Πολιτική

Διπλός “καύσωνας” για τα εργασιακά

Στο τραπέζι η επαναφορά του κατώτατου μισθού και οι Συλλογικές Συμβάσεις

Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα πριν τη μείωσή του κατά 22% με τον εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου, ετέθη στο τραπέζι  του κοινωνικού διαλόγου που ξεκίνησε με τις συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ).

Την ίδια ώρα ο ΣΕΒ ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΓΣΕΕ για απευθείας διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και καλεί τους εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων σε συνάντηση την Τρίτη 17 Ιουλίου στα γραφεία του Συνδέσμου.

Στο μεταξύ η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 5% – 6%, αφού επανέλθει στα όρια που ήταν πριν την περικοπή του 22%, τέθηκε από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλο, στον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση, ενώ ο πρόεδρος των Εμπόρων κ. Β. Κορκίδης δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα αυτό: «Οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ούτε την έκρηξη της ανεργίας σταμάτησαν, ούτε την ύφεση μείωσαν, ούτε τα λουκέτα των επιχειρήσεων περιόρισαν».

Οι έμποροι προτείνουν τον επανασχεδιασμό των εργασιακών θεμάτων «από μηδενική βάση» με τον επαναπροσδιορισμό των συμβάσεων εργασίας, «διατηρώντας τα θετικά και διορθώνοντας τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Ασημακόπουλος σημείωσε ότι οι μειώσεις μισθών οδήγησαν σε επιδείνωση της ύφεσης και σε απώλεια θέσεων εργασίας και αυτό θα πρέπει να αλλάξει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ΓΣΕΒΕΕ και Έμποροι έχουν ταχθεί υπέρ της πρότασης της ΓΣΕΕ για την υπογραφή σύμβασης με περιεχόμενο την παλαιότερη συμφωνία τους που προέβλεπε τα εξής:  Πρώτον, να διατηρηθεί ο – προ της μείωσης του 22% – κατώτατος μισθός. Δεύτερον, καμία παρέμβαση σε 13ο και 14ο μισθό. Τρίτον, επαναφορά της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων.

Το υπουργείο Εργασίας, δεν εξετάζει το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στο βασικό μισθό, αλλά ούτε ξεκαθαρίζει τη θέση του γύρω από το αίτημα της επαναφοράς του στα προηγούμενα επίπεδα..

Σε συζήτηση τίθεται το θέμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, δηλαδή κατά πόσο οι κοινωνικοί εταίροι θα καθορίζουν το ύψος των κατώτατων αμοιβών ή θα γίνεται με απόφαση της κυβέρνησης.

Την Τετάρτη (σήμερα) ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).

Η διοίκηση της Συνομοσπονδίας συνεδρίασε την Τρίτη (χθες) και αποφάσισε να εντείνει τις πιέσεις της για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, προαναγγέλλοντας ταυτοχρόνως νέες  κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από τα εγκαίνια της έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Δηλώσεις Κορκίδη

Συνάντηση με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) είχε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο πλαίσιο του διαλόγου για τα εργασιακά με τους κοινωνικούς εταίρους.

Λίγο νωρίτερα προηγήθηκε συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ.

Αμέσως μετά τη συνεργασία, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα ούτε την έκρηξη της ανεργίας σταμάτησαν, ούτε την ύφεση μείωσαν, ούτε τα λουκέτα των επιχειρήσεων περιόρισαν.

Ο υπουργός Εργασίας άνοιξε έναν νέο κύκλο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για μισθούς και εργασιακά και οφείλουμε να το εκτιμήσουμε, να το αξιοποιήσουμε, αλλά και να το εκμεταλλευτούμε με ειλικρινείς προθέσεις.

Προτείνουμε ανασχεδιασμό των εργασιακών σε ‘λευκό χαρτί’ και εφ’ όλης της ύλης επαναπροσδιορισμό των συμβάσεων εργασίας, κρατώντας όλα τα θετικά και διορθώνοντας τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος.

Αποδεχθήκαμε την πρόταση της ΓΣΕΕ για συμβασιοποίηση και υπογραφή μιας νέας ΕΓΣΣΕ με μια ελεύθερη και όχι υπό επιτήρηση και κατά παραγγελία συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων.

Οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουμε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, σοφότεροι, αποφασιστικότεροι και να προχωρήσουμε σε συζητήσεις που θα καταλήξουν σε γενναίες και ρεαλιστικές συμφωνίες με το σκεπτικό ‘Πάθαμε και Μάθαμε’.

Στις επικείμενες συναντήσεις η οπτική προσέγγισης της ΕΣΕΕ στο μισθολογικό κόστος τόσο της κλαδικής, όσο και της ΕΓΣΣΕ, θα είναι η επαναφορά των κατώτερων αμοιβών σε προ κρίσης επίπεδα και πάγωμα των μισθών για μια τριετία».

ΓΣΕΕ: Γενική απεργία με ανοικτή ημερομηνία

Την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για επαναδιαπραγμάτευση όρων του δευτέρου Μνημονίου και την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης, θα ζητήσει η ΓΣΕΕ στις συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο Γ. Παναγόπουλος προειδοποίησε ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν. Στο πλαίσιο αυτό η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε γενική απεργία με ανοικτή ημερομηνία, ενώ θα οργανώσει στη Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο στις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκινά η ΔΕΘ.

«Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν» δήλωσε την Τρίτη (χθες) στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) ο πρόεδρος Γ. Παναγόπουλος, ενώ ζήτησε από τους εργοδότες να προχωρήσουν στην υπογραφή νέας σύμβασης στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Φεβρουαρίου, χωρίς μειώσεις μισθών, με παράλληλη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και της ισχύος της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων.

Την «άμεση κατάργηση των επαχθών όρων του μνημονίου» ζήτησε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Νίκος Κιουτσούκης, ενώ εναντίον κάθε διαπραγμάτευσης τάχθηκαν οι παρατάξεις της Αριστεράς. Ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης Θάνος Βασιλόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση «να σεβαστεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις» και ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος τόνισε «ότι κανένας διάλογος δεν μπορεί να γίνει μέσα στη βάρβαρη πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους».

Η επιστολή της ΓΣΕΕ

Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ με επιστολή της στους προέδρους των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ καλεί σε διάλογο προκειμένου να επικαιροποιηθεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ειδικότερα, ζητά διάλογο, ώστε να επικαιροποιηθεί και να αποτελέσει αντικείμενο Εθνικής Σύμβασης η συμφωνία του Φεβρουαρίου μεταξύ των κοινωνικών φορέων για σεβασμό της ΕΓΣΣΕ, διατήρηση του κατώτατου μισθού, προστασία των συλλογικών συμβάσεων.

Στόχος της ΓΣΕΕ είναι η επιδιωκόμενη Σύμβαση να υπογραφεί στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια αμφισβητήσεων.

Η ΓΣΕΒΕΕ

Τον βασικό μισθό που υπήρχε πριν τη μείωση του 22% (751 ευρώ) με μια μείωση της τάξης του 5-6% θέτει ως βάση στον κοινωνικό διάλογο η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος, σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Ασημακόπουλο, οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία και να κάνουν προτάσεις, αλλά «δεν φθάνει η κυβέρνηση να θέλει να δεχτεί τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, αλλά πρέπει και να μπορεί».

Ανέφερε επίσης ότι η κλαδική σύμβαση στο εμπόριο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Εξάλλου, ο γγ της ΓΣΕΒΕΕ Ν. Σκορίνης τόνισε ότι το σημαντικότερο αίτημα της Συνομοσπονδίας δεν είναι το θέμα των μισθών, αλλά η επαναφορά της δυνατότητας του υπουργού να επεκτείνει την ισχύ της κλαδικής σύμβασης σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το