Ματιές & Γνώμες

Ματιές και Γνώμες 15-11-2013

Μετεξεταστέα

η υγεία

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η απορρόφηση πόρων μέσω ΕΣΠΑ για τη Θεσσαλία. Ενδεικτικά έχουν ενταχθεί από την Περιφέρεια στο ΕΣΠΑ έργα αξίας 28 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά έχουν απορροφηθεί μόνο περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Αργοί ρυθμοί συνεπώς. Μάλιστα στο Νοσοκομείο Βόλου τώρα με τη νέα διοίκηση επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες, ενώ η Περιφέρεια άντλησε άλλα δέκα εκατομμύρια για να στηριχθεί το «Αχιλλοπούλειο». Το θέμα είναι ότι δεν θα πρέπει να χάνουμε ευκαιρίες για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των υποδομών. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη να αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ.

Φ.Σ.


«Λίμνες»

Μία ακόμη ήπιας μορφής βροχόπτωση, όπως εκδηλώθηκε χθες, στάθηκε και πάλι ικανή να μετατρέψει σε «λίμνες» κεντρικούς και συνοικιακούς δρόμους του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Οι διαμαρτυρίες οδηγών ξέσπασαν και πάλι έντονες, καθώς ο κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων καραδοκούσε σχεδόν παντού στο κέντρο και τις γειτονιές. Παράπονα εκφράστηκαν και από διερχόμενους πεζούς για τα συσσωρευμένα στις άκρες των δρόμων νερά που «εκτοξεύονταν» πάνω τους σε κάθε διέλευση οχήματος. Επιτέλους, οι αρμόδιοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό στην απαιτούμενη αποκατάσταση του οδοστρώματος, το οποίο με την πρώτη ήπια έστω βροχόπτωση καθίσταται επικίνδυνο για όλους από τα λιμνάζοντα νερά.

Β.Κ.


Επιδιόρθωση

φωτεινού

σηματοδότη

Στην επιδιόρθωση του επίγειου φωτεινού σηματοδότη στη διασταύρωση του Περιφερειακού με το δρόμο που οδηγεί στην Αγία Παρασκευή με κατεύθυνση προς τη Γορίτσα, θα πρέπει να προχωρήσει ο αρμόδιος φορέας. Ειδικότερα, το πράσινο φως δεν ανάβει, με αποτέλεσμα, να υπάρχει κίνδυνος απροσεξίας από τους οδηγούς και εκδήλωσης ατυχήματος.

Φ.Σ.

 

«Καίνε» τα τέλη κυκλοφορίας

Τα πιο ακριβά τέλη κυκλοφορίας πληρώνουν οι Έλληνες σε σύγκριση με ό,τι πληρώνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Σύμφωνα με ένα συγκριτικό, πληρώνουμε για ένα Fiat 500 (0.9 TwinAir BlackJack 3dr) 875 κυβικά 120 ευρώ, για ένα Fiat Punto Evo (Hatch 5Dr 1.3 Multijet DPF SS 75) 1.284 κυβικά 135 ευρώ, για ένα Audi A1 (1.4 TFSI S Line S Tronic) 1.390 κυβικά 240 ευρώ, για ένα Ford Fiesta (2010) 1.596 κυβικά 265 ευρώ, για ένα Ford Mondeo (2.0 TDCi Titanium X Sport) 1.997 κυβικά 300 ευρώ και για ένα Audi A6 (2010) 1.968 κυβικά 660 ευρώ. H σύγκριση των τελών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει ως εξής: Για το μικρό Fiat των 875 κυβικών, ο Γερμανός πληρώνει 17 ευρώ, ο Ούγγρος 30, ο Ρουμάνος 29, ενώ στη Σουηδία και τη Βρετανία ο φόρος είναι μηδενικός. Για το Audi A1, των 240 ευρώ στην Ελλάδα, τα τέλη κυκλοφορίας στην Αγγλία είναι 131 ευρώ, στην Ισπανία 64 και στη Λιθουανία μηδέν. Για το Ford Fiesta, ο φόρος στην Τσεχία είναι μηδενικός, στην Ουγγαρία 30 ευρώ και στη Ρουμανία 34. Για το Audi A6, η ετήσια επιβάρυνση για την κυκλοφορία είναι στη Γαλλία 160 ευρώ, στην Ιταλία 503, στη Ρουμανία 55 και στη Βρετανία μηδέν. Και σκεφθείτε σε τι δρόμους κυκλοφορούν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Απορία

Αναγνώστης της εφημερίδας μας διατύπωσε την εξής απορία: Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ είχαν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας χθες από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Ωστόσο, όσοι επισκέφθηκαν το ΚΕΠ στην Ιάσονος είδαν αναρτημένο χαρτί που έλεγε ότι η στάση εργασίας θ’ άρχιζε στις 11 π.μ. Έκαναν στάση εργασίας μία ώρα παραπάνω ή συμβαίνει κάτι άλλο; Η απάντηση δεκτή…

Γ. Τσ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το