Photo Gallery, Τοπικά

Χάος στα 32 Κοιμητήρια του ενιαίου Δήμου Βόλου

Χάος επικρατεί στα 32 Νεκροταφεία του ενιαίου Δήμου Βόλου, όπου είναι αδύνατον να εφαρμοστεί ο Κανονισμός Κοιμητηρίων
Χάος επικρατεί στα 32 Νεκροταφεία του ενιαίου Δήμου Βόλου, όπου είναι αδύνατον να εφαρμοστεί ο Κανονισμός Κοιμητηρίων

Χάος επικρατεί στα 32 νεκροταφεία του ενιαίου Δήμου Βόλου, όπου είναι αδύνατον να εφαρμοστεί ο Κανονισμός Κοιμητηρίων. Σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ιωνία την οποία συγκάλεσε ο αντιδήμαρχος κ. Τσαμπάζης, με τη συμμετοχή των αντιδημάρχων κ.κ. Χαλκιά και Γκουντέλια, δόθηκε στους εκπροσώπους των τοπικών συμβουλίων και τους υπηρεσιακούς παράγοντες μια εντολή: «Έξω οι παπάδες από τα Κοιμητήρια. Κανείς δεν κάνει κουμάντο στα νεκροταφεία, παρά μόνο οι Υπηρεσίες».

Στα περιφερειακά Κοιμητήρια δεν γίνονται εκταφές παρότι υπάρχει παρέλευση ακόμη και είκοσι χρόνων μετά την ταφή, ενώ ο κ. Τσαμπάζης τόνισε υπάρχουν καταγγελίες και εις βάρος οικογενειών που δεν έχουν ξεθάψει συγγενικό τους πρόσωπο, 40 χρόνια μετά το θάνατό του.

Τοπικοί σύμβουλοι ανέφεραν πως οι εκταφές ορίζονται από τους ιερείς, οι οποίοι συστήνουν στους συγγενείς των νεκρών ιδιώτες για τις εργασίες εκταφών. Οι ιδιώτες λαμβάνουν 100 ευρώ, ενώ η Διεύθυνση Κοιμητηρίου που είναι και η μόνη που έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της εκταφής, λαμβάνει 60 ευρώ.

«Κουμάντο δεν θα κάνουν οι παπάδες, τέλειωσε και να τους διαμηνύσετε. Να πάψουν να παίρνουν πρωτοβουλίες» είπε ο αντιδήμαρχος απευθυνόμενος στους τοπικούς συμβούλους.

Όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή σύσκεψη τα χρήματα που μπορούν να δοθούν στα κοιμητήρια για τον εξωραϊσμό τους είναι ελάχιστα, ενώ δεν διαθέτουν χωνευτήρια και οστεοφυλάκια.

Την ευθύνη λειτουργίας των Κοιμητηρίων την έχει η Διεύθυνση Κοιμητηρίων και τα πολυδύναμα τμήματα του Δήμου Βόλου, που δεν διαθέτουν ωστόσο προσωπικό.

«Σε λίγες μέρες δεν θα είμαστε σε θέση να συγκεντρώσουμε ούτε τα σκουπίδια από τις ελλείψεις σε προσωπικό», τόνισε ο επικεφαλής του πολυδύναμου τμήματος της Αγριάς-Αρτέμιδας, όταν ρωτήθηκε τι μπορεί να γίνει με τις εργασίες καθαρισμού και εξωραϊσμού των Κοιμητηρίων.

Αυτό που άμεσα θα δρομολογηθεί, θα είναι οι εκταφές από τους αύλειους χώρους των εκκλησιών και όπως επισημάνθηκε, κορεσμός υπάρχει σε όλα τα περιφερειακά Κοιμητήρια, λόγω έλλειψης προγραμματισμού εκταφών.

Ο κ. Τσαμπάζης τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για άμεση καταγραφή των ταφών ανά ημερομηνία, ώστε να δρομολογηθούν οι εκταφές και να αποδεσμευτούν οι χώροι.

«Τα προβλήματα στα Κοιμητήρια είναι χρόνια και δεν προέκυψαν σήμερα. Σκοπός είναι να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις» είπε.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι θα πρέπει να στελεχωθούν τα Πολυδύναμα Γραφεία με μόνιμο υπάλληλο, ο οποίος θα έχει καθήκοντα γραμματείας, ενώ που θα ασχολείται αποκλειστικά με τη λειτουργία του Κοιμητηρίου της κάθε Δημοτικής Ενότητας. Ταυτόχρονα, οι αρμόδιοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην καταγραφή όλων των τάφων και να έχουν «εικόνα» της κάθε ταφής, ώστε να προχωρούν σε εκταφές, αφού ειδοποιήσουν όπως προβλέπει και ο Κανονισμός τους συγγενείς, γιατί υπάρχει έλλειψη χώρου. Επιπλέον ο κ. Τσαμπάζης ανέφερε ότι πάρα πολλά περιφερειακά Κοιμητήρια δεν διαθέτουν οστεοφυλάκια και χωνευτήρια. «Οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης έδωσαν τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα πρέπει να κινηθούν οι κατά τόπους υπεύθυνοι των Κοιμητηρίων για τη σωστή εφαρμογή της Κανονιστικής, αλλά κυρίως σε περιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν εκτός ωραρίου λειτουργίας του κάθε Κοιμητηρίου, κυρίως τα Σαββατοκύριακα» ανέφερε ο κ. Τσαμπάζης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το