Photo Gallery, Τοπικά

Δεν κινδυνεύουν τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σενάρια για συγχώνευση με το Ακαδημαϊκό Ίδρυμα Στερεάς Ελλάδας

 

Δεν πρόκειται να κλείσει ή να συγχωνευθεί κάποιο τμήμα ή σχολή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στο χάρτη της Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης, τονίζεται από την Πρυτανική Αρχή. Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι φήμες για συγχώνευση των δύο Τμημάτων του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Φούντωσαν το τελευταίο διάστημα τα σενάρια για τις συγχωνεύσεις τμημάτων σχολών ακόμη και Πανεπιστημίων λόγω της οικονομικής κρίσης και της απαίτησης να εξοικονομηθούν κονδύλια. Μάλιστα, δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», προχθές Κυριακή ότι στο σχέδιο με τις συγχωνεύσεις «Αθηνά» θα ενταχθούν και σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δημιούργησε εύλογη ανησυχία.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Πρυτανικής Αρχής που τόνισε ότι δεν πρόκειται να κλείσει κανένα τμήμα από τα 16 του τοπικού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, καθώς όλα έχουν ικανοποιητικό αριθμό εισακτέων και προσωπικού, ενώ υπάρχει και η κατάλληλη υποδομή.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Θεοδωράκης τόνισε, αναφορικά με το ζήτημα των συγχωνεύσεων, πως «η συζήτηση ξεκινάει ανάποδα με το να δημιουργούνται ζητήματα μετακίνησης τμημάτων, σχολών ακόμη και ΑΕΙ, ενώ το σωστό είναι πρώτον, να οριστούν κριτήρια, ακαδημαϊκά, γνωστικών αντικειμένων, δυναμικότητας προσωπικού και υποδομών, χωροταξικά, οικονομικά, και όταν καθοριστούν όλα αυτά τα κριτήρια και κοστολογηθούν μέσω μελέτης, τότε να αρχίσουμε να συζητάμε τι θα γίνει μεταξύ τμημάτων, σχολών. Άρα διαφωνώ με τα σενάρια των εφημερίδων. Εξάλλου, όπως τονίστηκε και από το υπουργείο Παιδείας ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί η ειδική επιτροπή».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του αντιπρύτανη, αρμόδιου για τα οικονομικά ζητήματα, κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη, ο οποίος ανέφερε ότι δεν κινδυνεύει με κλείσιμο ή συγχώνευση κάποιο τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς διαθέτουν επαρκές διδακτικό προσωπικό, πολλούς εισακτέους και υποδομές, ενώ έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Ακόμη και στο ακραίο σενάριο να καταργηθούν τμήματα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να συγχωνευθούν με ομοειδή τμήματα άλλων Πανεπιστημίων, η Πρυτανική Αρχή έχει τα δικά της αντεπιχειρήματα.

«Στο ΤΕΦΑΑ υπάρχουν 150 στρέμματα περιουσία, ενώ και τα άλλα τμήματα, όπως η Κτηνιατρική έχουν πολλές υποδομές που για να αγοραστούν, κόστισαν πολλά χρήματα. Πώς να εγκαταλειφθούν όλα αυτά; τονίζουν καθηγητές.

Έντονα είναι όμως τα σενάρια και για καταργήσεις ή συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων. Μεταξύ αυτών είναι το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, το οποίο ιδρύθηκε το 1992 και δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές το 2004-2005. Έχει μόνο δύο τμήματα, το ένα στη Λαμία (Πληροφορική με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική) και το δεύτερο στη Λιβαδειά (Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στις σκέψεις του υπουργείου Παιδείας είναι τα τμήματα αυτά να ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου ήδη λειτουργούν τμήμα Οικονομικών Επιστημών, καθώς και τμήμα Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών Δικτύων.

Το σενάριο κυοφορείται εδώ και δύο χρόνια και παρασκηνιακά υπήρχαν διάφορες συζητήσεις. Φαίνεται, όμως πως πλέον το ζήτημα μπαίνει πιο επιτακτικά.

Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα ΑΕΙ 

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο επιφέρονται αλλαγές στο προηγούμενο νόμο της Άννας Διαμαντοπούλου (Ν.4009/2011) για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα Τρίτη στην αρμόδια Επιτροπή και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
 Όπως αναφέρεται, το νομοσχέδιο επιχειρεί να διορθώσει «δυσλειτουργίες» που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου «στο σκέλος κυρίως της διοίκησης των ιδρυμάτων». Οι παρεμβάσεις έχουν κυρίως δύο χαρακτηριστικά:

* Προβλέπουν την ύπαρξη ενός μεταβατικού χρονικού διαστήματος για τη σταδιακή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου. Βασικό είναι ότι για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, «η όλη διαδικασία συγκρότησης αυτού ολοκληρώνεται υποχρεωτικά έως και την 25η Οκτωβρίου 2012», δίνεται δηλαδή μία τρίμηνη προθεσμία για την ανάδειξή τους.

* Περιλαμβάνουν ορισμένες αλλαγές σε σημεία τα οποία «αποδείχθηκε, κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές (πολιτικά κόμματα, Σύνοδος Πρυτάνεων, Σύλλογοι διδασκόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, κ.λπ.) ότι χρήζουν βελτιωτικών παρεμβάσεων, οι οποίες δεν ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία του Ν.4009/2011, αλλά δημιουργούν βασιμότερες προϋποθέσεις για την καλύτερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του».

Επίσης, προβλέπεται:

* Παράταση στη θητεία όλων των οργάνων των ΑΕΙ (προέδρων τμημάτων, κοσμητόρων, πρυτανικών αρχών) ώς το Δεκέμβριο του 2012.

* Η ευθύνη για την διενέργεια των εκλογών περνάει στις Πρυτανικές τους Αρχές, οι οποίες πρέπει να εκλέξουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης, ενώ έχουν τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου για να αποφύγουν τυχόν επεισόδια και διαμαρτυρίες. Κατόπιν αυτού θα λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ για τους επόμενους μήνες.

* Οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες που είχαν τα Συμβούλια Διοίκησης με τον νέο νόμο περνούν στις Συγκλήτους τους, ενώ τα Συμβούλια θα έχουν τις υπόλοιπες διοικητικές αρμοδιότητες των ΑΕΙ.

* Ο κοσμήτορας των σχολών στα Πανεπιστήμια δεν θα διορίζεται, αλλά θα εκλέγεται από τα μέλη ΔΕΠ, μεταξύ υποψηφίων από λίστα που θα συντάσσεται από τα μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης όταν αυτά εκλεγούν. Ό,τι δηλαδή ισχύει και για την εκλογή πρυτάνεων που θα εκλέγονται από τους διδάσκοντες μεταξύ τριών ατόμων που θα προτείνουν τα Συμβούλια.

* Τα τμήματα των ΑΕΙ διατηρούν όλες τις αρμοδιότητές τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά διοικητικά θα ανήκουν στις σχολές των ΑΕΙ.

Αντίδραση από κ. Διαμαντοπούλου

Η Άννα Διαμαντοπούλου εξέδωσε ανακοίνωση, σε οξύτατο ύφος, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η προβαλλόμενη ως συμφωνία των τριών αρχηγών στην αλλαγή ενός νόμου, επειδή αρνούνται να τον εφαρμόσουν βίαιες μειοψηφίες και δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες, είναι ύβρις για τη Δημοκρατία».
Η δήλωση αυτή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της πρώην υπουργού Παιδείας, την ώρα που στο ΠΑΣΟΚ βρισκόταν σε εξέλιξη μια σύσκεψη για το θέμα αυτό υπό τον κ. Ευ. Βενιζέλο, στην οποία συμμετείχαν οι: Ι. Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Μ. Μπόλαρης. Ο εκνευρισμός ήταν διάχυτος στη ατμόσφαιρα όταν αναγνώστηκε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.
Επιπλέον, η κατάθεση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν λειτουργεί κατευναστικά και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει πώς θα ψηφίσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων, ιδίως του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες ψήφισαν τον προηγούμενο νόμο με πλειοψηφία 4/5 (250 βουλευτές).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το