Πολιτική

Δοκιμάζεται η κυβερνητική συνοχή

Εμπλοκή στα εργασιακά και μηνύματα Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη

Αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές που θεωρούνται ως προαπαιτούμενες πράξεις από την τρόικα προκειμένου η χώρα να λάβει την επόμενη δόση εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς.

Σε μήνυμά του μετά την εμπλοκή που προέκυψε στη σύσκεψη των αρχηγών, με το κατηγορηματικό “οχι” από Βενιζέλο και Κουβέλη στις νέες επώδυνες ανατροπές που απαιτεί η τρόικα στον ιδιωτικό τομέα, διεμήνυσε ότι μόνο του κριτήριο είναι η σωτηρία της Ελλάδας. Ο κ. Σαμαράς τόνισε “θα σώσουμε την Ελλάδα, όσοι το τολμήσουμε”, ενώ πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται.

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού, έλεγαν:

“Εμείς αντιλαμβανόμαστε πως με τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς λέει πως θα κάνει μέσα στις επόμενες ώρες όλα όσα ανέλαβε να κάνει στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ώστε αύριο να μπορεί να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, θα γίνεται δεκτό ως αξιόπιστο διεθνώς και θα δίνει ασφάλεια και προοπτική στους Έλληνες”.

Από την πλευρά τους, κύκλοι της ΔΗΜΑΡ σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού έλεγαν με έκπληξη πως άκουσαν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τις απαράδεκτες αξιώσεις της τρόικα και ότι θεωρούν πως πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική διαπραγμάτευση. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν πως δεν απαντούν στις αναφορές του πρωθυπουργού περί “τολμηρών” και πως οι ίδιοι με τόλμη και εθνική υπευθυνότητα στηρίζουν και θα στηρίζουν την κυβέρνηση για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να διαλυθούν τα εργασιακά δικαιώματα. Τόλμη και υπευθυνότητα χρειάζεται απέναντι στην κοινωνία και στους εργαζόμενους είναι η πολιτική αξίωση της ΔΗΜΑΡ, σημείωναν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη των αρχηγών ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε έναν κατ’ αρχήν συμβιβασμό με την τρόικα που αφορούσε σε “πάγωμα” των τριετιών, διευθέτηση του χρόνου εργασίας και αποζημιώσεις.

Όπως διεφάνη και από τις δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη, η ΔΗΜΑΡ απέρριψε κατηγορηματικά τις προτάσεις αυτές, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως τα εργασιακά πρέπει να μείνουν στο “ακραίο σημείο” του περασμένου Μαρτίου. Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε στη σύσκεψη των αρχηγών τη στάση βουλευτών, που δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν τέτοια μέτρα, ενώ στάθηκε στην ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα.

Στις 8 το βράδυ της Τρίτης (χθες) ο Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο εντευκτήριο της Βουλής και συνομιλούσαν με βουλευτές. To μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους “γαλάζιους” βουλευτές ήταν ότι μια συμφωνία θα έπρεπε να είχε επιτευχθεί από χθες και ότι το απώτερο όριο είναι η Πέμπτη, οπότε γίνεται το Euro-Working Group.

Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε μετά τη σύσκεψη των αρχηγών συνομιλίες με ηγέτες της ΕΕ και το πρωί της Τετάρτης (σήμερα) θα έχει συναντήσεις με υπουργούς. Πιθανή θεωρείται και μια νέα σύσκεψη αρχηγών εντός της ημέρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, σε σύντομο διάλογο που είχε με δημοσιογράφους, είπε ότι κατά την εκτίμησή του το πακέτο έχει σχεδόν κλείσει, ότι η τρόικα έχει κάνει κάποια βήματα πίσω στα εργασιακά και ότι ο ίδιος σκοπεύει να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, λέγοντας πως από κει και πέρα ο κ. Κουβέλης ας κάνει ότι νομίζει.

Σαμαράς: Θα σώσουμε την Ελλάδα, όσοι το τολμήσουμε

Η Ελλάδα και το μέλλον της είναι το μόνο κριτήριο, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του μετά την εμπλοκή στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. “Θα σώσουμε την Ελλάδα, όσοι το τολμήσουμε” είπε και διεμήνυσε σε δραματικούς τόνους ότι ο ίδιος θα “κρατήσει σταθερά” το τιμόνι.

“Γνωρίζω πολύ καλά τι διακυβεύεται σήμερα για την Ελλάδα. Επί 3 μήνες καθημερινά αλλάζουμε την εικόνα της Ελλάδας και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες διαπραγματευόμαστε σκληρά για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Έχουμε ήδη και στα εργασιακά και σε άλλα αλλάξει πολλές, πάρα πολλές από τις αρχικές προτάσεις της τρόικα και η διαπραγμάτευση αυτή συνεχίζεται” είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: “Το μόνο μου πάντα κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της. Από αυτή την ευθύνη πίσω δεν κάνω. Και δεν θέλω να σκεφτώ καν τι θα συμβεί αν αυτή την ώρα δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι”.

“Κοιτάζω μόνο μπροστά ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε” κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.

Βενιζέλος: Δεν είμαστε προτεκτοράτο

Να κινηθεί ο πρωθυπουργός αμέσως, τις επόμενες κιόλας ώρες, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο με τους ομολόγους του ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ώστε να υπάρξει -όπως είπε μετά τη σύσκεψη των αρχηγών- ένα “ολοκληρωμένο πλαίσιο που να μπορεί να παρουσιαστεί στη Βουλή και στον λαό”.

“Το ζήτημα δεν είναι πια τεχνικό, είναι πολιτικό” τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επισήμανε ότι το πακέτο αυτό πρέπει να είναι πραγματικά το τελευταίο και πως όταν ζητούνται από τον λαό πρόσθετες θυσίες, αυτές πρέπει να πιάνουν τόπο.

“Μέσα στις λίγες επόμενες ημέρες κρίνονται τα πιο κρίσιμα και ευαίσθητα στοιχεία μιας συμφωνίας που μόνο αν είναι ολοκληρωμένη θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει την τελική στροφή για την έξοδο από την κρίση” είπε ο κ. Βενιζέλος.

Και πρόσθεσε: “Αυτό που θα συμφωνηθεί πολιτικά σε υψηλό επίπεδο πρέπει να πείθει και την κοινωνία, και τους κρίσιμους διεθνείς παράγοντες και τις αγορές ότι συνιστά οριστική και ασφαλή λύση του ελληνικού ζητήματος, αλλιώς θα ξαναπέσουμε σε κατάσταση αβεβαιότητας και αυτό δεν το αντέχει η χώρα”.

Επισήμανε πως πρέπει να λυθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους για να μην χρειαστούν και νέα μέτρα. “Ο σχεδιασμός σε σχέση με την ύφεση το 2013 πρέπει να είναι απολύτως ρεαλιστικός ώστε να μην λειτουργήσουν μηχανισμοί αυτόματων πρόσθετων περικοπών” σημείωσε.

Για τα εργασιακά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως “δεν πρέπει να ανοίξουν μέτωπα όπως αυτό των εργασιακών, που δεν συνεισφέρουν τίποτα στον δημοσιονομικό μας στόχο και δεν συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας”.

Ο ίδιος μίλησε για “πολύ δύσκολα διλήμματα”, συμπλήρωσε όμως πως “υπάρχουν τώρα περιθώρια να διασφαλιστεί μια πραγματικά ολοκληρωμένη οριστική και εφαρμόσιμη λύση, τα μέτρα να γίνουν στο εσωτερικό τους περισσότερο αναλογικά και ισορροπημένα χωρίς οριζόντιες παρεμβάσεις σε συντάξεις και φορολογία”.

Παράλληλα, τόνισε πως θεωρεί αυτονόητο πως “θα γίνει σεβαστή, τουλάχιστον στα θεμελιώδη στοιχεία, η αξιοπρέπειά μας σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση του κράτους. “Αυτή -είπε- πρέπει να γίνεται από τις ελληνικές αρχές… Δεν είμαστε προτεκτοράτο, αυτό να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά οι εταίροι και η τρόικα”.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως “η παράταση της εκκρεμότητας δεν μας βοηθά”, καθώς “αυξάνει την ταμειακή πίεση και ανεβάζει τον λογαριασμό των μέτρων” και σημείωσε πως ο ίδιος φανταζόταν αυτή τη διαπραγμάτευση διαφορετική τον Ιούνιο, ανέφερε όμως πως “σίγουρα ο καθένας που χειρίζεται τα θέματα αυτά θέλει να κάνει το καλύτερο για τον τόπο με τον δικό του τρόπο”.

“Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση, είμαστε εθνικά ενωμένοι όταν συζητούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους διεθνείς παράγοντες” είπε.

Κουβέλης: Απαράδεκτες αξιώσεις    

Οι αξιώσεις της τρόικα στα εργασιακά είναι “απαράδεκτες” δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος της σύσκεψης των αρχηγών στη Βουλή, τονίζοντας ότι τον βρίσκουν “αντίθετο” και “αντίπαλο”.

Όπως είπε ο κ. Κουβέλης, ο ίδιος και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να δεχτούν ή να ψηφίσουν τα μέτρα που ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

«Τα όσα η τρόικα επιμένει αναφορικά με τα εργασιακά με βρίσκουν αντίθετο, οι αξιώσεις της με βρίσκουν αντίπαλο” είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Τόνισε, μάλιστα, πως αυτή θα είναι η “σταθερή και αμετακίνητη άποψή του μέχρι τέλους”.

“Τα εργασιακά δικαιώματα είναι ήδη αποσαρθρωμένα και οι αξιώσεις της τρόικα είναι η επιλογή να ισοπεδωθούν όσα έχουν απομείνει” επισήμανε ο κ. Κουβέλης και σημείωσε πως “τα όσα ζητά η τρόικα δεν έχουν καμία σχέση με αναμενόμενο δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα”.

“Επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα πεδίο όπου θα είναι ουσιαστικά καθηλωμένη η αμοιβή εργασίας” είπε και πρόσθεσε πως σε περίπτωση που γίνονταν δεκτές οι αξιώσεις της τρόικα θα αυξανόταν ο αριθμός των απολύσεων, θα τροφοδοτούνταν περαιτέρω ανεργία, θα επιβαρυνόταν η ήδη τεράστια ύφεση.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των άλλων μέτρων, ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι “η συζήτηση συνεχίζεται και βρίσκεται σε εξέλιξη”.

Εργασιακά: Η συμφωνία που απορρίφθηκε

Επιπλέον “μέτωπα”, πέραν αυτού των αποζημιώσεων, φαίνεται πως έχουν ανοίξει στα εργασιακά, με βάση το σχέδιο συμφωνίας με την τρόικα που παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας στους αρχηγούς, λίγο πριν από τη σύσκεψη στη Βουλή όπου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διατύπωσαν τη διαφωνία τους.

Οι προτάσεις του υπουργείου Εργασίας προς τους πολιτικούς αρχηγούς, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

-Καθορισμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από το κράτος, όμως σε περιπτώσεις που συνομολογούνται προσαυξήσεις από ΓΣΕΕ και ΣΕΒ αυτές οι αυξήσεις να μην είναι υποχρεωτικές σε όσους εργοδότες δεν είναι μέλη του ΣΕΒ. Αυτό σημαίνει άρση της καθολικότητας της ΕΓΣΣΕ.

-Εφαρμογή του νέου τρόπου αμοιβής των κατώτατων μισθών από την 1η Απριλίου 2013

-Ανάπαυση 11 ωρών την ημέρα

– Ρύθμιση του χρόνου εργασίας με συλλογική σύμβαση και όχι με ατομική.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, ο Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε εναλλακτικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο:

-Για πάνω από 16 χρόνια δουλειάς η αποζημίωση θα είναι 12 μικτοί μισθοί, όπως ήταν η αρχική του πρόταση, αλλά το πλαφόν για το μπόνους των 6 επιπλέον μισθών αντί να είναι 2.000 ευρώ, να κυμαίνεται από 1.600 ευρώ έως 1.800 ευρώ.

Στις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας που επιδόθηκαν στους πολιτικούς αρχηγούς προβλέπεται ακόμη:

-Να γίνουν νέες αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία τον Σεπτέμβριο του 2013 με αναπροσαρμογή των δαπανών τους, αφού προτείνεται μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, δηλ. κατά 10% σε σύγκριση μετις εισφορές που καταβάλλονται σήμερα.

Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα επανεξέταση του ασφαλιστικού ζητήματος. Δηλαδή, όπως εκτιμούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, την ερχόμενη χρονιά να έχουμε και πάλι νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το