Photo Gallery, Τοπικά

Εκ περιτροπής εργασία από Δευτέρα στη Χαλυβουργία

Η Χαλυβουργία ανακοίνωσε χθες πως από τη Δευτέρα θέτει αναγκαστικά σε εκ περιτροπής εργασία τεσσάρων ημερών το προσωπικό στις παραγωγικές μονάδες του Βόλου και του Βελεστίνου
Η Χαλυβουργία ανακοίνωσε χθες πως από τη Δευτέρα θέτει αναγκαστικά σε εκ περιτροπής εργασία τεσσάρων ημερών το προσωπικό στις παραγωγικές μονάδες του Βόλου και του Βελεστίνου

Υπό την επίβλεψη ισχυρής αστυνομικής δύναμης, αλλά και αυξημένης παρουσίας ιδιωτικών φυλάκων, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Χαλυβουργείο Βελεστίνου η συνάντηση των εκπροσώπων της εργοδοσίας με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων για την εκ περιτροπής εργασία η οποία τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα.

Δίνοντας τη δική της ερμηνεία στον όρο διαβούλευση για την επιβολή μονομερούς μέτρου σε βάρος των εργαζομένων, η Χαλυβουργία ανακοίνωσε χθες πως από τη Δευτέρα θέτει αναγκαστικά σε εκ περιτροπής εργασία τεσσάρων ημερών το προσωπικό στις παραγωγικές μονάδες του Βόλου και του Βελεστίνου, μετά την άρνησή τους να συμφωνήσουν σε δίμηνη παράταση του μειωμένου κατά 18% μισθολόγιου, που ίσχυε το προηγούμενο τετράμηνο.

Οι πίνακες του προσωπικού, που θα εργάζεται μια ημέρα λιγότερη κάθε εβδομάδα, θα αναρτηθούν σήμερα και στα δύο εργοστάσια και θα αφορούν όλους τους εργαζόμενους στο διάστημα μέχρι τις 31 Μαΐου.

Ειδικότερα, στο Χαλυβουργείου Βελεστίνου θα βγει εκτός η απογευματινή βάρδια, περίπου 30-40 άτομα και όλες οι βάρδιες θα στελεχώνονται κυκλικά, ώστε η εκ περιτροπής απασχόληση να επιμεριστεί σε όλους τους εργαζόμενους.

Αντίθετα, στο Ελασματουργείο του Βόλου (έναντι του Κοιμητηρίου), θα ανασταλεί η λειτουργία του τις Κυριακές, ίσως και το πρωί της Δευτέρας με τις βάρδιες κι εκεί να καλύπτονται κυκλικά από όλους τους εργαζόμενους.

Στη συνάντηση του τριμελούς κλιμακίου με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, παρουσιάστηκαν και πάλι τα οικονομικά μεγέθη που είχαν αναλυθεί στη συνάντηση των δύο πλευρών στην Αθήνα, αλλά και στην επιστολή της εταιρίας προς το ΔΣ του Σωματείου με την οποία ανακοινώθηκε η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας.

Οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης επικαλέστηκαν το υψηλό ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία των εργοστασίων και τόνισαν ότι η ζήτηση στην Ελλάδα είναι μηδενική και οι εξαγωγές μόλις που καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας και μισθοδοσίας των εργοστασίων. Μάλιστα παρουσίασαν στους εργαζόμενους τον ισολογισμό, βάσει του οποίου πέρυσι η Χαλυβουργία παρουσίασε ζημιές ύψους 100 εκατ. ευρώ, αποφεύγοντας για μια ακόμη φορά να παρουσιάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα της τελευταίας εικοσαετίας, από τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτουν πολλές κερδοφόρες χρήσεις με πολλαπλάσια κέρδη από τις ζημίες της τελευταίας τετραετίας.

Από πλευράς εργαζομένων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Θεόδωρος Γκλαβίνης, τονίστηκε ότι στηρίζουν την απόφαση που έλαβαν πρόσφατα, να μη δεχτούν τη μείωση αποδοχών τους κατά 18%, για επιπλέον δύο μήνες. Επίσης ανέφεραν ότι δεν συμφωνούν με την απόφαση αυτή της εταιρίας και έκαναν λόγο για μονομερή ενέργεια εκ μέρους της.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη σύσκεψη επισημάνθηκε, από πλευράς των εργαζομένων, πως οι περικοπές στις αποδοχές των 390 περίπου εργαζομένων στα δύο εργοστάσια του Βόλου και του Βελεστίνου, γίνονται προκειμένου να εξοικονομηθούν τα απαραίτητα κονδύλια που θα διατεθούν για τις διαθεσιμότητες των εκατό περίπου συναδέλφων τους στον Ασπρόπυργο.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, δήλωσαν πως δεν έχουν εξουσιοδότηση από τη Συνέλευση να δεσμευτούν για εργασιακή ειρήνη, τονίζοντας πως η Διοίκηση, με τη μονομερή ενέργειά της, έθεσε τις σχέσεις των δύο πλευρών σε άλλη βάση.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το