Photo Gallery, Πολιτική

Γ. Παπανδρέου: Δεν απεμπολούμε τον έλεγχο της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ

Απάντηση στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ στη Βουλή


«Δεν απεμπολούμε τον έλεγχο της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού στην επίκαιρη ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη για τη μετοχοποίηση της Επιχείρησης. Ο πρωθυπουργός κάλεσε, δε, τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ να στηρίξουν την επιλογή της κυβέρνησης.

 

 

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, από την πλευρά του, έκανε λόγο για ξεπούλημα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να κρατήσει το κράτος και καταφεύγει σε πρακτικές που το βλάπτουν, ζήτησε να τεθεί το θέμα σε διακομματική επιτροπή και η απόφαση να ληφθεί με ηυξημένη πλειοψηφία και έκανε λόγο για μείζον ενδοκυβερνητικό θέμα, αφού πολλοί υπουργοί έχουν διαφωνήσει δημοσίως.

«Δεν πρόκειται για κίνηση που θα φέρει κάποια έσοδα σήμερα, χωρίς σχεδιασμό για το αύριο. Η ΔΕΗ, όπως και η ΕΥΔΑΠ, είναι ζωτικής και στρατηγικής σημασίας. Δεν απεμπολούμε τον έλεγχο» είπε, καλώντας τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ να στηρίξουν αυτό το «πλαίσιο επιλογής, που αναβαθμίζει και ισχυροποιεί τη θέση της ΔΕΗ στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Οι εταιρείες αυτές θα λειτουργούν και με κριτήρια που θα τους επιτρέπουν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τους ιδιώτες. Απ’ την άλλη, η ισχυρή παρουσία στη μετοχική τους σύνθεση διασφαλίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απεμπολή ελέγχου, αλλά θα παρέχονται δημόσιες υπηρεσίες για το καλό του πολίτη και αυτό θα κάνουμε» υπογράμμισε.

«Η ΔΕΗ πρέπει να συμβάλει στην αλλαγή πλεύσης της ενεργειακής και αναπτυξιακής μας πολιτικής. Για το λόγο αυτό το 17% του μετοχικού κεφαλαίου -δηλαδή από το 51% στο 34% της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου – δεν μετριέται για εμάς απλά σε στενά δημοσιονομικά μεγέθη» τόνισε ο πρωθυπουργός, αποδεχόμενος τη θέση του ΛΑΟΣ ότι η πώληση του 17% δεν πρέπει να γίνει «σε τιμή ευκαιρίας».

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να ακολουθηθεί η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην πώληση του ΟΤΕ. «Ο τρόπος που έγινε μας έχει πάει στα δικαστήρια της ΕΕ λόγω της αδιαφάνειας της προηγούμενης κυβέρνησης» είπε, σημειώνοντας:

«Όλα θα γίνουν με διαφάνεια, ώστε να υπάρξει η σωστή τιμή. Δεν βιαζόμαστε ώστε να γίνουν όλα άρον-άρον, ακριβώς διότι θέλουμε να υπάρξει στρατηγική συμμαχία, στρατηγική επένδυση που θα βοηθήσει τη ΔΕΗ να μπει στη νέα εποχή».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση αποτελεί ευκαιρία για τη ΔΕΗ «να δημιουργήσει στρατηγικές συμμαχίες, να προσελκύσει μεταφορά τεχνογνωσίας που τη χρειαζόμαστε, να εξασφαλίσει νέες συμμαχίες και αγορές σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και να αναπτύξει τις δραστηριότητες της προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τον καταναλωτή, διότι τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις είχαν επιβαρύνει τους καταναλωτές, πολλές φορές λόγω κακοδιαχείρισης, με την πελατειακή πολιτική και όχι με σωστή ενεργειακή πολιτική» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας την καθιέρωση του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου.

 

«Προχωράμε με προσεκτικά, διαφανή, σχεδιασμένα βήματα ώστε να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας και του καταναλωτή» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι η «παρουσία επενδυτών θα διασφαλίσει ότι και τα πολιτικά κόμματα και κανένας άλλος δεν θα διαχειρίζονται τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις πελατειακά, για απονομή ρουσφετιών, ως φέουδα, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν με την πρόσληψη και τη διευκόλυνση ημετέρων, φεσώνοντας τελικά τον ελληνικό λαό με κόστος καθημερινό για το νοικοκυριό του».

Απαντώντας στη δήλωση του Γ. Καρατζαφέρη ότι υπάρχει μείζον ενδοκυβερνητικό θέμα, καθώς πολλοί κορυφαίοι υπουργοί, μεταξύ των οποίων η Τίνα Μπιρμπίλη, διαφωνούν με την πώληση του 17%, ο πρωθυπουργός απέρριψε τα περί κυβερνητικής κρίσης, λέγοντας:

«Μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, όχι μόνο επιτρέπω, αλλά απαιτώ από τους υπουργούς να εκφράσουν τη γνώμη τους και να διαμορφώσουμε μία συνολική προσέγγιση και να λάβουμε αποφάσεις […] Μη διαβάζετε μόνο τους τίτλους των εφημερίδων, να διαβάζετε και τι λένε οι υπουργοί. Μάλλον αυτά που είπατε δεν υπάρχουν».

 

Ομιλία Καρατζαφέρη

Όλα όσα μας είπατε είναι φερμένα από το χθες, απάντησε ο Γ. Καρατζαφέρης επιμένοντας ότι υπάρχει μείζον κυβερνητικό θέμα. «Εάν πράγματι αυτά είναι η θέση σας, δεν μπορώ να καταλάβω πώς νομιμοποιούνται όλοι αυτοί που σας προανέφερα πριν να διαφοροποιούνται και ιδιαιτέρως η υπουργός Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία λέει «όχι θα μείνουμε στο 51%» είπε.

Δεν είναι η πίεση η δική μας που δημιουργεί την κρίση, μόνοι σας δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε, συνέχισε ο Γ. Καρατζαφέρης και αναφερόμενος στη δήλωση του Δημ. Ρέππα διερωτήθηκε εάν ο παρακείμενος υπουργός, δηλαδή ο Γ. Παπακωνσταντίνου «είναι προϊστάμενος τζιτζιφιόγκων;».

«Η ουσία είναι ότι δεν μπορείτε να κρατήσετε το κράτος και καταφεύγετε σε πρακτικές που το βλάπτουν» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, επισημαίνοντας ότι η πώληση του 17% θα οδηγήσει στην αδυναμία του κράτους να ελέγχει τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Επίσης, επισήμανε τον κίνδυνο νέων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έκανε λόγο για ξεπούλημα, ζήτησε από την κυβέρνηση «σοβαρότερη πολιτική προσέγγιση» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να θέσει το θέμα υπ’ όψιν διακομματικής επιτροπής και η όποια απόφαση να ληφθεί με αυξημένη πλειοψηφία.

Τέλος, μίλησε για εκβιασμό από την πλευρά των συνδικαλιστών της ΔΕΗ που έχουν προειδοποιήσει με διακοπές ρεύματος, αλλά κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι εκείνο τούς «δίδαξε» αυτές τις πρακτικές. «Ήταν σεμινάρια διαχρονικά του ΠΑΣΟΚ» είπε χαρακτηριστικά.

 

Για τα θύματα της Marfin

Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε από το βήμα της Βουλής την αμέριστη θλίψη και συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων από την πυρπόληση του υποκαταστήματος της Marfin με τη συμπλήρωση ενός χρόνου.

«Πριν από ένα χρόνο χάθηκαν τρεις νέοι άνθρωποι» είπε ο κ. Παπανδρέου, εκφράζοντας την προσωπική του, αλλά και τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στις οικογένειες των εκλιπόντων.

«Αυτή την ημέρα αγριότητας δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ. Φαίνεται ότι ολοκληρώνονται οι έρευνες, αν και ο πόνος δεν θεραπεύεται για τις οικογένειες των θυμάτων» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας ότι ζητούμενο είναι πώς θα μπει τέλος στη βία.

«Έχουμε την ίδια οδύνη και θλίψη για τα θύματα της Marfin, όμως δεν αρκεί αυτό. Περιμένω να ακούσω τι έκανε η κυβέρνηση για τις οικογένειες των θυμάτων και τι τους εξασφάλισε» σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το