Οικονομία, Πολιτική

Πάμφτωχοι στην Ελλάδα, κροίσοι στο εξωτερικό

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έφυγαν εκτός συνόρων, αλλά ουδέποτε δηλώθηκαν στην Εφορία

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τα εμβάσματα που έφυγαν προς τράπεζες του εξωτερικού, τη χρονιά που η χώρα μας μπήκε σε τροχιά Μνημονίου. Το ρεκόρ του 2010 κατέχει συμπατριώτης μας ο οποίος έβγαλε έξω 52.133.146,94 ευρώ, ενώ δήλωσε στην Εφορία… 25.099,50 ευρώ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, πρόκειται για τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος τα οποία είναι σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών και αφορούν το 2010.

Στον πίνακα της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρονται τα εμβάσματα πάνω από 100.000 ευρώ τα οποία ταξίδεψαν στο εξωτερικό, ενώ μεταξύ των ονομάτων υπάρχουν και 70 αλλοδαποί, άνδρες και γυναίκες, με ονόματα που παραπέμπουν σε χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Υπάρχουν, εξάλλου, ορισμένες περιπτώσεις πολιτών με αγγλικό, γερμανικό και ιταλικό επώνυμο.

Στον κατάλογο του 2010 η πλειονότητα των Ελλήνων κροίσων που προτίμησαν την ασφάλεια τραπεζών του εξωτερικού ανήκει στους απολύτως …πάμφτωχους καθώς 403 δήλωσαν εισόδημα μηδέν.

Μεταξύ αυτών, θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχουν μέλη ανωνύμων εταιρειών, καθώς είναι συνήθης πρακτική να «περνούν» όλο το εισόδημά τους στις εταιρείες.

Το φαινόμενο όμως ορισμένοι να βγάζουν έξω ποσά από 10 εκατ. ευρώ έως 52 εκατ. ευρώ, ενώ δηλώνουν ως εισόδημα μικροποσά όπως 496 ευρώ και 5.588,98 εγείρει υποψίες. Ακόμα και η περίπτωση ατόμου, ο οποίος κατέχει το ρεκόρ να έχει δηλώσει το υψηλότερο εισόδημα στον κατάλογο, 371.774,72 ευρώ: θα έχει ενδιαφέρον να εξηγήσει πώς κατάφερε να βγάλει έξω 30.312.841,31 ευρώ.

Σύμφωνα με πηγή η οποία έχει γνώση του καταλόγου, «το θέμα δεν είναι εάν κάποιοι έβγαλαν έξω χρήματα που προέκυψαν από νόμιμες δραστηριότητες, από εταιρικά κέρδη, κληρονομιές, τυχερά παιγνίδια, ή οικονομίες μιας ζωής. Αυτό που θα πρέπει επιτέλους όμως να γίνει είναι μια σοβαρή έρευνα από το ΣΔΟΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να διαπιστωθεί εάν ανάμεσα στα τεράστια ποσά που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες υπάρχουν προϊόντα από εγκληματική δραστηριότητα, αν υπάρχει μαύρο χρήμα, αν υπάρχει φοροδιαφυγή».

Πέρα από τη μεγάλη πλειονότητα που δήλωσαν μηδενικό εισόδημα, υπάρχουν ακόμη: 61 πολίτες που δήλωσαν εισόδημα μέχρι 500 ευρώ, 39 πολίτες που δήλωσαν από 500 έως 1.000 ευρώ, 81 που δήλωσαν από 1.000 έως 5.000 ευρώ, 34 που δήλωσαν από 5.000 έως 10.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω, 48 δήλωσαν έως 20.000 ευρώ, 25 πολίτες έως 40.000 ευρώ και 25 από 40.000 έως 100.000 ευρώ.

Κάποιος για παράδειγμα, δήλωσε εισόδημα 98,69 ευρώ και έβγαλε έξω ακριβώς 700.000 ευρώ, ενώ άλλος δήλωσε 14,94 ευρώ και έβγαλε έξω 450.000 ευρώ.

Αλλοδαπός με επώνυμο χώρας πρώην Ανατολικής Ευρώπης. δήλωσε (άρα είναι νόμιμος μετανάστης) 214 ευρώ εισόδημα και έβγαλε έξω 247.848,56 ευρώ, ενώ άλλος συμπατριώτης μας δήλωσε… 10,50 ευρώ και έβγαλε έξω 201.000 ευρώ. Γυναίκα δήλωσε 10,27 ευρώ, αλλά έβγαλε στο εξωτερικό 150.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και φορολογούμενος ο οποίος στη φορολογική του δήλωση κατέγραψε το… αστρονομικό ποσό του ενός λεπτού (0,01). Πρόκειται για γυναίκα η οποία την ίδια χρονιά έβγαλε στο εξωτερικό 201.501 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα στελέχη του ΣΔΟΕ έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τον έλεγχο 240 υποθέσεων φοροδιαφυγής, ενώ σε διάφορα στάδια εξέτασης είναι άλλες 120 υποθέσεις. Για τις 240 περιπτώσεις όπου ολοκληρώθηκε ο έλεγχος επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 600 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τους φόρους και τον ΦΠΑ το ποσό που έχει βεβαιωθεί πλησιάζει τα 800 εκατ. ευρώ.

Το ΣΔΟΕ ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και ελέγχει την κίνηση και το υπόλοιπο. Ταυτοχρόνως ανατρέχει στις φορολογικές δηλώσεις του κατόχου των λογαριασμών και αν το άθροισμα των τελευταίων 10 ετών υπερβαίνει τα χρήματα που έχουν συσσωρεύσει στις τράπεζες οι ελεγχόμενοι, τους καλεί να δικαιολογήσουν το υπερβάλλον ποσό.

Οι έλεγχοι έχουν φέρει στην επιφάνεια κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής και παραοικονομίας. Τα στελέχη του ΣΔΟΕ πιστεύουν ότι πίσω από περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έχουν καμία συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα και ταυτόχρονα κατέχουν μεγάλα ποσά τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από άλλες πηγές (πωλήσεις ακινήτων, κληρονομιές κ.λπ.) κρύβονται κατά πάσα πιθανότητα κυκλώματα τοκογλυφίας και άλλες παράνομες οικονομικές δραστηριότητες. Στις 240 περιπτώσεις όπου ολοκληρώθηκε ο έλεγχος εντοπίστηκαν τουλάχιστον άλλα δυο-τρία τέτοια κυκλώματα, με μικρότερα όμως ποσά. Μάτι βγάζουν όμως και οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού ο οποίος, παρότι διέθετε καταθέσεις 2,7 εκατ. ευρώ, δεν κατέθετε καν φορολογική δήλωση. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, εκτός από τα φυσικά πρόσωπα με… ειδικά χαρακτηριστικά, εστιάζουν και σε εταιρείες συγκεκριμένων κλάδων που θεωρείται ότι είναι κέντρα φοροδιαφυγής. Ενδεικτική περίπτωση αποτελούν οι εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες καθαριότητας. Συγκεκριμένα, το ΣΔΟΕ βρήκε εταιρεία καθαρισμού πλοίων, όπως και επιχείρηση καθαρισμού κτιρίων, οι οποίες δήλωσαν μηδενικό εισόδημα στην Εφορία αλλά δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πώς είχαν καταθέσεις 6,5 εκατ. και 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι συνεχίζονται και φαίνεται ότι θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς το ΣΔΟΕ έχει καταθέσει σε τράπεζες αιτήματα για να ανοίξουν περίπου 5.000 λογαριασμοί καταθέσεων. Σταδιακά στα γραφεία της υπηρεσίας φτάνουν από τις τράπεζες τα στοιχεία και ξεκινούν οι διασταυρώσεις.

Εχω και κότερο

Προκειμένου να αποφύγουν τον θόρυβο από την αρνητική δημοσιότητα, γνωστοί επιχειρηματίες στέλνουν τους δικηγόρους τους στο ΣΔΟΕ και πληρώνουν τον ΦΠΑ και τους λοιπούς φόρους για τα σκάφη αναψυχής που κατέχουν και τα οποία είχαν δηλωμένα ως επαγγελματικά. Το ΣΔΟΕ έχει δώσει έμφαση στο συγκεκριμένο πεδίο ερευνών. Κατά καιρούς, συνεργεία του κάνουν την εμφάνισή τους και αναστατώνουν μαρίνες ελλιμενισμού πολυτελών σκαφών, ενώ συλλέγουν στοιχεία και από άλλες πηγές, όπως π.χ. μια δισκέτα που έφτασε στην Ελλάδα με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες 1.200 σκαφών υπό ολλανδική σημαία.

Πρόσφατα μάλιστα γνωστή επιχειρηματική οικογένεια με εμπορική δραστηριότητα κατέβαλε πάνω από 2 εκατ. ευρώ για τα σκάφη που χρησιμοποιούσε τα τελευταία χρόνια ως επαγγελματικά.

Οι έλεγχοι στον συγκεκριμένο τομέα θα συνεχιστούν, και μάλιστα θα ενταθούν. Κατά πληροφορίες, έπειτα από συνεννόηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, τον πρώην εισαγγελέα κ. Ιωάννη Διώτη, συμφωνήθηκε να στείλει το υπουργείο δέκα υπαλλήλους με ειδικές γνώσεις, προκειμένου να συγκροτηθεί ειδική ομάδα η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την περαίωση των υποθέσεων που αφορούν τη μη καταβολή ΦΠΑ σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής που δηλώνονται ως επαγγελματικά.

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής συμβάλλει και η τρόικα, η οποία πρότεινε να συγκεντρωθούν στοιχεία για τις ναυτιλιακές εταιρείες του νόμου 89, οι οποίες απολαμβάνουν μεγάλες φοροαπαλλαγές.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες θα ερευνηθούν σε βάθος δεκαπενταετίας, ώστε να διαπιστωθεί αν έκαναν κατά παράβαση του νόμου χρήση των ευεργετημάτων φοροαπαλλαγής.

Οι προσδοκίες είναι ότι με τους ελέγχους αυτούς θα εντοπιστούν πολλά «μεγάλα ψάρια» που φοροδιαφεύγουν συστηματικά τα τελευταία χρόνια και κρύβουν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία.

Εν τω μεταξύ τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με την υπόθεση των εκατοντάδων φορολογούμενων που έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού 1 δισ. ευρώ, ενώ δήλωσαν στην Εφορία μόνο 2,5 εκατομμύρια, ζήτησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ν.Τσάγγας.

Ο κ. Τσάγγας ζητά να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί ή όχι ποινικά κολάσιμα αδικήματα και σε καταφατική περίπτωση να ασκηθεί ποινική δίωξης σε βάρος των εμπλεκομένων προσώπων.

Στον επίμαχο πίνακα της ΤτΕ αναφέρονται εμβάσματα για ποσά άνω των 100.000 ευρώ τα οποία εξήχθησαν στο εξωτερικό, ενώ μεταξύ των ονομάτων υπάρχουν και 70 αλλοδαποί, άνδρες και γυναίκες, με αγγλικό, γερμανικό και ιταλικό επώνυμο, όπως υπάρχουν και ορισμένα ονόματα που παραπέμπουν σε χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης.

Σε αντίστοιχο πίνακα του έτους 2009 υπάρχουν 735 πολίτες οι οποίοι έβγαλαν στο εξωτερικό 1,247 δισεκ. ευρώ, ενώ δήλωσαν στην ΔΟΥ μόλις 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αντεισαγγελέας του ΑΠ, Ν. Τσάγγας, παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Σακελλάκο την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, σχετικά με την απόκρυψη περιουσιακών οικονομικών στοιχείων που υπάγονται σε φορολόγηση και τα οποία εξήχθησαν στο εξωτερικό.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το