Photo Gallery, Πολιτική

Στη Βουλή η πώληση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς

Στοιχεία για την εξυγίανση της τράπεζας θα δώσουν Στουρνάρας και Προβόπουλος

Την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα ενημερώσουν την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, για το θέμα της ATEBank. Έντονη διαμαρτυρία από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να γίνει προ ημερησίας διάταξη, σε επίπεδο αρχηγών, για το θέμα.

Σε σχετική γραπτή απάντησή του τη Δευτέρα (χθες), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης κάνει λόγο για «μεταβίβαση τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς» το οποίο περιλαμβάνει κυρίως τα χαρτοφυλάκια ενήμερων δανείων και τίτλων, καθώς και το σύνολο των καταθέσεων.

«Θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς. Οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν, θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο, διασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της ΑΤΕ και η ομαλή συνέχιση των εργασιών της, ενώ η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς, διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην γραπτή απάντηση του Αθ.Τσαυτάρη.

Πάντως, η αναγγελία ότι η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «ιδιωτικοποίηση» της Αγροτικής Τράπεζας, δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του υπουργού έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ερωτών βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αποστόλου, ζήτησε από τον προεδρεύοντα Λ. Γρηγοράκο να δεσμευτεί ότι η εν λόγω ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών θα γίνει πριν από το κλείσιμο της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, διαμαρτυρήθηκε με έντονο τρόπο για τη διανομή μιας γραπτής απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση, η οποία απαντάται μονάχα με φυσική παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης στην Ολομέλεια.

Τελικώς, κατόπιν διαβήματος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο της Βουλής, ορίστηκε ότι η Επιτροπή Οικονομικών θα ενημερωθεί σχετικά από τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, την Παρασκευή το πρωί.

Εν τω μεταξύ επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κάλεσε «να δώσει εξηγήσεις και να μην κρύβεται», εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την υπόθεση της Αγροτικής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την απόφαση για την μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αγωνιστεί για να αντιστρέψει αυτή την εξέλιξη», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με μέλη του ΔΣ των εργαζομένων στην ΑΤΕ.

Παράλληλα, σημείωσε πως οι επικεφαλής των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος διεκδικούν βραβείο Γκίνες, για την εκποίηση μιας κερδοφόρας τράπεζας σε μια ιδιωτική, «που έχει παθητικό και είναι μη βιώσιμη».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για «πτωχευμένη τραπεζοκρατία» που κυβερνά τον τόπο, χαρακτήρισε την υπόθεση σκάνδαλο και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να σπάσει το «πέπλο σιωπής και συγκάλυψης» σχετικά με «αποφάσεις που λαμβάνονται όχι στη Βουλή, αλλά στη σκιά».

Σχετικά με τις προωθούμενες περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ

ΤτΕ: Διαδικασία απαραίτητη και πλήρως διαφανής

Παράλληλα, η ΤτΕ υπογράμμισε τη Δευτέρα (χθες) πως εφάρμοσε μέτρα εξυγίανσης στην ΑΤEBank σε εφαρμογή του μνημονίου και της κείμενης νομοθεσίας σε διαδικασία που έγινε «με πλήρη διαφάνεια και ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση των χρόνιων δομικών αδυναμιών της τράπεζας που την είχαν καταστήσει μη βιώσιμη».

«Βάσει του μνημονίου, ο μέτοχος δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» σημειώνει η ΤτΕ, υπενθυμίζοντας επίσης πως «η ΑΤΕ κατετάγη τελευταία στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2011 μεταξύ όλων των τραπεζών που συμμετείχαν πανευρωπαϊκά».

«Με βάση τη μοναδική πρόταση (αυτή της Τράπεζας Πειραιώς) που κατατέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά από έγκριση από το ΤΧΣ και συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το υγιές τμήμα της ΑTE μεταβιβάστηκε στην εν λόγω τράπεζα» σημειώνει η ΤτΕ.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το