Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Δώδεκα πεθαμένοι «έπαιρναν» σύνταξη

«Λαβράκια» από την περσινή απογραφή στα ΙΚΑ Βόλου και Ν. Ιωνίας

Δώδεκα τουλάχιστον είναι οι περιπτώσεις πεθαμένων συνταξιούχων του ΙΚΑ στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία, των οποίων οι συγγενείς συνέχισαν και μετά θάνατον να λαμβάνουν τα χρήματά τους… Μάλιστα σε μία περίπτωση, υπάλληλος του ελληνικού Στρατού, λάμβανε τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της για πολλά χρόνια… Η υπόθεση έχει φθάσει μέχρι τη δικαιοσύνη.

«Λαβράκια» έβγαλε η περσινή απογραφή συνταξιούχων του ΙΚΑ και ο έλεγχός της, που έγινε κατόπιν ανά υποκατάστημα. Στο ΙΚΑ Βόλου, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχουν βρεθεί περισσότερες από δέκα περιπτώσεις συνταξιούχων, που είχαν πεθάνει και οι κληρονόμοι τους συνέχιζαν για πολλά χρόνια, να λαμβάνουν τις συντάξεις τους.

Σε μία περίπτωση στρατιωτική υπάλληλος συνέχιζε επί μακρόν να λαμβάνει τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της, συνταξιούχου του ΙΚΑ και η υπόθεση έφθασε στη δικαιοσύνη. Το ΙΚΑ καλεί πλέον τους κληρονόμους των πεθαμένων συνταξιούχων, να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν λάβει, κάνοντας καταλογισμό εις βάρος τους.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή του ΙΚΑ Βόλου, «οι περιπτώσεις είναι πολλές, γι’ αυτό και το Ίδρυμα ξεκίνησε από χθες και δεύτερη απογραφή για φέτος».

Στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι αντίστοιχες περιπτώσεις πεθαμένων, οι κληρονόμοι των οποίων λάμβαναν τις συντάξεις τους, είναι δύο. Σε δύο άλλες περιπτώσεις έγινε επανέλεγχος, καθώς από λάθος θεωρήθηκε ότι δεν είχε γίνει απογραφή των συνταξιούχων.

Με τη νέα απογραφή που ξεκίνησε χθες, το ΙΚΑ επιχειρεί να περιορίσει στο ελάχιστο τις απώλειες που έχει και οι οποίες ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ ετησίως από πεθαμένους συνταξιούχους, οι κληρονόμοι των οποίων συνεχίζουν και μετά θάνατον να λαμβάνουν τα χρήματα των συντάξεων.

Η ροή χθες των συνταξιούχων στα δύο υποκαταστήματα Βόλου και Ν. Ιωνίας ήταν κανονική, δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες «ουρές» για την απογραφή, η οποία μπορεί να γίνεται και στα τραπεζικά καταστήματα, από τα οποία πληρώνονται οι συνταξιούχοι με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους.

Όσοι έχουν κινητικά προβλήματα, πρέπει να εξουσιοδοτήσουν μέσω ΚΕΠ ή Δημοτικής ή της Ελληνικής Αστυνομίας από 2 Ιουλίου και μετά, για να τους δηλώσουν ότι ζουν, ενώ όσοι λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη ή επιδόματα, πρέπει να τα δηλώνουν με δύο φυσικές παρουσίες, μία δηλαδή για την κύρια και μία για την επικουρική ή τα επιδόματα, για να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο, που είχε παρατηρηθεί το Φεβρουάριο, να λάβουν οι συνταξιούχοι την κύρια σύνταξη και να μην λάβουν την επικουρική.

Η νέα απογραφή θα διαρκέσει μέχρι 28 Σεπτεμβρίου 2012. Στην πρώτη απογραφή δεν προσήλθαν συνολικά 5.422 άτομα, εκ των οποίων 2.500 διαπιστώθηκε ότι έχουν αποβιώσει, ενώ πιστωνόταν κανονικά η σύνταξή τους.

Σημειώνεται, ότι ήδη από την 1η Νοεμβρίου του 2011, έχει σταματήσει η καταβολή της σύνταξης σε όλους όσοι δεν απεγράφησαν. Με τη νέα απογραφή θα εξεταστεί και η πιστότητα των πληρεξούσιων, μέσω των οποίων απεγράφησαν πολλοί συνταξιούχοι. Το ΙΚΑ θα ενημερώσει όλους τους συνταξιούχους με αναλυτική επιστολή. Εάν η απογραφή γίνει μέσω υποκαταστήματος, θα επικυρώνεται και από τον προϊστάμενο και όχι μόνο από τον αρμόδιο υπάλληλο, ενώ οι πληρεξούσιοι οφείλουν να προσκομίζουν και την ταυτότητα του δικαιούχου. Στη συνέχεια, ο κατάλογος με τα στοιχεία θα αποστέλεται στη διοίκηση, προκειμένου να ζητηθεί συνδρομή της αρμόδιας αστυνομικής αρχής και να διαπιστωθεί, εάν έχει εκδοθεί νέα ταυτότητα μετά το θάνατο του δικαιούχου. Στις περιπτώσεις συνταξιούχων που βρίσκονται στο εξωτερικό και θα απογραφούν μέσω πληρεξουσίου, θα αναζητείται στο εξής και πρόσφατη βεβαίωση της αρμόδιας προξενικής αρχής, η οποία πρέπει να εκδοθεί μέσα στο χρονικό διάστημα της απογραφής και από την οποία θα προκύπτει ότι οι δικαιούχοι βρίσκονται εν ζωή, εξακολουθεί η ισχύς του πληρεξουσίου και διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Για τους συνταξιούχους που δεν έχουν συνείδηση των πραττομένων, προβλέπεται η ενεργοποίηση προσωρινού διαχειριστή ύστερα από αίτημα των συγγενών στις Επιτροπές Καθορισμού Ηλικίας των περιφερειακών υποκαταστημάτων ή θα οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης με απόφαση δικαστηρίου. Σε ό,τι αφορά στους 122.000 συνταξιούχους των ενταχθέντων Ταμείων ΟΤΕ και ΔΕΗ, προβλέπονται τα εξής: Για τους δικαιούχους του ΟΤΕ θα ακολουθηθεί η διαδικασία της καταγραφής της φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων. Για τους δικαιούχους της ΔΕΗ η απογραφή για το έτος 2012 θα γίνει την ίδια περίοδο. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν 25 αναπόγραφοι, για τους οποίους θα γίνει διακοπή σύνταξης. Το ίδιο θα συμβεί και για 260 αναπόγραφους συνταξιούχους του Ταμείου των Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΤΣΕΑΠΓΣΟ).

Η διοίκηση του ΙΚΑ έχει ζητήσει από όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών να ενημερώσουν, ποιοι είναι οι συνδικαιούχοι των λογαριασμών συνταξιοδότησης, για να βρεθούν οι συντάξεις που λαμβάνουν οι… νεκροί.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το