Τοπικά

Δωρεά της πνευματικής κληρονομιάς Καλλιόπης Πάντου

Την Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς κοσμεί σειρά λογοτεχνικών βιβλίων
Την Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς κοσμεί σειρά λογοτεχνικών βιβλίων

Την Ιστορική Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς κοσμεί σειρά λογοτεχνικών βιβλίων που ανήκαν στη συγγραφέα και δημοσιογράφο Καλλιόπη Πάντου. Στη δωρεά προχώρησε η εγγονή της, η οποία βρέθηκε στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας με την οικογένειά της στο χωριό, επισκέφτηκε την παλιά και ετοιμόρροπη πλέον κατοικία της Καλλιόπης Πάντου στην Περαχώρα και είχε επαφές με τη Δημοτική Αρχή και το δήμαρχο κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτη, ο οποίος την ευχαρίστησε για την πολύτιμη δωρεά της. Σχετικά με την ετοιμόρροπη κατοικία της Καλλιόπης Πάντου, σύμφωνα με την ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου από την οικογένεια της εγγονής της, θα κατεδαφιστεί και η έκταση θα πωληθεί ως οικόπεδο.

Η Καλλιόπη Πάντου, σύμφωνα με το βιογραφικό της και τα σχετικά στοιχεία της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου, γεννήθηκε στη Ρωσία από γονείς Έλληνες.

Σπούδασε στη Ρωσία και όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στο Βόλο δεν ήξερε σχεδόν τα ελληνικά. Τα είχε διδαχθεί πολύ λίγο από μια Ελληνίδα οικοδιδασκάλισσα.

Ωστόσο, τα έμαθε πολύ γρήγορα και αποφοίτησε από το τότε ελληνικό σχολείο στο Βόλο και συνέχισε τις σπουδές της στο Αρσάκειο Αθηνών.

Αν τη μόρφωσή της τη χρωστά στον πατέρα της, τη δημοσιογραφική της καριέρα τη χρωστά στο σύζυγό της Κωνσταντίνο Πάντο, ο οποίος της έδωσε θάρρος και της έμαθε τα πρώτα στοιχεία της δημοσιογραφίας.

Η Καλλιόπη Πάντου άρχισε να δημοσιογραφεί στο «Φως» Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε και σε άλλες εφημερίδες, αθηναϊκές. Το 1928 εκδίδει μαζί με το σύζυγό της την ημερήσια εφημερίδα του Βόλου «Ο Θεσσαλικός Τύπος». Η ίδια είχε τη διεύθυνση και την ιδιοκτησία.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε στην εφημερίδα «Η Θεσσαλία» του Βόλου με το φιλολογικό ψευδώνυμο «Άγνωστος», καθώς και σε άλλες τοπικές εφημερίδες. Η κυρία πνευματική προσφορά της ήταν οι πολυάριθμες μεταφράσεις της.

Το 1953 επανήλθε στη δημοσιογραφία και το Βόλο, τον οποίο λάτρευε, όπως και το Πήλιο και γενικά την ευρύτερη περιοχή. Πολύ τακτικά δημοσίευε στην εφημερίδα «Η Θεσσαλία» χρονογραφήματα και επίκαιρα θέματα.

Στο μεταξύ, τη Ζαγορά επισκέφτηκε στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας η εγγονή της Καλλιόπης Πάντου με την οικογένειά της.

Η εγγονή της Καλλιόπης Πάντου ζει μόνιμα με την οικογένειά της στη Γερμανία και με την επίσκεψή της στη Ζαγορά πραγματοποίησε την επιθυμία της να βρεθεί έστω και για λίγες μόλις ημέρες στο χωριό που έζησε η πρόγονή της.

Επισκέφτηκε το σπίτι στο οποίο έζησε η Καλλιόπη Πάντου στην Περαχώρα, το οποίο βρήκε ετοιμόρροπο.

Με απόφασή της δώρισε σειρά λογοτεχνικών βιβλίων, κυρίως της ρωσικής λογοτεχνίας, στην Ιστορική Δημοτική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς, όπου με απόφαση του Δήμου υπάρχει ήδη προθήκη της Καλλιόπης Πάντου.

«Επισκεφτήκαμε μαζί με την εγγονή της Καλλιόπης Πάντου το παλιό σπίτι της στην Περαχώρα» επισημαίνει ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης «το οποίο δυστυχώς είναι ετοιμόρροπο. Πρόκειται για ένα παλιό, αλλά μεγάλο σπίτι, στο εσωτερικό του οποίου βρήκαμε δερματόδετα λογοτεχνικά βιβλία, της ρωσικής κυρίως λογοτεχνίας. Η εγγονή της Καλλιόπης Πάντου αποφάσισε να τα δωρίσει στην Ιστορική Δημοτική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς, την οποία ήδη κοσμούν. Το παλιό σπίτι της Καλλιόπης Πάντου είναι ετοιμόρροπο. Εμείς ως Δημοτική Αρχή δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να παρέμβουμε και από όσο γνωρίζουμε δεν την έχει ούτε η οικογένεια της εγγονής της. Ενημερωθήκαμε ότι το παλιό σπίτι θα κατεδαφιστεί και η έκταση θα πωληθεί από την οικογένεια ως οικόπεδο» καταλήγει ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το