Photo Gallery, Τοπικά

Βανδαλισμοί και εικόνες εγκατάλειψης

Το πράσινο του πάρκου, στη μεγαλύτερη έκτασή του, είναι υποβαθμισμένο και σε αρκετά σημεία έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, όπως αποτυπώνεται στα φωτογραφικά στιγμιότυπα

Εικόνες εγκατάλειψης, επικίνδυνες φθορές σε κατασκευές της παιδικής χαράς, παρατημένο πράσινο, κατεστραμμένα φωτιστικά, βρώμικο περιβάλλον στη λίμνη, είναι μερικά από τα στοιχεία της άθλιας κατάστασης, στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο σε έκταση πάρκο του Δήμου Βόλου, το Πολιτιστικό Άλσος Βαλαχή (πρώην ελικοδρόμιο Ν. Ιωνίας), συνολικής έκτασης 132 στρεμμάτων.

Ο τεράστιος χώρος, αν και έγινε προσπάθεια να κατατμηθεί για να μειωθεί το πράσινο με διάφορες κατασκευές όπως η λίμνη με το αναψυκτήριο, η καφετέρια Ιωνία, το ανοιχτό θέατρο, Πολιτιστικό Κέντρο, χώροι αθλοπαιδιών και στάθμευσης, παραμένει μεγάλος κι όπως φαίνεται η Δημοτική Αρχή αδυνατεί να το διατηρήσει επισκέψιμο και ασφαλές.

Οι αστοχίες στο σχεδιασμό και τις χρήσεις της μεγάλης αυτής έκτασης, βαραίνουν και σήμερα το έργο που υποβαθμίζεται καθημερινά στη συνείδηση των κατοίκων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

Οι εικόνες που αντικρίζουν καθημερινά όσοι επισκέπτονται τους χώρους πρασίνου και αναψυχής του πάρκου, είναι απογοητευτικές.

Το πράσινο του πάρκου, στη μεγαλύτερη έκτασή του, είναι υποβαθμισμένο και σε αρκετά σημεία έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του.

Κατασκευές όπως καναπεδάκια, δοχεία απορριμμάτων, φωτιστικά σώματα, σημάνσεις, δίκτυα κ.ά. παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές, δίχως την παραμικρή παρέμβαση αποκατάστασης ή συντήρησης.

Άθλια εικόνα και στη λίμνη με τις πάπιες όπου η καθαριότητα είναι ασύμβατη με το περιβάλλον.

Η παιδικά χαρά όμως, εκτός από εμφανή σημάδια εγκατάλειψης, κινδυνεύει να μετατραπεί σε παιδική λύπη, καθώς οι φθορές που έχουν προκληθεί στα σταθερά ξύλινα παιχνίδια, εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών.

Γονείς που επισκέπτονται με τα παιδιά τους το πάρκο, καρδιοχτυπούν όταν τα βλέπουν να παίζουν στην παιδική χαρά και περιορίζουν την επίσκεψη σε μια απλή βόλτα χωρίς παιχνίδι προκειμένου να αποφύγουν τραυματισμούς.

Αποτρεπτικά λειτουργεί όμως το πάρκο και για περιπατητές, για αθλούμενους και γενικά όσους θα ήθελαν να απολαύσουν τις λειτουργίες που προσφέρουν στους πολίτες πάρκα άλλων μεγαλουπόλεων.

Στο Βόλο, σύμφωνα με στοιχεία της Κανονιστικής Απόφασης για τις αρχές ανάπτυξης και  προστασίας του αστικού-περιαστικού πρασίνου του ∆ήµου – Κανονισµός για το πράσινο, η αποδεκτή γη για πάρκα πόλης ανέρχεται συνολικά σε 496 στρέµµατα και περιλαµβάνει α) τις προγραµµατισµένες εκτάσεις πρασίνου στα παράλια των Παγασών, β) το Πάρκο του Πεδίου του Άρεως, γ) χαρακτηρισµένος χώρος πρασίνου έναντι ΕΕΛ (34 στρε,), δ) πάρκο Δηµοτικού Θεάτρου (34 στρ.), ε)

πάρκο Αγ. Κων/νου (54 στρ.), στ) πάρκο Αναύρου (41 στρ.), ζ) χώρος Πολιτιστικού Άλσους ∆ηµάρχου Α. Βαλαχή (132 στρ.). Οι ανάγκες σε πάρκα πόλης για την πόλη του Π.Σ. Βόλου υπολογίζονται µε πρότυπο 5,5 τ.µ./κάτοικο που ορίζουν τα σταθερότυπα.

Με βάση την παραδοχή αυτή, οι συνολικές ανάγκες ανέρχονται σε 853 στρ., παρουσιάζεται δηλαδή έλλειµμα 375 στρεµμάτων, ενώ όπως προκύπτει και από το φωτογραφικό υλικό, ούτε τα υπάρχοντα πάρκα δεν είναι εφικτό να διατηρηθούν σε βασική λειτουργική κατάσταση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το