Photo Gallery, Τοπικά

«Αλαλούμ» στα φαρμακεία με τη συνταγογράφηση

«Αλαλούμ και κοροϊδία» χαρακτηρίζουν οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας το θέμα που έχει προκύψει με τη μετατροπή της χειρόγραφης συνταγογράφησης σε ηλεκτρονική, κάνοντας λόγο για «απίστευτη ταλαιπωρία τους»

 

«Αλαλούμ και κοροϊδία» χαρακτηρίζουν οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας το θέμα που έχει προκύψει με τη μετατροπή της χειρόγραφης συνταγογράφησης σε ηλεκτρονική, κάνοντας λόγο για «απίστευτη ταλαιπωρία τους». Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιουλίου η συνταγογράφηση από τους γιατρούς θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και σε περίπτωση χειρόγραφης οι ασφαλισμένοι πληρώνουν 1 ευρώ για τη μετατροπή της σε ηλεκτρονική από τους φαρμακοποιούς. «Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για τον τρόπο που θα γίνεται η μετατροπή της συνταγής από χειρόγραφη σε ηλεκτρονική» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κων. Ματσιόλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επίσημη απάντηση που έχει δοθεί από τον ΕΟΠΥΥ για το προαναφερόμενο θέμα, είναι ότι ισχύει ο νόμος. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία των φαρμακοποιών σχετικά με τον τρόπο χορήγησης των φαρμάκων λόγω της ανακοίνωσης του ΕΟΠΥΥ, ότι από την 1η Ιουλίου η συνταγογράφηση θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και σε περίπτωση χειρόγραφης συνταγής από τους γιατρούς οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλλουν 1 ευρώ στους φαρμακοποιούς για τη μετατροπή της σε ηλεκτρονική. Πώς όμως να γίνει αυτό όταν εμείς ως φαρμακοποιοί δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για τον τρόπο μετατροπής της χειρόγραφης συνταγής σε ηλεκτρονική. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε το γραμματέα κάποιου άλλου φορέα» προσέθεσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κων. Ματσιόλης.

Να αναφερθεί ότι οι γιατροί σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν ζητήσει από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να καταργηθεί ή να τροποποιηθεί άμεσα η απόφαση που αφορά στη χειρόγραφη συνταγογράφηση.

Όπως αναφέρουν οι ιατρικοί σύλλογοι, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών σε σημαντικό αριθμό δυσπρόσιτων αγροτικών ιατρείων εκ των πραγμάτων θα είναι αδύνατη η ηλεκτρονική πρόσβαση.

Επίσης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ την αναστολή της απόφασης σχετικά με τη χειρόγραφη συνταγογράφηση.

Στο μεταξύ, πολλές είναι οι διαμαρτυρίες ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή των χρημάτων από τις συνταγές που πλήρωσαν στα φαρμακεία κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών, για την αναστολή χορήγησης επί πιστώσει φαρμάκων.

«Υπάρχει ένα απίστευτο αλαλούμ και με το συγκεκριμένο ζήτημα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κων. Ματσιόλης, για να προσθέσει: «Ο ΕΟΠΥΥ λέει ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα υποβάλουν τα χαρτιά για να πάρουν τα λεφτά στους στο ΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι του ΤΕΒΕ στο ΤΕΒΕ, του ΟΓΑ στον ΟΓΑ. Με λίγα λόγια, ο ΕΟΠΥΥ για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προχωρήσει στην επαναδραστηριοποίηση αυτών των Ταμείων. Από την πλευρά του, το ΙΚΑ έλεγε ότι θα καταβληθούν τα χρήματα στους ασφαλισμένους σε χρονικό διάστημα 15 ημερών, το ΤΕΒΕ σε χρονικό διάστημα τριών – τεσσάρων μηνών, ενώ ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ δεν έχουν χρήματα. Με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι ασφαλισμένοι δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ πίσω τα χρήματά τους. Μετά τις φιέστες για τα λεφτά που μας υποσχέθηκαν οι καινούριοι σωτήρες μας, μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πάρει τίποτα και είναι άγνωστο πότε θα γίνει αυτό. Από υποσχέσεις χορτάσαμε. Φτάνει πια».

Να αναφερθεί ότι εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και επίσημα στοιχεία που αφορούν κατά τόπους στις υπηρεσίες για τα ποσά που οφείλουν.

Γιώργος Ξυνός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. I know that changes are difficult at first, but this is the 21st century! We have been using the electronic system for a very long time, it prevents “fraud” and keeps records for both patients and pharmasisits.
    K.K.
    California.

Μοιραστείτε το