Photo Gallery, Τοπικά

Δέσμη 13 προτάσεων από τη Μητρόπολη για την ανάπλαση της Ευαγγελίστριας

Τι αναφέρει το υπόμνημα των μελών του εκκλησιαστικού συμβουλίου

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής για εκ νέου σχεδιασμό της ανάπλασης Ευαγγελίστριας

 

 

 

Την ανάπλαση της πλατείας Ευαγγελίστριας, με ταυτόχρονη αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων, επιθυμεί η Μητρόπολη Δημητριάδος.

Χθες η Μητρόπολη κοινοποίησε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δήμου Βόλου κ. Γιάννη Καουνά τις θέσεις της για το έργο, μετά από συνεδρίαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου που επισήμανε ότι «χρέος και μοναδικό μέλημά του είναι να διαφυλάξει τη λατρευτική τάξη και παράδοση του ιερού ναού, και συγχρόνως να συμβάλουνε στην ειρήνευση των κατοίκων της περιοχής, που, παράλληλα, είναι και μέλη της ενορίας…».

Τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου κατέθεσαν στη Μητρόπολη Δημητριάδος 13 προτάσεις που καταλήγουν ως εξής: «Οι προτάσεις μας κατατίθενται με γνώμονα την υποχρέωσή μας να διασώσουμε τη λειτουργικότητα του Ιερού μας Ναού, την αγάπη μας για το χώρο στον οποίο ζούμε και διακονούμε και τέλος τη δεδομένη και αταλάντευτη διάθεση καλής συνεργασίας με τις δημοτικές αρχές, επ’ αγαθώ της πόλης μας και των κατοίκων της, των οποίων η πλειονότητα αποτελεί το έμψυχο σώμα της ενοριακής μας κοινότητος. Με την πεποίθηση ότι θα τείνετε ευήκοον ους στις προτάσεις μας και θα τις αξιοποιήσετε ενόψει των τελικών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου,

ευχόμαστε το σημαντικό και ιστορικό αυτό έργο να είναι επιτυχές και να αποτελεί τεκμήριο διαχρονικό της πίστης στο Θεό, της φιλοκαλίας-αγάπης του ωραίου και του πολιτισμού ημών των επιγόνων των προσφύγων…».

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής για εκ νέου σχεδιασμό του έργου και για τη θέληση να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των άμεσα ενδιαφερομένων (Ιερός Ναός και δημότες).

«Θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό αφενός θα αποκλιμακωθεί η ένταση των διαμαρτυριών για τον τρόπο σχεδιασμού του έργου και αφετέρου θα βελτιωθεί το τελικό αποτέλεσμα, αφού θα εμπλουτιστεί με τις εμπειρικές απόψεις όσων καθημερινά κινούνται στο χώρο του προαυλίου του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Ευαγγελιστρίας, ο οποίος, αναμφίβολα, παραμένει σύμβολο της Νέας Ιωνίας και ένα ζωντανό μνημείο της προσφυγικής της δημιουργίας. Επίσης, ας μας επιτραπεί να τονίσουμε εμφαντικά ότι χρέος και μοναδικό μέλημά μας είναι να διαφυλάξουμε τη λατρευτική τάξη και παράδοση του Ι. Ναού, όπως την παραλάβαμε και συγχρόνως να συμβάλουμε στην ειρήνευση των κατοίκων της περιοχής μας, που παράλληλα είναι και μέλη της Ενορίας μας».

 

Το Εκκλησιαστικό

Συμβούλιο

Σχετικά, λοιπόν, με το έργο της ανάπλασης της πλατείας Ευαγγελιστρίας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, διευρυμένο και με τη συμμετοχή όλων των Εφημερίων του Ναού, συνήλθε σε δύο συνεδριάσεις και ενημερώθηκε αναφορικά με τις υπό μελέτη παρεμβάσεις στο χώρο της πλατείας και έλαβε υπόψη του τις γνώμες των τεχνικών συμβούλων της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος. Έτσι, καταθέτει τις εξής προτάσεις:

-Να προβλεφθεί απαραιτήτως η δημιουργία μεγαλυτέρου του υπάρχοντος διαδρόμου πέριξ ακριβώς του Ιερού Ναού (πλάτους τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων), προκειμένου να διεξάγονται οι καθιερωμένες κατ’  έτος Λιτανείες (Του Πάσχα, της Κυριακής της Ορθοδοξίας, του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης κ.άλ.).

-Στη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου της πλατείας να ληφθεί υπόψη το γεγονός της συγκέντρωσης πλήθους ανθρώπων τόσο στις μεγάλες θρησκευτικές τελετές (ακολουθία επιταφίου, Αναστάσεως, εορτές Ευαγγελισμού, Δεκαπενταυγούστου κ.άλ.), όσο και στις άλλες δημόσιες τελετές (π.χ. εθνικών εορτών). Παράλληλα, ο χώρος αυτός θα είναι κατάλληλος για την τοποθέτηση καθισμάτων, με σκοπό την παρακολούθηση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων τόσο της Ενορίας, όσο και άλλων φορέων της πόλης.

Αυτή η δυνατότητα θα καταστήσει την πλατεία πολιτιστικό πνεύμονα της περιοχής και συμβολικό τόπο συνάντησης των κατοίκων.

-Προτείνεται η κατασκευή μόνιμης εξέδρας (π.χ. σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του κεντρικού αγάλματος), ώστε να φιλοξενεί τις ιερές τελετές, αλλά και άλλες εκδηλώσεις.

-Να διασωθεί και να καταστεί σημείο αναφοράς ο βωμός της αγίας τράπεζας του πρώτου προσφυγικού Ιερού Ναού.

-Να διαφυλαχθούν και να αναδειχθούν οι προτομές, τα γλυπτά, οι ανδριάντες και τα μνημεία της πλατείας.

-Να διατηρηθούν σε κατάλληλο χώρο τα δύο παρεκκλήσια της Αγίας Αικατερίνης και της Αγίας Παρασκευής, που θα ορισθεί σε συνεννόηση με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.

-Να γίνει μελέτη φωτισμού του Ιερού Ναού, ώστε με την υλοποίησή της να αναδειχθεί το αρχιτεκτονικό μνημείο του οικοδομήματος, ως σύμβολο της Νέας Ιωνίας. Θα πρέπει δε να υπάρχει η αδιάκοπη μέριμνα των υπηρεσιών του Δήμου τόσο για τη συντήρηση του φωτισμού, όσο βέβαια και για την καθαριότητα και καλή αστυνόμευση της πλατείας.

-Υπάρχει συμφωνία στο γενικό αίτημα να μην γκρεμιστεί το περιμετρικό πέτρινο τοιχίο της πλατείας, το οποίο «δένει» αρμονικά με τον πετρόκτιστο Ναό, οριοθετεί το χώρο και διαφυλάσσει από την αυθαίρετη πρόσβαση οχημάτων κ.ά.

-Σε τυχόν νέες εισόδους της πλατείας να υπάρξει πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες (με σχετική σήμανση) και ιδιαίτερη μέριμνα για την αποτροπή εισόδου οχημάτων στην πλατεία.

-Ζητείται η διατήρηση των υπαρχόντων δέντρων (πολλών φυτευθέντων ήδη από τους πρώτους πρόσφυγες) και την αντικατάσταση των καχεκτικών με νέα. Επίσης φρονούμε ότι είναι καλύτερη η δημιουργία παρτεριών με άνθη και η περιορισμένη χρήση χλοοτάπητα.

– Προτείνεται η αναδημιουργία της παιδικής χαράς όπισθεν του Ναού και η κατασκευή ειδικού χώρου (πίστας) για να παίζουν τα νέα παιδιά με τα γνωστά πατίνια (skateboard). Δυστυχώς μη υπάρχοντος άλλου χώρου τα παιδιά χρησιμοποιούν τα μαρμάρινα σκαλοπάτια του Ναού καταστρέφοντάς τα και κάνοντας μικροφθορές, γι’ αυτό ο χώρος αυτός, εφόσον προβλεφθεί, πρέπει να δημιουργηθεί μακράν του Ναού.

– Στη μελετώμενη διαμόρφωση χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, να προβλεφθούν και τέσσερις θέσεις για τα οχήματα των εκάστοτε Εφημερίων του Ιερού Ναού.

– Τέλος, προτείνεται μετά τη σύνταξη της μελέτης του έργου να γίνει δημοσιοποίησή της με την ανάρτηση του σχεδίου της ανάπλασης η την τοποθέτηση μιας εικονικής μακέτας της πλατείας στην προσδοκώμενη μορφή. Θεωρούμε ότι η ενημέρωση θα αποσοβήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης και ταραχών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το