Πολιτική

Πιέζει η τρόικα για απολύσεις στο Δημόσιο

Συνάντηση Στουρνάρα με Μανιτάκη - Επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Συνάντηση Στουρνάρα με Μανιτάκη – Επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν το πιεστικό αίτημα της τρόικας για απολύσεις, με στόχο να περιορίσουν τον αριθμό τους, συζήτησαν το πρωί της Τρίτης (χθες) ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη.

«Η τρόικα επιμένει στο θέμα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση δεν το επιθυμεί όμως σε κάθε περίπτωση είναι θέμα διαπραγμάτευσης» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διακεκριμένο στέλεχος δήλωσε ότι «στις 13 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η μετακίνηση των 1.981 υπαλλήλων και 891 υπάλληλοι με πειθαρχικά παραπτώματα θα τεθούν αυτοδίκαια σε αργία».

«’Εχουμε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις μας και είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων» ανέφερε η ίδια πηγή σημειώνοντας ότι είναι έτοιμη η αξιολόγηση των δομών 12 υπουργείων.

Ανέφερε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα το αρμόδιο κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης θα παρουσιάσει τις νέες δομές στον Πρωθυπουργό, ενώ τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμα τα σχέδια στελέχωσης – μια δράση που αποτελεί προαπαιτούμενο για δόση Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Ειδικοί της Κομισιόν και Ομάδας Δράσης εργάζονται ήδη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πηγές του Υπουργείου διαβεβαιώνουν πάντως ότι η μνημονιακή υποχρέωση αφορά τη διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων.

Το στοίχημα του αρμόδιου Υπουργείου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να αποδείξει στην τρόικα ότι «η σωστή πορεία είναι η μεταρρύθμιση και ότι δεν θα χρειαστεί τελικά να γίνουν απολύσεις».

Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι ότι ο στόχος μείωσης προσωπικού κατά 150.000 θα υπερκαλυφθεί ενώ έγινε γνωστό ότι επεκτείνεται πιλοτικά η αξιολόγηση σε Οργανισμούς όπως ΕΟΦ και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Συνέντευξη Στουρνάρα

Στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στο Mega, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι της τρόικας αναφορικά με το ζήτημα της αναδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα, επισημαίνοντας ότι το όλο ζήτημα παραμένει ανοικτό και αντικείμενο συζητήσεων.

Ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων αυτή τη στιγμή, ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης, ενώ σημείωσε ότι οι συνταξιοδοτήσεις, που για το 2012 ήταν 35.000, μαζί με την κινητικότητα στο δημόσιο θα αποτρέψουν τις απολύσεις, για τις οποίες επιμένει η τρόικα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, “είναι ένα θέμα ανοιχτό, το οποίο θέτει η τρόικα. Εμείς δεν θα θέλαμε απολύσεις και η εξέλιξη όσον αφορά την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, είναι καλύτερη από ό,τι περιμέναμε. Είναι ένα θέμα δύσκολο”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ενώ διέψευδε μετά βδελυγμίας προεκλογικά τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, σήμερα υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται σθεναρά με την Τρόικα για να μην γίνουν και αύριο θα τις εφαρμόσει ως μέρος του μνημονιακού σχεδίου εθνικής σωτηρίας».

Στην ανακοίνωση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτάται «ποιος θα τολμήσει να μιλήσει ξανά για “κόκκινες γραμμές”».

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι στην πραγματικότητα, πίσω από τη διαθεσιμότητα, τις μετακινήσεις και την αξιολόγηση βρίσκεται η μνημονιακή δέσμευση για τις 25.000 «απομακρύνσεις» δημοσίων υπαλλήλων το 2013 και για τις συνολικά 150.000 μέχρι το 2015.

Οι απολύσεις αυτές θα αφήσουν χιλιάδες ανέργους και μια ισοπεδωμένη δημόσια διοίκηση, που θα προσφέρει ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες, τονίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο επανασχεδιασμός και η ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα είναι κεντρικό στοιχείο μιας στρατηγικής για κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση, με άξονες τη στήριξη των δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού κράτους και τη στήριξη της ανάπτυξης.

Οι ενστάσεις εργατολόγων για τη διαθεσιμότητα 

Η Ένωση Ελλήνων Εργατολόγων, με αφορμή την εγκύκλιο τού υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΔΙΠΔΔ/Β.1.1/1/οικ. 5724), που αφορά το καθεστώς διαθεσιμότητας, σε σχετική ανακοίνωσή της εκφράζει τρεις ενστάσεις.

Ειδικότερα, η Ένωση επισημαίνει:

«1) Στιγματίζει την για μια ακόμα φορά απόπειρα δημιουργίας νομοθετικών ρυθμίσεων μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, εγκυκλίων που δεν περιάπτονται τον τυπικό νόμο και τον σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο.

2) Θεωρεί ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά από απέλπιδες προσπάθειες να αποτρέψει τους εργαζομένους που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με βάση τον Ν. 4093/2012 και υπό το βάρος των πολλαπλών δικαστικών αποφάσεων, που έχουν εκδοθεί, αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι η λήψη ασφαλιστικών και η προσωρινή δικαστική προστασία δεν παρεμποδίζει για τους αιτούντες εργαζομένους την πρόοδο της αυτοαποκαλούμενης κινητικότητας, σε αντίκρουση όσων πεισμόνως διατείνετο η πλευρά της διοίκησης στις διανοιγείσες δίκες.

3) Παράλληλα, αποδέχεται ότι οι προσωρινές διαταγές και οι αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που εκδίδονται από τα δικαστήρια, δεσμεύουν τον εργοδότη – φορέα που έχει υπαχθεί στον νόμο, διατηρώντας, προσωρινά τουλάχιστον, τις θέσεις εργασίας, οι οποίες θίγονται από τον νόμο 4093/2012. Το ζήτημα της ”κινητικότητας”, όπως και κατά το παρελθόν έχουμε υποστηρίξει, είναι όλως διάφορο ζήτημα».

Τέλος, η Ένωση καλεί τον κ. Μανιτάκη «διαπρεπή συνταγματολόγο, να εγκαταλείψει πιθανές προσωπικές ιδεοληψίες και να σταθεί στο ύψος που απαιτεί το εγνωσμένο επιστημονικό του κύρος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το