Τοπικά

«Γέφυρα» συνεργασίας του ΟΛΒ προς το Δήμο Βόλου

ΛΙΜΑΝΙ ΒΟΛΟΣ1

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Γ. Πρίγκος δέχτηκε όλους τους όρους που τέθηκαν χθες από το Δήμο Βόλου, για τη λειτουργία του λιμανιού, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Παραδέχτηκε όλες τις παραλείψεις και τις αβελτηρίες που δημιουργούν πρόβλημα στην πόλη και το περιβάλλον. Για την περιβαλλοντική διαχείριση και τα έργα που δεν κατασκευάζονται έριξε όλη την ευθύνη στην Πολιτεία, ωστόσο τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής δέχτηκαν ομόφωνα την εισήγηση – πρόταση του προέδρου κ. Νίκου Μόσχου, η οποία περιλαμβάνει και αποστολή της έκθεσης του Δήμου για το λιμάνι, στην Εισαγγελία.

Ο ΟΛΒ αποδέχτηκε ακόμη ότι άμεσα πρέπει και μπορεί να μεταφέρει τις οχλούσες δραστηριότητες στην τρίτη προβλήτα.

Ένα ακόμη στοιχείο «περιβαλλοντικής ευαισθησίας» του ΟΛΒ, που αποδείχθηκε στη χθεσινή σύσκεψη είναι ότι τα νερά διαβροχής του σκραπ, οδηγούνται στη θάλασσα. Ως «θετικό» της υπόθεσης αναδείχθηκε ότι τα φρεάτια είναι βουλωμένα και δεν οδηγείται στο θαλάσσιο χώρο το σύνολο του όγκου του νερού, που περιέχει ραδιενεργά στοιχεία.

Από το «μηδέν» εξετάζει ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου τις σχέσεις του με την πόλη, κάτω από το βάρος της προσφυγής στην Εισαγγελία.

Με διαλακτικότητα  και αναζητώντας συναίνεση, ο πρόεδρος του ΟΛΒ προσπάθησε αρχικά να υποστηρίξει ότι εφαρμόζει τη νομοθεσία, για να καταρρεύσει ωστόσο λίγη ώρα αργότερα η επιχειρηματολογία του.

Ο Γ. Πρίγκος επανέλαβε και δήλωση που είχε κάνει το 2011, σύμφωνα με την οποία, θα μπορούσε το λιμάνι να διακόπτει τις δραστηριότητές του, όταν δημιουργείται περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η δήλωσή του, ωστόσο δεν βρήκε από το 2011 ποτέ εφαρμογή, ενώ επαναλήφθηκε και χθες.

Αρχικά, ο πρόεδρος του ΟΛΒ υποστήριξε στην τοποθέτησή του ότι οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν τεθεί από Κοινή Υπουργική Απόφαση τηρούνται σε ποσοστό 90% και επέμεινε ότι στο λιμάνι απομένουν να κατασκευαστούν έργα πολυδάπανα, όπως η γ’ προβλήτα, για μεταφορά των οχλουσών δραστηριοτήτων, τα οποία δεν χρηματοδοτεί το κράτος.

Παραδέχτηκε στη συνέχεια ότι δεν τηρήθηκαν απλοί όροι, όπως η δεντροφύτευση , αλλά και η επικάλυψη των σωρών των αδρανών υλικών.

Ο πρόεδρος του ΟΛΒ δήλωσε ότι το λιμάνι έχει λάβει μέτρα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, με τη δημιουργία συγκεκριμένου μηχανισμού, τον οποίο κάποια στιγμή θα εγκαταστήσει το Πανεπιστήμιο.

 

«Κάνουμε ανακύκλωση

λαμπτήρων…»

Για να ενισχύσει το περιβαλλοντικό προφίλ της διοίκησής του είπε ότι στον ΟΛΒ γίνεται ανακύκλωση λαμπτήρων και δράσεις καθαρισμού της Μπουρμπουλήθρας.

«Το λιμάνι είναι από τα πρώτα με περιβαλλοντική μελέτη. Έχουμε κάνει αυτά που πρέπει. Εάν υπήρχαν κάποιες παραλείψεις θα υλοποιηθούν και  θα είμαστε σε πλήρη εναρμονισμό» δήλωσε ο κ. Πρίγκος, ενώ ζήτησε να εκπροσωπείται ο Δήμος σε όλες τις συναντήσεις με τα υπουργεία.

«Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο που είναι η εφαρμογή των διατάξεων» δήλωσε, αλλά δεν έπεισε τον πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου του Παλιού Λιμεναρχείου κ. Περσουφλιώτη.

«Ήμουν νιος και γέρασα… όλα αυτά τα χρόνια, τα ίδια ακούμε. Είναι μερικά πράγματα που μπορούν να ξεκινήσουν και να γίνουν. Πρέπει να απαλύνουμε τον πόνο που έχουμε εμείς οι κάτοικοι του Παλαιού Λιμεναρχείου και να σταματήσουν οι θάνατοι από καρκίνο. Δεν είναι τυχαίο που εδώ και 30 χρόνια παλεύουμε γι’ αυτό το ζήτημα.

Οι εργασίες του λιμανιού έχουν βέβαια κόστος λόγω της κρίσης, αλλά όσα υποστηρίζει ότι πράττει για το περιβάλλον ο κ. Πρίγκος, εμείς δεν τα βλέπουμε» είπε και διέψευσε τον πρόεδρο του ΟΛΒ.

Μετά από ερώτηση του συμβούλου κ. Ζάχου ο ΟΛΒ αποδέχτηκε ότι τα φρεάτια στην εμπορική προβλήτα είναι βουλωμένα και τα απόνερα της διαβροχής του σκραπ, παραμένουν είτε στάσιμα, είτε οδηγούνται στη θάλασσα. Ο υπεύθυνος περιβάλλοντος του ΟΛΒ κ. Καπανάς τόνισε ότι τα απόνερα στεγνώνουν πάνω στο σκραπ, ενώ οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται κάθε εξάμηνο από εργαστήριο, στο θαλάσσιο χώρο  δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ο κ. Πρίγκος όταν πιέστηκε από τον αντιδήμαρχο κ. Δερβέβη να ξεκινήσει τις διαδικασίες μεταφοράς των οχλουσών δραστηριοτήτων στην τρίτο προβλήτα, δήλωσε ότι δεν έχει εγκεκριμένο μάστερ πλαν, για να του απαντήσει ο αντιδήμαρχος, πως όσες υποδομές διαθέτει η πρώτη προβλήτα, τόσες διαθέτει και η τρίτη και πως ουδεμία δικαιολογία υπάρχει πλέον για άλλες παλινωδίες.

Ο κ. Δερβένης, μετά την παρουσίαση σειράς μελετών που εκπονεί το λιμάνι για την αναπτυξιακή του πορεία, τις οποίες παρουσίασε ο κ. Πρίγκος, δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να εμπαίζεται η πόλη. Εκτός από μια μελέτη, οι υπόλοιπες αφορούν δραστηριότητες του λιμανιού στο Σιλό.

«Δεν είναι δυνατόν να μας λέτε ότι συμφωνείται με τη μεταφορά των δραστηριοτήτων στην τρίτη προβλήτα και να επικαλείστε έλλειμμα χρηματοδοτήσεων, όταν όλες οι μελέτες που κάνετε αφορούν στις δραστηριότητες του λιμανιού στο ΣΙΛΟ, κάτι που έχει απορρίψει σύσσωμη η πόλη» είπε ο αντιδήμαρχος, για να αποδείξει ότι ο ΟΛΒ υπεκφεύγει συνεχώς με δικαιολογίες, όταν τα γεγονότα τον διαψεύδουν.

«Κίνηση κλειδί η μετακίνηση των χύδην φορτίων από την 1η προβλήτα στην 3η. Έτσι απελευθερώνεται η κρουαζιέρα, ο χώρος για ανάπτυξη μαρίνας, αξιοποιούνται τα κτίσματα του σιλό, ανακουφίζεται το εμπορικό λιμάνι και όλα αυτά έχουν προφανείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Όσες ενέργειες μπορούσαν να γίνουν με το μικρότερο κόστος, έπρεπε να έχουν γίνει. Και σήμερα να είχαμε χρηματοδοτήσεις δεν θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε την τρίτη προβλήτα, με τον τρόπο που εσείς θέτετε το ζήτημα, γιατί δεν έχουμε μελέτες. Δεν ξεκινούν από εσάς μελέτες για το σωστό σχεδιασμό, αλλά για το λάθος. Παρότι υποστηρίζεται ότι συμφωνείται με τις θέσεις μας δεν έχετε κάνει καμία μελέτη που να προετοιμάζει το λιμάνι για μεταφορά των δραστηριοτήτων, αλλά για το αντίθετο. Αύριο κιόλας μπορούν να τοποθετηθούν οι κοχλιομεταφορείς και να μεταφερθούν τα σιτηρά στην τρίτη προβλήτα» κατέληξε ο κ. Δερβένης.

Θετικά απέναντι στην εισήγηση του κ. Μόσχου τοποθετήθηκε και ο Γ. Μολοχίδης.

«Η περιβαλλοντική μελέτη του λιμανιού υπάρχει για να τηρείται. Να κρατήσουμε από τη συνάντηση ότι υπάρχει διάθεση για συνεργασία για προγραμματισμό πραγμάτων. Η συζήτηση είναι κλιμακούμενη. Αφού έχουν δρομολογηθεί κάποια πράγματα, θα περιμένουμε να μας αποσταλεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των όρων, από τον Οργανισμό Λιμένος» κατέληξε ο αντιδήμαρχος κ. Μόσχος.

«Είναι μεγάλο λάθος μου ότι δεν επικοινωνώ σωστά, αλλά θα πρέπει να ξοδευτούν πολλές ώρες και από την πλευρά σας για συνεργασία. Είναι ανοιχτό το θέμα να συλλειτουργήσουμε και θα φανούν και σε σας οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΛΒ κ. Πρίγκος απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής. Εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής θα μετέχει την επόμενη εβδομάδα σε σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από πρόσκληση του Γ. Πρίγκου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το