεξάρτητα από το πρόβλημα υγείας που μπορεί να έχουν, προκειμένου να διαφυλαχθεί η «δημοσιονομική προσαρμογή». Για πρώτη φορά και επίσημα, όχι μόνο ενοχοποιείται η εγκυμοσύνη, αλλά αποτελεί και αιτία πιθανής απόλυσης εργαζομένου και απώλειας του χρόνου προϋπηρεσίας.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το