Τοπικά

ΔΕΥΑΜΒ – Αγωγός «ΟΚ» και χωρίς επιβάρυνση

ΔΕΥΑΜΒ

Αποκαταστάθηκε πλήρως η βλάβη στον καταθλιπτικό αγωγό του κεντρικού αντλιοστασίου αποχέτευσης προχθές το βράδυ στην περιοχή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Βόλου, και από χθες στις 12:30 χθες το μεσημέρι, μετά και τις δοκιμές τέθηκε ξανά σε κανονική λειτουργία το αντλιοστάσιο, οπότε και διακόπηκε η εκτροπή λυμάτων στην περιοχή του λιμένος Βόλου. Οι πρώτες εξετάσεις που έγιναν προχθές στο νερό της θαλάσσιας περιοχής του Αναύρου απέδειξαν ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση, ενώ δείγματα λήφθηκαν και χθες και τα αποτελέσματα θα εκδοθούν σήμερα. Ωστόσο για δυο ακόμη ημέρες συστήνεται να μην ασκούνται κολυμβητικές δραστηριότητες στις Πλάκες ή στον Άναυρο, αλλά και στις Αλυκές.

«Το γεγονός ότι ένα τόσο δύσκολο έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε 24 ώρες, αποτελεί πραγματικό άθλο για τη ΔΕΥΑΜΒ, που ενδυναμώνει τη  σχέση εμπιστοσύνης της Δημοτικής Επιχείρησης με την τοπική κοινωνία» τόνισε σε σχετική δήλωσή του ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ. Πάνος Σκοτινιώτης, επισημαίνοντας ότι αξίζουν ειλικρινή συγχαρητήρια στα στελέχη και το προσωπικό της Δημοτικής Επιχείρησης που εργάστηκαν με σχέδιο, οργάνωση και αυταπάρνηση και απέδειξαν, για μία ακόμη φορά, την ευαισθησία τους απέναντι στο περιβάλλον και τον Παγασητικό, αλλά και το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας που διαθέτουν. «Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας και τις αρμόδιες Αρχές» υπογράμμισε ο κ. Σκοτινιώτης «ότι από τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η αναγκαστική, δυστυχώς, αλλά ολιγόωρη, ευτυχώς, επιβάρυνση της θάλασσας». Παράλληλα, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον ανάδοχο του έργου για την κρίσιμη συμβολή του, όπως είπε, στη γρήγορη και ποιοτική ολοκλήρωση του έργου, καθώς επίσης για την άψογη συνεργασία που είχε με τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ.

«Αυτό, ωστόσο, που για μας είναι το πιο σημαντικό και αισιόδοξο, είναι ότι αποδείχθηκε πως στην πόλη μας υπάρχει πλέον ένα ισχυρό μέτωπο κοινωνικής, πολιτικής, επιστημονικής και δημοσιογραφικής ευθύνης που δεν παρασύρεται από την αγυρτεία, την υποκουλτούρα και το χυδαίο λαϊκισμό, που και πάλι έκανε την εμφάνισή του και που προσβάλλει βάναυσα την αισθητική και τον πολιτισμό της τοπικής κοινωνίας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο κ. Σκοτινιώτης.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διευθυντικών στελεχών της ΔΕΥΑΜΒ, εντός 24ώρου αναμένεται να έχει αποκατασταθεί πλήρως, οπτικά και πραγματικά, η θαλάσσια περιοχή όπου αναγκαστικά διοχετεύτηκαν τα λύματα, κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης της βλάβης. Όπως τόνισε, πάντως, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ κ. Δημήτρης Οικονομίδης, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των έως τώρα αναλύσεων των δειγμάτων που ελήφθησαν από τις κοντινές κολυμβητικές ακτές, δεν διαπιστώνεται πρόβλημα. Ωστόσο, επίσημα αποτελέσματα θα υπάρξουν το επόμενο 24ωρο ή 48ωρο, ενώ οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ελεγχθεί  πλήρως η ποιότητα των νερών κολύμβησης.

Ο κ. Οικονομίδης υπογράμμισε, τέλος, ότι δόθηκε σκληρός αγώνας επί μιάμιση μέρα, τόσο από τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ, όσο και από τα συνεργεία της αναδόχου εταιρείας, ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη στον αγωγό, ενώ για μία ακόμη φορά υπεραμύνθηκε της λύσης που επιλέχθηκε, λέγοντας ότι ήταν η πλέον ενδεδειγμένη για την επιδιόρθωση της ζημιάς σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

 

Επερώτηση

Το  θέμα της ρύπανσης του λιμανιού του Βόλου λόγω της εκτροπής των λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του καταθλιπτικού αγωγού, απασχόλησε και την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε επερώτησή της, την οποία υπογράφουν μόνο ο επικεφαλής Γ. Μουλάς και ο Τ. Δουλόπουλος.

«Το πρόβλημα της εκτροπής των ανεπεξέργαστων λυμάτων στο λιμάνι έχει ξανασυμβεί στο πρόσφατο παρελθόν και από όση πληροφόρηση υπάρχει, το πρόβλημα θα επαναληφθεί λόγω της παλαιότητας και της φθοράς του καταθλιπτικού αγωγού. Δυστυχώς, τόσο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με τον κ. Βούλγαρη, όσο και η σημερινή με τον κ. Σκοτινιώτη δεν δρομολόγησαν έργο κατασκευής νέου παράλληλου αγωγού, ο οποίος σε περίπτωση βλάβης θα αναλάμβανε την απρόσκοπτη διοχέτευση των λυμάτων. Επομένως, ο κίνδυνος επανάληψης του προβλήματος είναι ορατός. Η ΔΕΥΑΜΒ όφειλε και οφείλει να προχωρήσει τάχιστα στην κατασκευή παράλληλων αγωγών λυμάτων στα σημεία, όπου υπάρχει πιθανότητα βλαβών.

Επερωτάται η Δημοτική Αρχή για ποιους λόγους δεν προετοιμάστηκε η ΔΕΥΑΜΒ κατάλληλα για την επισκευή του καταθλιπτικού αγωγού και για ποιους λόγους δεν έχει δρομολογήσει μόνιμη λύση του προβλήματος» αναφέρουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το