Πολιτική

Διώξεις για χρέη στο Δημόσιο από 5.000 Ε

Εγκύκλιος Θεοχάρη προς ΔΥΟ μετά την παρατηρούμενη υστέρηση εσόδων
Εγκύκλιος Θεοχάρη προς ΔΥΟ μετά την παρατηρούμενη υστέρηση εσόδων

Ποινικές διώξεις σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δώσει ανάσα στα δημόσια έσοδα αλλά και να στείλει αυστηρό μήνυμα στους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα αλλά επιλέγουν να μην πληρώνουν τους φόρους τους.

Με δύο διαφορετικές εγκυκλίους ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης από τη μία πλευρά δίνει οδηγίες για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 48 δόσεις, από την άλλη καλεί τους προϊσταμένους των εφοριών- υπό την απειλή πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών- να προχωρούν απευθείας σε υποβολή αιτήσεων για άσκηση ποινικών διώξεων σε κάθε φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ εφόσον έχει περάσει διάστημα 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας εξόφλησής τους.

Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται ότι «κατά το χειρισμό υποθέσεων από τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, παρατηρείται, το φαινόμενο της κατάθεσης αιτήσεων ποινικής δίωξης για το παραπάνω αδίκημα στα όρια της παραγραφής, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 111ΠΚ, είναι πενταετής (σχετ. ΟλΑΠ 2/2011)».

Προς αποφυγή του φαινομένου της παραγραφής αδικημάτων και προκειμένου να αποφευχθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων (παράβαση καθήκοντος, κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου κλπ.), συνεχίζει η εγκύκλιος, «εφιστάται η προσοχή των Προϊσταμένων των Δ.Ο.Υ. για την άμεση υποβολή αιτήσεων μόλις συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις».

Υπενθυμίζεται ότι για την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, αρκεί η συνδρομή δύο προϋποθέσεων:

1. τα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και

2. να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των χρεών αυτών (ένα έτος από την πάροδο της προθεσμίας για αποποίηση στις περιπτώσεις επαγωγής κληρονομιάς ή κληροδοσίας).

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι « σε κάθε περίπτωση, η υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του Προϊστάμενου της Δ.Ο.Υ., αλλά, αντίθετα, εντάσσεται στις ενέργειες που ασκούνται κατά δεσμία αρμοδιότητα.

Οι Δ.Ο.Υ., προς τις οποίες απευθύνεται η παρούσα, παρακαλούνται να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την κατά νόμο υποστήριξη των συμφερόντων του Δημοσίου και στην άμεση τακτοποίηση τυχόν εκκρεμοτήτων, κατά προτεραιότητα μάλιστα στις περιπτώσεις μεγάλου ύψους ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι Οικονομικοί Επιθεωρητές εντέλλονται για τον έλεγχο της ορθής και έγκαιρης υποβολής των αιτήσεων ποινικής δίωξης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους».

Εν τω μεταξύ «αποκαρδιωτικά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της πάταξης της φοροδιαφυγής ο πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, εξηγώντας ότι από τα 11 δισ. ευρώ συνολικής φοροδιαφυγής, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατάφεραν να βεβαιώσουν μόλις 130 εκατομμύρια ευρώ και η Αρχή να δεσμεύσει τα 97 εκατ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, ο κ. Νικολούδης είπε στα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πως οι αρμόδιες αρχές δεν του έχουν δώσει τη «λίστα Λαγκάρντ» για έλεγχο. Τόνισε όμως πως οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να «χειριστούν άμεσα» 497 ύποπτες υποθέσεις που έχει εντοπίσει η Αρχή.

Συγκεκριμένα, είπε ότι μεταξύ αυτών των υποθέσεων εντοπίζονται φυσικά πρόσωπα τα οποία αν και δηλώνουν εισόδημα ύψους 7.500 ευρώ βρέθηκαν με καταθέσεις 350.000 ευρώ.

Πρόσθεσε δε ότι «αυτή την πληροφορία την στείλαμε στη Δ.Ο.Υ για να την ελέγξει. Να διαπιστώσει εάν υπάρχει φοροδιαφυγή και από την Δ.Ο.Υ μας απάντησαν «και εμείς τι να την κάνουμε αυτή την πληροφορία;»

Πέραν αυτών, ο κ. Νικολούδης ανέφερε ότι στα περίπου 30.000 «πόθεν έσχες» που έχουν καταθέσει οι υπόχρεοι έχουν εντοπιστεί 337 «προβληματικά» μεταξύ των οποίων 8 γενικοί γραμματείς, 46 μηχανικοί, 26 δημοσιογράφοι και αρκετοί άλλοι.

Επίσης, ο πρόεδρος έκρινε τις επιδόσεις της Αρχής «ικανοποιητικές» εξηγώντας ότι από το 1997 έως το 2011 έχουν δεσμευτεί 217 εκατ. ευρώ, το 2011 δεσμεύτηκαν 223 εκατ. ευρώ και το 2012 238 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το σύνολο των 238 εκατ. ευρώ κατανέμεται ως εξής:

– Για παθητική δωροδοκία δεσμεύτηκαν 957.750 ευρώ

– Για εμπορία ανθρώπων 72.288 ευρώ

-Για φοροδιαφυγή 97.931.473 ευρώ

-Για προστασία οικονομικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών κοινοτήτων 5.282.721 ευρώ

-Εγκληματική οργάνωση 8.788.139 ευρώ

-Κάθε άλλο αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση άνω των 6 μηνών 125.240.587 ευρώ

Πάντως αίσθηση προκάλεσαν και όσα ανέφερε ο κ. Νικολούδης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει να στελεχώσει την Αρχή σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «έχω όλα τα απ’ έξω με τρομοκρατίες, εκβιαστές και εγκληματίες αλλά ο εφιάλτης μου είναι τα προβλήματα που μου βάζουν κάθε φορά που θέλω να αποσπάσω ένα υπάλληλο στην υπηρεσία μου. Ο καθένας έχει ένα φέουδο και δεν θέλει να του πάρουν τους υπαλλήλους».

“Δεν πήρα ποτέ τη λίστα Λαγκάρντ”

Καμία ανάμειξη στη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν είχε ο πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Παναγιώτης Νικολούδης.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με τα πεπραγμένα της Αρχής για το 2012 και ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Νικολούδης τόνισε ότι δεν του είχε δοθεί σε καμία μορφή μέρος ή σύνολο της λίστας Λαγκάρντ ενώ απέφυγε να απαντήσει αν έχει επιληφθεί του θέματος.

Αναφέρθηκε πάντως σε μία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, που έγινε για τη λίστα Λαγκάρντ σε χρόνο που δεν θυμάται ακριβώς και που τον προσδιόρισε μεταξύ Οκτωβρίου του 2010 και Ιανουαρίου του 2011.

Ο κ. Νικολούδης χαρακτήρισε πάντως πιο χρήσιμη από τη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα Λιχτενστάιν με τα 54.000 άτομα, τα οποία, όπως είπε, εν μέσω οικονομικής κρίσης το διάστημα 2009-2011 έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε δε, ότι για τη λίστα Λιχτενστάιν έγινε μία συνάντηση εκτός υπουργείου Οικονομικών τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 2012 στην οποία τον είχαν καλέσει υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου τους οποίους δεν γνώριζε, και αφορούσε τη συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολούδης στο τέλος της συνάντησης μία υπάλληλος του έδωσε ένα cd με τη λίστα Λιχτενστάιν το οποίο είχε μέσα 17 ονόματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το