Photo Gallery, Τοπικά

Διάσπαρτες οι πηγές ρύπανσης της Κάρλας

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κατέθεσαν στη Βουλή τις διαπιστώσεις τους


 

Η Κάρλα μπορεί να θεωρήθηκε η σημαντικότερη αποκατάσταση υγροβιοτόπου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπίστωσαν σε έρευνά τους ότι η λίμνη εξελίχθηκε σε «χαβούζα» που δέχεται ρυπαντικό φορτίο από πολλές πηγές.

Σε χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής –στο τμήμα υδάτινων πόρων- η γενικής γραμματέας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη κατέθεσε σε βουλευτές και εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας τις πρώτες διαπιστώσεις από τον περιβαλλοντικό έλεγχο, που προέκυψε μετά από δημοσιεύματα της «Θ»  και επιβεβαίωσε ότι η λίμνη δέχεται φορτίο από τον βιολογικό της Λάρισας, ο οποίος λειτουργεί εντός των ορίων της νομοθεσίας, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στις μεγάλες ποσότητες νιτρικών και στον εντοπισμό του τοξικού κυανοβακτηρίου στα νερά της λίμνης.

Στην Κάρλα οδηγούνται μέχρι και απόβλητα από στρατιωτική μονάδα που καταλήγει από χαντάκι, σε τάφρο προς τη λίμνη.

 

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

SOS για την Κάρλα στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής όπου η ρύπανση είναι διάχυτη και ποτέ δεν έχει υπάρξει έλεγχος.

Στη  χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη παρουσίασε μια πρώτη εικόνα του εγκλήματος που συντελείται με τα τοξικά να βρίσκονται στο κόκκινο, το φώσφορο και το άζωτο να βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε κάθε ανάλυση και ο ευτροφισμός της λίμνης να είναι γεγονός.

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα για να «αναπνεύσει» και η Κάρλα είναι να αποχαρακτηριστεί ο Πηνειός ως κατάλληλος για άρδευση καθώς πρόκειται για ένα από τα πλέον μολυσμένα ποτάμια της Ευρώπης. Τα νερά του ποταμού χαρακτηρίστηκαν ως κατάλληλα για άρδευση με νομαρχιακή απόφαση το 1988 η οποία άμεσα πρέπει να αλλάξει.

Οι Επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι ποσότητες νερού που οδηγούνται στην Κάρλα

συναντούν νιτρικά που διοχετεύονται στη λίμνη και επισημάνθηκε ότι δυστυχώς δεν έχουν γίνει συστηματικές δειγματοληψίες. Όμως, σύμφωνα με την Καραβασίλη,  από αναλύσεις πανεπιστημίων προκύπτει η αυξημένη συγκέντρωση κυανοβακτηρίου που είναι τοξικό.

Στην περιοχή της τάφρου υπάρχουν λίγες δραστηριότητες που δεν παράγουν υγρά απόβλητα. Ωστόσο γίνεται εντατική άντληση για άρδευση από αγρότες της περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων όταν διαπιστώνεται η ύπαρξη κυανοβακτηρίου και ποσοτήτων νιτρικών.

Ανατολικά του αναχώματος που περικλείει τον Ταμιευτήρα υπάρχουν πολλές κτηνοτροφικές δραστηριότητες που πρέπει να απομακρυνθούν, δήλωσε μετ’ επιτάσεως η γενικής γραμματέας επιθεωρητών περιβάλλοντος, ενώ τόνισε ότι διαπιστώθηκε η ύπαρξη χαντακιού από στρατιωτική μονάδα που καταλήγει σε τάφρο προς Κάρλα

Χθες έγινε επίσης γνωστό ότι θα απαιτηθούν τεχνικές προσαρμογές του έργου της Κάρλας.

 

Τα τοξικά

Η τοξικότητα που παρατηρείται στη λίμνη δημιουργεί σοβαρά ζητήματα για την τροφοδοσία του υδροφόρου ορίζοντα και το πόσιμο νερό.

Σε ό,τι αφορά τον βιολογικό καθαρισμό της Λάρισας, που διοχετεύει τα λύματα στην Κάρλα, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν όσα καταγράφηκαν από τη «Θ». Η έξοδος του βιολογικού βρίσκεται 130 μέτρα πριν από το αντλιοστάσιο της Κάρλας, ενώ έχει προηγηθεί κανάλι-«υποδοχέας» λυμάτων του βιολογικού και των νερών του Πηνειού.

Το αντλιοστάσιο μεταφέρει νερό στην Κάρλα μέσω της πεδινής περιοχής – αντλεί νερό από τον Πηνειό – και το ρίχνει σε ανοικτό αυλάκι διανύοντας διαδρομή 40 περίπου χιλιομέτρων. Μαζί με τα λύματα του βιολογικού – που βρίσκονται εντός ορίων- συμπαρασύρει ρυπαντικό γεωργικό φορτίο  και φορτίο από πολλές μεγάλες κτηνοτροφικές δραστηριότητες που βρίσκονται κατάντι της εξόδου του Βιολογικού.

Αυτό που επισημάνθηκε χθες από την κ. Καραβασίλη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Κ. Καρτάλη είναι ότι άμεσα πρέπει να αλλάξει το έργο του Βιολογικού της Λάρισας με τεχνική παρέμβαση και η έξοδος να γίνεται κατάντη του αντλιοστασίου της Κάρλας.

Η επικινδυνότητα του ευτροφισμού της λίμνης είναι το πρώτο εύρημα που επισημάνθηκε και εξηγήθηκε η επικινδυνότητά του.

Επίσης από τον κ. Καρτάλη τονίσθηκε ότι δεν έχει υπάρξει συμμόρφωση με τη νομοθεσία που επιβάλλει σύσταση Γραφείου Κάρλας με ειδική αρμοδιότητα τη διαχείριση της υδρολογικής λεκάνης, σύνδεση με την Εθνική Τράπεζα Υδρολογεωλογικής & Μετεωρολογικής Πληροφορίας, ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων , συστηματική παρακολούθηση ποιοτικής και ποσοτικής ποιότητας επιφανειακών και υπόγειων υδάτων

Τέλος η κ. Καραβασίλη δήλωσε πως στην Κάρλα παρατηρήθηκε διάχυτη πηγή ρύπανσης που δεν έχει ελεγχθεί ποτέ και επέρριψε ευθύνες στις διοικήσεις των νομαρχιών.  Όπως είπε, στο παρελθόν τα πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις που καταλογίσθηκαν από νομάρχες ήταν πολύ χαμηλά όταν για το ίδιο θέμα οι Επιθεωρητές καταλόγιζαν υπερπολλαπλάσια πρόστιμα.

 

Ο Κ. Καρτάλης

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Κ. Καρτάλης τόνισε: «Τα πρώτα στοιχεία από την επιθεώρηση στην Κάρλα επιβεβαιώνουν ότι η ανασύσταση της λίμνης έχει προβλήματα αλλά και ότι απαιτούνται παρεμβάσεις που θα εγγυηθούν το μέλλον της λίμνης. Είναι προφανές ότι η υγιής ανασύσταση της Κάρλας συναρτάται και με την προστασία του Πηνειού. Με το ΥΠΕΚΑ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Φορέα Διαχείρισης Κάρλας θα καταρτίσουμε ένα αναλυτικό σχέδιο παρεμβάσεων που πιστεύουμε ότι θα λύσουν το πρόβλημα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Η επανασύσταση της λίμνης Κάρλας μόνο με οικονομικούς όρους μπορεί να θεωρηθεί ως μέγα έργο-ΑΠΑΤΗ Ευρωπαϊκής εμβέλειας, σε ότι αφορά την αποκατάσταση υγροτόπου. Αλλιώς, σε περιβαλλοντικούς όρους, μπορεί να θεωρηθεί και η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκής ΜΠΑΝΙΕΡΑ.

    Όχι άλλο μπετόν, ρε παιδιά… και μη μας το πουλάτε και για οικολογικό έργο!

Μοιραστείτε το