Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Εκδήλωση αποφοίτων 1ου Γυμνασίου

 

Με θεατρική παράσταση και αφήγηση σχολικών ιστοριών
Με θεατρική παράσταση και αφήγηση σχολικών ιστοριών

 

Καλούνται οι απόφοιτοι όλων των ετών του Πρώτου Γυμνασίου Βόλου που το επιθυμούν στην εκδήλωση που οργανώνεται στο Αμφιθέατρο του Πρώτου Γυμνασίου – Λυκείου Βόλου, την Τετάρτη 15 Μαΐου ώρα 20.00. Θα προβληθούν αποσπάσματα από την παράσταση «130 χρόνια Πρώτο Γυμνάσιο Βόλου», περσινή δουλειά των ομάδων θεάτρου και χορού του Σχολείου. Στη συνέχεια το κύριο μέρος θα είναι η βραδιά αφήγησης που θ’ ακολουθήσει. Καλούνται όσοι απόφοιτοι του Σχολείου το επιθυμούν να πουν ιστορίες από τα σχολικά τους χρόνια.

Φέτος η θεατρική ομάδα του Πρώτου Γυμνασίου Βόλου «Μικρό μαθητικό θεατρικό εργαστήρι» και η ομάδα χορού «Ελεύθερα βήματα» που μετρούν από κοινού τις παραστάσεις «Αφιέρωμα στην ελληνική κωμωδία του ’60», «Οι Αρχαίοι Έλληνες μιλούν», «Αυλή των Θαυμάτων», «130 χρόνια Πρώτο Γυμνάσιο Βόλου», και «Αρχαίοι Έλληνες και Νεοέλληνες» προσανατολίστηκαν στη δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης βασισμένης στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Παραμύθι χωρίς όνομα».

Το έργο αυτό του κορυφαίου νεοέλληνα δραματουργού είναι ένα αντιπροσωπευτικό έργο του νεοελληνικού ρεαλισμού και αποτελεί διασκευή από το ομώνυμο έργο της Πηνελόπης Δέλτα. Έργο πικρό, ντυμένο στη γοητεία του παραμυθιού με τη σάτιρα παρούσα. Μια χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης αντιμετωπίζει ενωμένη το μέγιστο κίνδυνο. Προηγουμένως τόσο οι άρχοντες, στους οποίους αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, όσο και ο λαός τίθενται στο στόχαστρο της κριτικής του Καμπανέλλη. Το πικρό γέλιο δεν λείπει. Οι πράξεις και οι εικόνες συνδέονται με τραγούδια που έχουν μια οργανική λειτουργία μέσα στο έργο, αλλά και μια λυρική αφηγηματικότητα όπου δεν λείπει η θυμοσοφία, η πίκρα, αλλά και η εγκαρτέρηση και η ελπίδα. Αποτελούν προλόγους ή επιλόγους των πράξεων και των εικόνων, χορικό και λυρικό δεσμό ανάμεσά τους. Υπαρκτές στο έργο οι μπρεχτικές επιδράσεις.

Τη θεατρική ομάδα αποτελούν οι μαθητές (κατά σειρά εμφάνισης) Πούλιου Κάλλι (αφηγήτρια), Κοτρώνη Αθηνά (απαγγελία), Άλεξ Ρίκα (βασιλιάς), Πέτρος Πολίτης (πρίγκιπας), Σίμος Πανταζής (Πολύκαρπος), Παναγιώτα Βούλγαρη (βασίλισσα), Εύα Ντόντου (Μαρία), Κυρίτση Κατερίνα (δικαστής), Στοφοριάδη Ζήνα (φτωχομάνα), Τριανταφύλλου Μαρία (ταβερνιάρης), Μαρέλα Άρτεμις (Σπύρος), Νίκος Τσουράπας (σιδεράς), Γιάννης Στάμος (κουμπάρος), Ιωάννης Μαστραφτσής (Γιάννης), Ματή Ζακελίνα (πρωτομάστορας), Μιχαλοπούλου Αντωνία (Μιχάλης), Πριονιστή Ιωάννα (Φίλιππος), Ρουσόπουλος Νίκος (Θεόδωρος), Τσίρης Νικήτας (κουτσός), Μαυρομάτη Γαλάτεια (μονοχέρης), Τσίντζος Δημήτρης (άνδρας), Πουλακας Άγγελος (άνδρας).

Τραγουδούν Ντόντου Εύη, Ακριβοπούλου Σεμίνα. Κιθάρες παίζουν Στοφοριάδη Ζήνα, Πολίτης Πέτρος.

Χορεύουν Ανανιάδου Λίνα, Γιωτάκου Ελένη, Ζιαμπά Ασπασία, Καραγιάννη Μαριάννα, Κουκορίνη Μάρθα, Μανάτου Αναστασία, Μαυρομάτη Γαλάτεια, Μαυρομάτη Δέσποινα, Μουστερή Εύη, Μουτσινά Ιωάννα Μπατρά Αλίκη, Νταή Παναγιώτα, Πολίτης Πέτρος, Πούλιου Αρετή, Πούλιου Κάλλι, Πούλιου Μαρία, Ρίκα Άλεξ, Χασάκου Αγγελική.

Στα σκηνικά βοήθησαν οι Πολυμέρου Γιώργος, Τσούρικα Ελπινίκη.

Τα τραγούδια της παράστασης είναι σε στίχους Γιάννη Μαρκόπουλου, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Άντη Περνάρη, Νίκου Γκάτσου σε συνθέσεις Γιάννη Μαρκόπουλου, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργου Φουντούλη.

Όσον αφορά στην επιμέλεια της παράστασης για τα σκηνικά και την αφίσα φρόντισε ο καθηγητής Καλλιτεχνικών Δημήτρης Αϊβαλιώτης, για τη διδασκαλία των τραγουδιών η καθηγήτρια Μουσικής Αθανασία Κινδαλή, για την τεχνική υποστήριξη ο καθηγητής Δημήτρης Πάτρας, για τις χορογραφίες, τη διδασκαλία του χορού και την ενδυματολογία η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Ελένη Χρηστίδη και τέλος για τη θεατρική διδασκαλία και τη σκηνοθεσία ο καθηγητής φιλόλογος Λεωνίδας Χριστοδουλίδης. Πολύτιμη η συμπαράσταση του διευθυντή του Σχολείου Γιάννη Καραφέρη. Κάθε έπαινος και τιμή αξίζει στους μαθητές και μαθήτριες των ομάδων που αφιέρωσαν το λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους εκτός του ωραρίου λειτουργίας του Σχολείου κοπιάζοντας μα και δημιουργώντας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το