Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Δικαίωση της ΕΡΓΗΛ με ΔΕΥΑΜΒ

Η εξέλιξη είναι αρνητική στο επίπεδο της διαδικασίας και όχι της ουσίας, καθώς η διαμάχη με την ΕΡΓΗΛ είναι πολυσύνθετη αναφέρθηκε στο χθεσινό Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ
Η εξέλιξη είναι αρνητική στο επίπεδο της διαδικασίας και όχι της ουσίας, καθώς η διαμάχη με την ΕΡΓΗΛ είναι πολυσύνθετη αναφέρθηκε στο χθεσινό Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ

Το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας δικαίωσε την εταιρεία που διεκδικεί 6 εκατομμύρια ευρώ από τη ΔΕΥΑΜΒ, στη διεκδίκησή της, για αναγνώριση της αυτοδίκαιης παραλαβής του έργου της Ύδρευσης, το 2009. Στην ουσία το δικαστήριο αναγνώρισε υπηρεσιακά λάθη στους χειρισμούς της υπόθεσης.
Ο δικηγόρος που χειρίζεται την υπόθεση κ. Χ. Στρατηγόπουλος δήλωσε χθες το μεσημέρι στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ ότι η εξέλιξη είναι αρνητική στο επίπεδο της διαδικασίας και όχι της ουσίας, καθώς η διαμάχη με την ΕΡΓΗΛ είναι πολυσύνθετη.
Για τη ΔΕΥΑΜΒ το διακύβευμα είναι να πολεμήσει δικαστικά την υποχρέωσή της να καταβάλει 4 εκατομμύρια συν τους τόκους στην ΕΡΓΗΛ, η οποία δικαιώθηκε το 2011 και ταυτόχρονα να απαιτήσει μέσα από νέα διαδικασία την επιστροφή από την εταιρεία 4,9 εκατομμυρίων ευρώ, για έργο που δεν εκτέλεσε, όπως απέδειξε η έρευνα της Επιτροπής Παραλαβής.
Στις 10 Απριλίου θα κριθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η αίτηση αναίρεσης της ΔΕΥΑΜΒ για την απόφαση καταβολής των 4 εκατομμυρίων ευρώ, που εξέδωσε το 2001 το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας.
Ταυτόχρονα θα κατατεθεί αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ για το ανεκτέλεστο μεν, πληρωμένο δε έργο.
«Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει εξαιρετικά στοιχεία νομικής πρωτοτυπίας», τόνισε ο κ. Στρατηγόπουλος και δήλωσε ότι στον Άρειο Πάγο θα αποδειχθεί το νομικό σφάλμα του Πενταμελούς Εφετείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΡΓΗΛ δικαιώθηκε για 4 εκατομμύρια ευρώ, παρότι δεν κατατέθηκε σχέδιο λογαριασμού στη ΔΕΥΑΜΒ.
«Παρότι επιδικάστηκε το θέμα, οφείλει ο Άρειος Πάγος αυτή την πλημμέλεια να την λάβει υπόψη του» δήλωσε.
Ο ίδιος πρότεινε, μέσα από νέα διαδικασία, να πιστοποιήσει για μια ακόμη φορά η ΔΕΥΑΜΒ την ύπαρξη των λιγότερων εκτελεσθέντων εργασιών και να κατατεθεί αγωγή για να της επιστραφούν τα χρήματα.

«Δεν ρισκάρω τη μισθοδοσία»
Ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ κ. Σκοτινιώτης αρνήθηκε χθες στο διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης, να συναινέσει με την άποψη του Συλλόγου Εργαζομένων, για μη αποστολή στοιχείων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, προκειμένου να ενταχθεί κάτω από νέο καθεστώς η μισθοδοσία των υπαλλήλων.
«Δεν αναλαμβάνω τέτοιο ρίσκο. Εάν αρνηθούν να εγκρίνουν τη μισθοδοσία γιατί αρνηθήκαμε να συναινέσουμε, αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις» δήλωσε ο δήμαρχος.
Οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι με την ένταξή τους στην Ενιαία Αρχή, ενώ μέσα από νέο σύστημα ανοίγει ο δρόμος ώστε η ΔΕΥΑΜΒ να ενταχθεί στο Δήμο.
«Δεν μπορώ να καταλάβω την πρεμούρα της διοίκησης να στοιχηθεί πίσω από τις παραγγελίες του υπουργείου. Οι ΔΕΥΑ δεν έχουν καμία σχέση με το Δημόσιο και αρκετές από αυτές δεν έχουν συμμορφωθεί. Είμαστε απολύτως αντίθετοι» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ και μέλος στο Δ.Σ. της Επιχείρησης Δημ. Κουτσιφέλης.
«Είναι κουραστικό αυτό που ακούγεται συχνά – πυκνά τα περί άλλων ΔΕΥΑ. Οι περισσότερες ΔΕΥΑ έχουν συμμορφωθεί. Είμαστε από τις τελευταίες που εφαρμόζουμε τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου. Κατά συνέπεια προσωπικά δεν παίρνω την ευθύνη να μπουν σε περιπέτειες οι εργαζόμενοι και να μην πληρωθούν, αν δεν είναι στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Δεν παίρνω το ρίσκο να τιμωρηθούν πειθαρχικά και οι υπάλληλοι που πρέπει να διεκπεραιώσουν την εργασία» δήλωσε δήμαρχος και ο κ. Κουτσιφέλης τόνισε ότι θα προσβάλλει την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.
«Δεν θα το εκλάβουμε ως επιθετική κίνηση. Μακάρι να προσβάλλετε τις αποφάσεις του Δ.Σ. και μακάρι να τις κερδίσετε. Δεν ήταν δική μας επιλογή η ένταξη των εργαζομένων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Κυκλοφορεί ο μύθος ότι ο Σκοτινιώτης είναι ο «κακός δράκος», αλλά θα αναζητήσετε τη χρηστή διαχείριση και την προστασία της μισθοδοσίας σας από κάθε πρόβλημα. Εύχομαι να μη βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις οι εργαζόμενοι. Φοβάμαι όμως ότι μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεως από τους διάφορους δημαγωγούς που θα περάσουν προεκλογικά από εδώ» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο κ. Κουτσιφέλη.
Ακόμη στη χθεσινή του συνεδρίαση το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ ενέκρινε το πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού του έργου Κατασκευή Διακλαδώσεων Αποχέτευσης Ακαθάρτων στη Δημοτική Ενότητα Ιωλκού ως συνοδό του χρηματοδοτούμενου υποέργου: Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Ιωλκού προϋπολογισμού 1.750.000 πλέον ΦΠΑ. Μειοδότης του έργου επελέγη η εταιρεία ΛΕΩΝ ΑΤΕ με ποσοστό 29,60%. Το έργο εγκρίθηκε και από τον εκπρόσωπο της μείζονος μειοψηφίας Τέλη Δουλόπουλο, ο οποίος έκρινε ικανοποιητικό το ποσοστό της έκπτωσης που δόθηκε, ωστόσο επέμενε ότι τα συνοδά έργα κρίνει ότι θα πρέπει να γίνουν από ιδίους πόρους και όχι μέσα από τραπεζικό δανεισμό από το πρόγραμμα Jessica, όπως επιδιώκει η σημερινή Δημοτική Αρχή.
«Αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Jessica τότε η χρηματοδότηση των συνοδών έργων θα πρέπει να γίνουν σε βάρος άλλων έργων που χρηματοδοτούνται από ιδίους πόρους και που συμπεριλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Άλλη λύση δεν υπάρχει» αντέτεινε ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το