Τοπικά

Αυξήθηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα Δημοτικά

Αντωνίου

Στα 206 ανέρχονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα πολιτισμού, αγωγής υγείας και περιβάλλοντος που υλοποιούνται στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία του Nομού Μαγνησίας σημειώνοντας αύξηση από πέρυσι που άγγιζαν τα 180. Ήδη προσφέρουν μια διαφορετική νότα δημιουργικής απασχόλησης στο σχολείο.

Τα προγράμματα εφαρμόζονται τόσο στο δίωρο της Ευέλικτης Ζώνης που έχει ενταχθεί στο ωρολόγιο διδακτικό πρόγραμμα, όσο και εκτός ωραρίου. Εκπαιδευτικοί και μαθητές σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις, κάνοντας έρευνες, πραγματοποιώντας επισκέψεις, μελετώντας στοιχεία από διάφορες πηγές.

Το ενδιαφέρον είναι πως κάθε χρόνο αυξάνονται οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στα προγράμματα κατανοώντας ότι αποτελούν ένα σημαντικό τρόπο ενεργοποίησης των μαθητών για την ευαισθητοποίησή τους σε διάφορα θέματα της κοινωνίας και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας φέτος υλοποιούνται 206 εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ πέρυσι ανέρχονταν στα 180. Μάλιστα φέτος τα προγράμματα ξεκίνησαν τυπικά από τον Ιανουάριο λόγω καθυστερήσεων από πλευράς υπουργείου, ωστόσο η συμμετοχή είναι μεγάλη.

Πιο αναλυτικά τα στοιχεία του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων ανά πρόγραμμα έχουν ως εξής:

Στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από τα Ειδικά Δημοτικά συμμετέχουν τέσσερις σχολικές μονάδες, 143 μαθητές και δώδεκα εκπαιδευτικοί. Στα Δημοτικά συμμετέχουν 31 σχολικές μονάδες 2.009 μαθητές και 161 εκπαιδευτικοί, ενώ από τα Νηπιαγωγεία πέντε σχολικές μονάδες, 117 μαθητές και έντεκα εκπαιδευτικοί. Συνολικά δραστηριοποιούνται 40 σχολικές μονάδες, 2.269 μαθητές και 184 εκπαιδευτικοί.

Στα προγράμματα αγωγής υγείας και καταναλωτή ενεργοποιούνται από τα Ειδικά Δημοτικά τρεις σχολικές μονάδες, 215 μαθητές και 17 εκπαιδευτικοί, από τα Δημοτικά 30 σχολικές μονάδες, 1.498 μαθητές και 119 εκπαιδευτικοί, από τα Νηπιαγωγεία 16 σχολικές μονάδες, 394 μαθητές και 36 εκπαιδευτικοί. Συνολικά συμμετέχουν 49 σχολικές μονάδες, 2.107 μαθητές και 172 εκπαιδευτικοί.

Τέλος στα προγράμματα πολιτιστικής και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, από τα Ειδικά Δημοτικά συμμετέχουν μία σχολική μονάδα, 63 μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί, από τα Δημοτικά 30 σχολικές μονάδες, 2.238 μαθητές και 189 εκπαιδευτικοί, από τα Νηπιαγωγεία τέσσερις σχολικές μονάδες, 83 μαθητές και επτά εκπαιδευτικοί.

Ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Αντώνης Αντωνίου τόνισε πως φέτος παρατηρήθηκε άνοδος στον αριθμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εξέλιξη που αποδίδεται στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών που χρόνο με το χρόνο και αντιστρόφως ανάλογα με τις επικρατούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες δείχνει να αυξάνεται. Εξάλλου στόχος είναι η μεταφορά των γνώσεων όχι μόνο των σχολικών, αλλά και των άλλων που κατακλύζουν το σχολείο και γι’ αυτό οι κεραίες και τα μάτια θα πρέπει να είναι τεταμένες και ανοικτά.

Σύμφωνα με τον ίδιο ένα ποσοστό 40% των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υλοποιεί κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και εφόσον έχει ακολουθηθεί η σχετική διαδικασία.

Πρόσθεσε, όμως ότι υπάρχει ακόμη ένα ποσοστό 40% εκπαιδευτικών που υλοποιεί κάποιο πρόγραμμα μέσα στην τάξη τους, χωρίς να το δηλώσει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Αναφορικά με τους μαθητές θα έλεγα πως το 100% των μαθητών συμμετέχει στα προγράμματα. Το σχολείο άλλαξε και αν ο εκπαιδευτικός δεν έπαιρνε ως προσωπικό στοίχημα αυτή τη δουλειά, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά» επισήμανε, ενώ κατέληξε ότι υπάρχει ισομερής κατανομή των προγραμμάτων από τις τρεις διαφορετικές θεματικές ενότητες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το