Οικονομία

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Στόχος να βγούμε στις αγορές το 2011»


Για μακροπρόθεσμο δανεισμό εάν ομαλοποιηθεί η κατάσταση

Συνομιλία Γ. Παπακωνσταντίνου με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο της συνεδρίασης του ECOFIN


Τον στόχο της κυβέρνησης να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές για μακροπρόθεσμο δανεισμό εντός του έτους εάν ομαλοποιηθεί η κατάσταση επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνστατίνου την Τρίτη από τις Βρυξέλλες.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως μπορούμε να βγούμε στις αγορές μέσα στο 2011 μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις συνολικές αποφάσεις των ερχόμενων μηνών (για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη)» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, όπως μεταδίδει το DowJones Newswires.

Ο Γ. Παπακωσταντίνου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει στις απαραίτητες αποφάσεις για μία «περιεκτική απάντηση» στις πιέσεις στην Ευρωζώνη, κάτι που θα συμβάλει και στην ευκολότερη έξοδο της Αθήνας για μακροπρόθεσμο δανεισμό: «Είμαι απολύτως πεπεισμένος πως, παρά τις διαφωνίες, θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις» ανέφερε.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το Reuters, ανέφερε πως προχωρά ο σχεδιασμός για έκδοση «ομολόγων διασποράς».

Μετά την «αναβολή» της απόφασης από το Εurogroup της Δευτέρας, υποστηρίζουν αναλυτές, τα spread των ευρωπαϊκών ομολόγων ανέβηκαν, με τη διαφορά απόδοσης των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών να διευρύνεται στις 845 μονάδες.

Το DJNewswires αναφέρει πάντως δηλώσεις άλλων Ελλήνων αξιωματούχων, οι οποίοι θεωρούν δύσκολη την έξοδο στις αγορές φέτος, επισημαίνοντας πως η Αθήνα δεν μπορεί να δανειστεί βιώσιμα με spread άνω των 400 μονάδων ή με επιτόκιο άνω του 6%.

Συμφωνία επί της αρχής

για την επιμήκυνση

Η πολιτική απόφαση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου ελήφθη στο Eurogroup τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι αναμένεται να «σφραγιστεί» σε μια από τις επόμενες δύο συνεδριάσεις, του Φεβρουαρίου η του Μαρτίου μαζί με την απόφαση για τον μηχανισμό σταθερότητας της Ε.Ε.

Σχετικά με το μηχανισμό σταθερότητας, τόνισε πως η λύση που φαίνεται ότι επικρατεί είναι η διεύρυνση των δυνατοτήτων του μηχανισμού και όχι η ποσοτική αύξησή του. Διευκρίνισε ακόμη πως τα τεστ αντοχής των τραπεζών θα γίνουν πριν το καλοκαίρι.

Επιπροσθέτως δόθηκε το «ναι» για την εκταμίευση της δόσης της Ε.Ε. από την Ελλάδα, η οποία θα γίνει αύριο ενώ σύντομα θα αρχίσει και η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της Ελλάδας, της περιόδου 2012-2014.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, η Κομισιόν παραμένει θετική στο πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων που ακολουθεί η Ελλάδα. «Σχετικά με την Ελλάδα, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι θετικές σχετικά με την μέχρι τώρα πρόοδο» ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί.

Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ανάπτυξη αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να βασίζεται σε βιώσιμα δημοσιονομικά στοιχεία.

Απορρίφθηκε η ενίσχυση

του μηχανισμού δηλώνει

ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ

Μια δήλωση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, Jan Kees de Jager, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. απέρριψαν την ιδέα αύξησης του ταμείου για τον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. ήταν αρκετή για να προκαλέσει άνοδο της διαφοράς επιτοκίου (σπρεντ) των ελληνικών και όχι μόνο ομολόγων. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Ρόιτερς, ο Ολλανδός υπουργός τόνισε πως η ιδέα ενίσχυσης του ταμείου στα 750 δισ. ευρώ απορρίφθηκε.

Αποτέλεσμα των δηλώσεων του ήταν τα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων να ξεπεράσουν τις 800 μονάδες βάσης, έπειτα από την υποχώρηση που είχαν σημειώσει τις προηγούμενες ημέρες.

Ικανοποίηση για δημοπρασία εντόκων

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τα επιτόκια με τα οποία δανείστηκε τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ικανοποιημένος, σημειώνοντας ότι παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν τον τελευταίο καιρό, τα ελληνικά spread δεν ανέβηκαν και παρέμειναν στα επίπεδα του Νοεμβρίου.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά στην επιμήκυνση που θα βοηθήσει τις αγορές να αντιληφθούν ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι βιώσιμα.

Τέλος, ερωτηθείς πώς αντιμετωπίζει τα επικείμενα τεστ αντοχής (stress tests) που θα πραγματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο Γ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε σίγουρος ότι οι ελληνικές τράπεζες, μετά τις κινήσεις εξωστρέφειας που έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα θα αντεπεξέλθουν τα τεστ με επιτυχία.

Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε σήμερα 650 εκατ. ευρώ από την δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας τριμήνων. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στα 4,1%, στα ίδια επίπεδα με την έκδοση του Νοεμβρίου.

Η έκδοση για την κάλυψη των γραμματίων που έληγαν υπερκαλύφθηκε κατά 4,98 φορές, όπως και στην προηγούμενη δημοπρασία. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 150 εκατ. ευρώ.

«Είχαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ήταν στο 80% περίπου», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου. «Η πρόσβασή μας για βραχυπρόθεσμο δανεισμό συνεχίζεται απρόσκοπτα», συμπλήρωσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το