Πολιτική

Δεν κατέληξαν σε μέτρα οι τρεις αρχηγοί

Επί τάπητος η στρατηγική, ενώ νέα συνάντηση των τριών αρχηγών θα γίνει τις επόμενες μέρες

Δύο ώρες διήρκεσε η σύσκεψη που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας (χθες) ο πρωθυπουργός με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις που έγιναν, η συζήτηση δεν εστιάστηκε στο πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ., αλλά στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

“Κακώς μιλάτε για μέτρα. Διαμορφώνουμε ένα συνολικό στρατηγικό πλαίσιο που έχει ως βασικό στόχο να βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση” δήλωσε ο εξερχόμενος της συνάντησης ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εστιάζοντας στην ανάγκη να προωθηθούν όλες οι απαραίτητες αλλαγές στη χώρα, αλλά και στην ανάγκη να υπάρξει επικαιροποίηση του προγράμματος λόγω της βαθύτερης ύφεσης. Ο ίδιος τόνισε πως το ζήτημα είναι εθνικό και εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντάς τον ότι “επενδύει στην καταστροφή και στο αδιέξοδο”, επιδεικνύοντας μη υπεύθυνη, εθνική στάση.

“Πρέπει ν’ ανασχέσουμε την ύφεση, να προωθήσουμε μέτρα που τροφοδοτούν την ανάπτυξη, να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές για να γίνει η χώρα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος που λειτουργεί υπέρ των πολιτών του, να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και βεβαίως να πετύχουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή” είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Και πρόσθεσε: “Αλλά η δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση του ελλείμματος πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της το γεγονός ότι έχουμε ύφεση, δυστυχώς πολύ βαθύτερη από αυτήν που είχαν προϋπολογίσει οι θεσμικοί μας εταίροι. Άρα πρέπει να διαμορφώσουμε κι ένα επικαιροποιημένο μακροοικονομικό πλαίσιο. Αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης. Συμφωνούμε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στην ανάγκη να προωθηθεί αυτό το συνολικό στρατηγικό πλαίσιο και θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις.

“Τα προβλήματα είναι πολλά, μεγάλα και ακανθώδη… Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε απόλυτα για τον στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης όλων αυτών των προβλημάτων… Δεν συζητήσαμε για περικοπές ή για τη λήψη μέτρων, αλλά για τα υπαρκτά προβλήματα σε σχέση με την κοινωνία. Η συζήτηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί εντός των αμέσως προσεχών ημερών” τόνισε από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως οι τρεις αρχηγοί είναι απόλυτα σύμφωνοι σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αυτά, ενώ ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα επιμήκυνσης, ο κ. Κουβέλης απάντησε: “Σας μίλησα για την ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού βεβαίως είναι και η επιμήκυνση και όπως μάλιστα την έχουμε συμφωνήσει με την προγραμματική συμφωνία σύγκλισης των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση”.

“Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να βρεθούνε 11,5 δισ. ευρώ περίπου από τις δαπάνες, όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε δυο χρόνια ακόμη και βεβαίως όλοι συμφωνούμε ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος, όμως το ζητούμενο είναι οι επιλογές μας να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, και κυρίως να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα να παραμείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη” δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ξεκαθαρίζοντας πως “δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στρατηγικής”.

Ερωτηθείς για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια για να βρεθεί “το άριστο μίγμα”, προσθέτοντας ότι όταν βρεθεί το μίγμα αυτό τότε θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις, ενώ επισήμανε πως η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα “όσο χρειαστεί”.

Η εικόνα που υπήρχε, πάντως, ήταν πως οι πολιτικοί αρχηγοί προσήλθαν στη συνάντηση με διαφορετική στρατηγική για τη θετική αξιολόγηση της τρόικας και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, όπως φάνηκε και στη συνάντηση των επιτελείων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις αντί νέων περικοπών κυρίως στις συντάξεις.

Η διαφορά στρατηγικής προέκυπτε από το ότι η ΝΔ φαινόταν να προκρίνει την εκπόνηση ενός ενιαίου πακέτου μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο δεν θα ανακοινωθεί σε αυτή τη φάση και θα συνοδευθεί από διαρθρωτικές αλλαγές. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση σε υψηλό επίπεδο για την επιμήκυνση και τελικά θα ανακοινωθούν και θα εφαρμοστούν τα μέτρα, αλλά σε βάθος 4 ετών.

Από την άλλη, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά εμφανίζονταν να προκρίνουν την υιοθέτηση ενός πρώτου πακέτου μέτρων 6 δισ. ευρώ με διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και λελογισμένες περικοπές, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως βασικό εργαλείο για τη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει με στόχο την επιμήκυνση. Το δεύτερο πακέτο θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία και με “βάρος” στη διετία 2015- 2016.

“Αγκάθι” οι συντάξεις   

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας για το ασφαλιστικό και το εργασιακό, από την οποία απουσίαζε ο επικεφαλής του κλιμακίου Πολ Τόμσεν, είχε το απόγευμα της Δευτέρας (χθες) ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με τη μείωση των συντάξεων αλλά και το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας για σύνταξη από τα 65 στα 67 να αποτελούν μεγάλα “αγκάθια”.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται οι προτάσεις του ΚΕΠΕ για τις περικοπές στις συντάξεις, που και έχουν προκαλέσει τις αντιρρήσεις των εταίρων της κυβέρνησης, και προβλέπουν ακόμη και αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη και εναλλακτικά γενική εξομοίωση όλων των ορίων ηλικίας στα 65, αλλά για ασφαλισμένους πριν το 1992.

Για το θέμα της μείωσης των κύριων συντάξεων εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθεί ακόμη και από το πρώτο ευρώ για συντάξεις πάνω από 1.200 ευρώ. Εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται είναι και οι κλιμακωτές μειώσεις πάνω από 1.000 ή 1.200 ή 1.400 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, τα εναλλακτικά σενάρια που συζητούνται είναι περικοπή 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης ή εναλλακτικά μείωση κατά 10% όλων των επικουρικών.

Για το εφάπαξ προτείνεται μείωση 22,67% στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ενώ σε άλλα ελλειμματικά η μείωση μπορεί να φθάσει και το 30%. Παράλληλα, όμως, υπάρχει πρόταση περικοπής στο εφάπαξ 10% ακόμη και στα υγιή ταμεία. Στο τραπέζι υπάρχει ακόμη πρόταση που προβλέπει ότι να μην λάβουν καμία μορφή αποζημίωσης όσοι δεν πλήρωσαν για το εφάπαξ, πρόταση που δείχνει τους ασφαλισμένους ΟΓΑ που πριν από την 1/1/2006 δεν πλήρωναν εισφορές για το εφάπαξ.

Θέμα έντονων διαβουλεύσεων είναι και οι αγροτικές συντάξεις του ΟΓΑ. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η σύνταξη από τα 360 ευρώ να μειωθεί κατά 30 ευρώ, δηλαδή στα 330 ευρώ, και εναλλακτικά για όσους έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές να μειωθεί στα 300 ευρώ.

Από τα επιδόματα διασώζονται μόνο το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ. Όμως όλα τα υπόλοιπα -89 στον αριθμό- θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση και όπως φαίνεται το “μαχαίρι” θα μπει σε οικογενειακά επιδόματα, προνοιακές παροχές, αλλά και στο επίδομα ειδικού καθεστώτος που δίνει ο ΟΑΕΔ.

Η τρόικα δεν θα φύγει αν δεν «κλείσει» το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση συνεργασίας προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ στη διετία 2013 – 2014. Στις καθημερινές δηλώσεις εκπροσώπων εταίρων, δανειστών και πλήθους άλλων παραγόντων που καλούν την Αθήνα να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις της ή που αμφισβητούν τη θέση της χώρας στην Eυρωζώνη, προστίθεται η αλλαγή προγραμματισμού της επίσκεψης της τρόικας στη χώρα.

Όπως διαμηνύθηκε -από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν- στον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα η τρόικα δεν πρόκειται να φύγει από την Αθήνα εάν δεν «κλείσει» το πακέτο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε δείπνο εργασίας που είχαν το βράδυ της Παρασκευής, ο Πολ Τόμσεν εξήγησε στον Γ. Στουρνάρα: «Θέλουμε να βοηθήσουμε και θα μείνουμε όσο χρειασθεί μέχρι να έχετε ετοιμάσει το πακέτο».

Το αρχικό πρόγραμμα της τρόικας ήταν να αναχωρήσει στο τέλος Ιουλίου και να επιστρέψει στα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου για τη διαπραγμάτευση και την τελική έκθεσή της. Το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι ήδη προβληματικό, καθώς οδηγεί σε μεγάλη καθυστέρηση για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ που εκκρεμεί.

Ως εκ τούτου, η κίνηση της τρόικας να παραμείνει για να της παραδοθεί ο κατάλογος των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξεταστεί το συντομότερο δυνατό, ερμηνεύεται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών ως προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας.Πάντως, η επιτάχυνση της διαδικασίας για την εκταμίευση της δόσης δεν επιτυγχάνεται αυτομάτως, καθώς ο κατάλογος των -όποιων- μέτρων παραδοθεί από την ελληνική κυβέρνηση θα εξεταστεί λεπτομερώς από την τρόικα και θα πρέπει να λάβει την έγκρισή της.

Η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας, όμως, δεν έχει καταλήξει ακόμη στις περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το