Photo Gallery, Τοπικά

Μπλόκο στις εκλογές του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου

Οι φοιτητές από διάφορους φοιτητικούς συλλόγους είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο της Γεωπονικής Σχολής μπλοκάρισαν τις εκλογές

Δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά χθες οι εκλογές για την ανάδειξη των οκτώ εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς 150 περίπου φοιτητές που έκαναν κατάληψη στο κτίριο της Γεωπονικής Σχολής, δεν επέτρεψαν τα μέλη της Πρυτανικής Αρχής και της Εφορευτικής Επιτροπής να εισέλθουν και να τοποθετήσουν τις κάλπες. Αντίστοιχο μπλοκάρισμα έγινε και στη Λάρισα από τους φοιτητές της Ιατρικής και της Βιοχημείας. Έτσι οι εκλογές μετατίθενται για αύριο Πέμπτη, ενώ αν υπάρξει εκ νέου πρόβλημα, τότε θα γίνουν με ηλεκτρονική ψηφοφορία στις 31 Οκτωβρίου.

Από πολύ νωρίς χθες το πρωί οι φοιτητές από διάφορους φοιτητικούς συλλόγους και της Γεωπονικής Σχολής είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του κτιρίου. Γύρω στις 8 εμφανίστηκαν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και κάποιοι καθηγητές που επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο για να στήσουν τις κάλπες, αλλά μάταια, καθώς οι φοιτητές τους απαγόρευσαν την είσοδο.

Οι φοιτητές φώναζαν συνθήματα κατά του νόμου έχοντας κρεμάσει και πανό. Μετά από μία ώρα περίπου συζητήσεων οι καθηγητές αποχώρησαν από τη Γεωπονική, ενώ στο σημείο έμειναν οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν αποφασίσει στα περισσότερα Τμήματα καταλήψεις μέχρι και αύριο Πέμπτη.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, που βρέθηκε χθες το πρωί στη Γεωπονική, τόνισε πως ο νόμος δεν μπορεί να μην εφαρμοστεί. Βέβαια ακόμη και αν μπλοκαριστούν οι εκλογές και αύριο Πέμπτη, υπάρχει η επιστολική – ηλεκτρονική ψήφος για τη διεξαγωγή τους, όπως έγινε και σε άλλα πανεπιστήμια.

Ο πρόεδρος της κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής κ. Χρήστος Κόλλιας τόνισε πως «μεταβήκαμε στη Γεωπονική, αλλά οι φοιτητές μας είπαν ότι έχουν κάνει κατάληψη στο κτίριο και δεν μπορούσαμε να εισέλθουμε. Έτσι αποχωρήσαμε και θα πάμε στη Γεωπονική αύριο Πέμπτη για να κάνουμε τις εκλογές, οι οποίες είναι μια γιορτή της δημοκρατίας, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να γίνουν».

Οι υποψήφιοι είναι 18, ενώ το σύνολο των εκλεκτόρων ανέρχεται στους 420.

Σημειώνεται πως από κάθε Σχολή δεν μπορούν να εκλεγούν πάνω από δύο υποψήφιοι στις οκτώ θέσεις του Συμβουλίου Ιδρύματος που αφορά στα μέλη ΔΕΠ.

Στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν τέσσερις σχολές (Επιστημών Υγείας, Πολυτεχνική, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Γεωπονική), ενώ εσωτερικά μέλη μπορούν να αναδείξουν και τα τμήματα που δεν εντάσσονται σε κάποια σχολή, όπως το Οικονομικό, το ΤΕΦΑΑ.

Στη Λάρισα

Σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι της Ιατρικής και Βιοχημείας τονίζουν πως «χθες επιχειρήθηκε η διεξαγωγή εκλογών για το συμβούλιο διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το συμβούλιο διοίκησης είναι ένα αυταρχικό, αντιδημοκρατικό όργανο που έρχεται ν’ αντικαταστήσει και να καταργήσει στην πράξη όλα τα δημοκρατικά, συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου εφαρμόζοντας το Νόμο Διαμαντοπούλου, για τα πανεπιστήμια.

Η προσπάθεια αυτή, για την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, βρήκε τη μαζική απάντηση φοιτητών και καθηγητών. Ακολουθώντας τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων Βιοχημείας και Ιατρικής Λάρισας, του ενιαίου συλλόγου διδασκόντων Π.Θ. και φοιτητικών συλλόγων του Βόλου, ματαιώσαμε την εκλογική διαδικασία έπειτα μετά από δυναμική παρέμβαση.

Υλοποιώντας τις αποφάσεις των φοιτητικών μας συλλόγων εμείς θα συνεχίσουμε να μπλοκάρουμε την εφαρμογή αυτού του νόμου και να αγωνιζόμαστε για το πανεπιστήμιο «των όλων», αντιπαλεύοντας στο σύνολό της μια πολιτική καταστροφική για όλα τα δημόσια, κοινωνικά αγαθά».

Αυξημένες αρμοδιότητες

Κομβικός είναι ο ρόλος του Συμβουλίου Ιδρύματος (ή Διοίκησης), το οποίο θα ελέγχει τον πρύτανη, αλλά και θα λαμβάνει αποφάσεις για τα μεγάλα ζητήματα του Πανεπιστημίου, όπως η κατάρτιση του προϋπολογισμού, η διαμόρφωση του νέου οργανισμού, η αντιμετώπιση οικονομικών και διοικητικών ζητημάτων, ακόμη και θέματα που αφορούν στις συγχωνεύσεις Σχολών.

Πιο συγκεκριμένα το Συμβούλιο χαράσσει τη στρατηγική για την ανάπτυξη του Ιδρύματος και τη διαμόρφωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του, εποπτεύει και ελέγχει τη λειτουργία του και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη σύνδεσή του με την κοινωνία και την οικονομία. Επίσης επιλέγει μετά από διεθνή πρόσκληση και με αυξημένη πλειοψηφία τους τρεις υποψήφιους από τους οποίους το σύνολο των καθηγητών του Α.Ε.Ι. εκλέγει τον πρύτανη.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Συμβούλιο Ιδρύματος θα έχει δεκαπέντε μέλη, εκ των οποίων τα οκτώ θα είναι εσωτερικά, δηλαδή θα εκλεγούν από τα ίδια τα μέλη ΔΕΠ, ένας θα είναι φοιτητής και έξι εξωτερικά μέλη. Βασικές προϋποθέσεις για να προταθεί και να εκλεγεί ένα πρόσωπο ως εξωτερικό μέλος είναι η ευρεία αναγνώρισή του στην επιστήμη, τα γράμματα ή τις τέχνες, η διάκρισή του στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο και η εμπειρία του σε θέση ευθύνης.

Αυτές τις ημέρες στο πανεπιστήμιο επιχειρείται να εκλεγούν τα οκτώ εσωτερικά μέλη. Οι φοιτητές δεν ενδιαφέρονται να εκλέξουν εκπρόσωπο, ενώ είναι σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων από όσους θέλουν να καλύψουν τις έξι θέσεις για τα εξωτερικά μέλη. Τα έξι μέλη θα οριστούν από τα εσωτερικά μέλη που θα έχουν εκλεγεί.

Ως πρύτανης εκλέγεται καθηγητής πρώτης βαθμίδας, αναγνωρισμένου κύρους της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, με ελληνική ιθαγένεια, άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας και σημαντική διοικητική εμπειρία, μετά από διεθνή πρόσκληση. Ο πρύτανης εκλέγεται από το σύνολο των καθηγητών του Α.Ε.Ι. μεταξύ των δύο ή τριών υποψηφίων που προτείνει το Συμβούλιο, με πενταετή θητεία χωρίς δικαίωμα επανεκλογής.

Παράλληλα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα λειτουργεί και Σύγκλητος με 21 μέλη, αλλά με περιορισμένες αρμοδιότητες, κυρίως εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Τα μέλη της Συγκλήτου είναι: ο πρύτανης, οι κοσμήτορες, ένας καθηγητής που εκλέγεται από τη γενική συνέλευση κάθε σχολής, ένας εκπρόσωπος των προπτυχιακών φοιτητών, ένας εκπρόσωπος των μεταπτυχιακών φοιτητών, ένας εκπρόσωπος των υποψηφίων διδακτόρων και ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το