Photo Gallery, Τοπικά

Διαμαρτύρονται βιοτέχνες στο ΒΙΟΠΑ

Εις ώτα μη ακουόντων απευθύνονται βιοτέχνες του Βιοτεχνικού Πάρκου Βόλου, τους οποίους η ΔΕΗ χρεώνει με γενικής χρήσης και όχι με βιοτεχνικό ρεύμα… Αν και παρήλθαν πέντε μήνες από την επίσημη διαμαρτυρία τους προς τη ΔΕΗ, ορισμένοι βιοτέχνες εξακολουθούν να παραλαμβάνουν λογαριασμούς, με τους οποίους το ηλεκτρικό ρεύμα τους χρεώνεται ως γενικής χρήσης, ενώ μαζί με αυτό καλούνται να πληρώσουν και το χαράτσι για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, που ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ!

Με τα νεύρα των βιοτεχνών του ΒΙΟΠΑ Βόλου, των οποίων οι εγκαταστάσεις ηλεκτροδοτούνται με ρεύμα γενικής χρήσης και όχι βιοτεχνικό, παίζει η ΔΕΗ, καθώς ακόμη δεν έχει κάνει αποδεκτό το αίτημά τους, για αλλαγή της σύμβασης ηλεκτροδότησης. Αποτέλεσμα οι βιοτέχνες να καλούνται να πληρώσουν εκτός του ρεύματος και αυξημένο χαράτσι για το ΕΕΤΗΔΕ (τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων), το οποίο ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, καθώς αυτό αφορά πολλά τετραγωνικά των βιοτεχνικών τους χώρων.

«Έχουμε καταθέσει τα χαρτιά μας να τροποποιηθεί η σύνδεση και από γενικής χρήσης να πάρουμε βιοτεχνικό ρεύμα, αλλά η ΔΕΗ είναι ανένδοτη», τονίζει ο βιοτέχνης κ. Γ. Τριάντος, πρόεδρος του μεταποιητικού τμήματος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

«Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους δεν έχουμε πληρώσει στη ΔΕΗ, που μας ζητάει και το χαράτσι», προσθέτει ο κ. Τριάντος.

Για το πρόβλημα, που τείνει να μονιμοποιηθεί, διοργανώνεται σύσκεψη στο Επιμελητήριο Μαγνησίας την ερχόμενη Τετάρτη, στις 8 μ.μ., προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις δυναμικής αντίδρασης των βιοτεχνών.

Οι βιοτέχνες καλούνται από τη ΔΕΗ και το υπουργείο Οικονομικών, να πληρώσουν για το χαράτσι ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, ποσά που ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ… Οι βιοτέχνες δηλώνουν αδυναμία εν μέσω κρίσης να πληρώσουν το χαράτσι και απειλούν να «κατεβάσουν ρολά», αν η ΔΕΗ δεν διορθώσει τις παροχές που έχουν και οι οποίες φαίνονται ως γενικής χρήσης, αντί για βιοτεχνικές, που εξαιρούνται του ΕΕΤΗΔΕ.

Πάντως σε ορισμένες βιοτεχνίες που ανταποκρίθηκαν και πλήρωσαν τους λογαριασμούς, η ΔΕΗ προχώρησε σε τροποποίηση της σύμβασης ηλεκτροδότησης.

Σημειώνεται ότι τα βιοτεχνικά ακίνητα εξαιρούνται του έκτακτου ειδικού τέλους. Η δουλειά στο ΒΙΟΠΑ έχει μειωθεί ακόμη και 80-90% σε ορισμένες επιχειρήσεις, που απειλούνται με λουκέτο και το χαράτσι της ΔΕΗ έρχεται τώρα να βάλει «ταφόπλακα». Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που θα κλείσουν εντός του 2012, μην αντέχοντας την κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο φέτος 149 επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης έβαλαν λουκέτο στο Νομό Μαγνησίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου.

«Οι τράπεζες μας ζητούν τους τόκους από τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ, δεν χρηματοδοτούν, η δουλειά έχει πέσει 70-80%, έχουμε πληρώσει τον ΦΠΑ και δεν μπορούμε να πάρουμε τα λεφτά μας», προσθέτει ο κ. Τριάντος.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της είχε ζητήσει από τους βιοτέχνες, το ρεύμα στις εγκαταστάσεις τους από γενικής χρήσης, να μετατραπεί σε βιοτεχνικό, με τη σχετική διαδικασία, με δικαιολογητικά από την Πολεοδομία και την Εφορία.

Σχετική διαμαρτυρία είχε αποστείλει στο Υπουργείο και το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί λογαριασμός Δ.Ε.Η. με Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ενώ το ακίνητο απαλλάσσεται, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 53 του νόμου 4021/2011, τότε:
-Το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. καταβάλεται μαζί με το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και στη συνέχεια ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου υποβάλει αίτηση επιστροφής του τέλους στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του, προσκομίζοντας και τα οικεία δικαιολογητικά.
-Η Δ.Ο.Υ. άμεσα, μετά την παραλαβή της αίτησης, βάσει των μηχανογραφημένων καταστάσεων που έχουν αποσταλεί σε αυτήν από τη Γ.Γ.Π.Σ., αποφαίνεται για το αν η αίτηση γίνεται δεκτή ή απορρίπτεται. Σε περίπτωση που η αίτηση γίνει δεκτή, με απόφαση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., συντάσσεται Α.Φ.ΕΚ. και, εάν από την εκκαθάριση αυτού προκύψει επιστροφή στο δικαιούχο, επιστρέφεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 83 του ΚΕΔΕ, όπως ισχύει, και της Α.Υ.0.1109793/6134/24-11-1999 (ΦΕΚ 214 Β’), περί χορήγησης ενημερότητας.
Η ανωτέρω διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει δόση Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. Σε περίπτωση που η Δ.Ο.Υ. δεν κάνει δεκτή την αίτηση, τότε πρέπει να ενημερώσει τον υπόχρεο για την απόρριψη αυτή.
Σημειώνεται ότι όταν συντρέχει περίπτωση απαλλαγής ακινήτων, που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση, απαιτείται η ύπαρξη τιμολογίου γεωργικής ή βιομηχανικής χρήσης, αντίστοιχα, κατά τη 17η Σεπτεμβρίου 2011. Η πληροφορία της χρήσης λαμβάνεται από το πεδίο Κωδικός Χρήσης Τιμολογίου της βάσης πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. τη 17η Σεπτεμβρίου 2011 και στις περιπτώσεις αυτές ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος που εκδίδεται, δεν περιλαμβάνει το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.
 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το