Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Βυθίζεται η τοπική βιομηχανία

Μόλις μία στις πέντε επιχειρήσεις είχε θετικά αποτελέσματα το α’ εξάμηνο φέτος

 

 

 

 

 

Μία μόνο στις πέντε επιχειρήσεις είχε θετικά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο του 2011, ενώ πάνω από τις μισές είχαν επιδείνωση των αποτελεσμάτων τους, απόρροια της οικονομικής κρίσης που συνεχίζεται και το τρέχον έτος και μάλιστα διευρύνεται.

Σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας Κεντρικής Ελλάδος το 45,45% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει μειώσεις της τάξης του 10% – 30%, το 9,09% δηλώνει μειώσεις 40%, ενώ αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των επιχειρήσεων που δηλώνει μείωση 50% παραγγελιών και παραγωγής. Μόνον μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν έχει υποστεί μείωση στο α’ εξάμηνο του 2011.

 

 

Τα παραπάνω αρνητικά συμπεράσματα προκύπτουν από την τακτική εξαμηνιαία έρευνα του Συνδέσμου, η οποία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου 2011 και στην οποία συμμετείχαν 110 μεταποιητικές επιχειρήσεις από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

«Τα συμπεράσματα της έρευνας περιέχουν όλα εκείνα τα συστατικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν την επιδείνωση του παραγωγικού έργου, την απαισιοδοξία που κυριαρχεί στην επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και την αναγκαιότητα μεγαλύτερης αποφασιστικότητας στις πολιτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας», τονίζεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Η τακτική έρευνα, που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος κάθε εξάμηνο, μεταξύ των επιχειρήσεων – μελών του, επιβεβαιώνει ότι το επιχειρηματικό έργο συνεχώς και περισσότερο υφίσταται εντεινόμενες πιέσεις, κλάδοι ολόκληροι συνεχίζουν να βρίσκονται σε φάση μακράς ύφεσης και ότι το κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά είναι σε πλήρη απόσυρση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγιο πολλαπλών ερωτήσεων και τα βασικά της συμπεράσματα είναι τα εξής:

Τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2011 είναι θετικά μόνο για το 19,09% περίπου των επιχειρήσεων, ενώ  χειρότερα δηλώνει το 54,55%.

Τα ήδη μεγάλα προβλήματα, που αντιμετώπιζαν οι επιχειρήσεις, μέσα στο 2010, το α’ εξάμηνο του 2011 διευρύνονται περαιτέρω. Σε σχέση με τις αντίστοιχες απαντήσεις τους, για το β’ εξάμηνο, η εικόνα φαίνεται να έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Ο περιορισμός των τραπεζικών πιστώσεων, η μείωση της ζήτησης και οι κίνδυνοι από τις ακάλυπτες επιταγές, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον εξαιρετικά αρνητικό για το οικονομικό κλίμα.

Το 45,45% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει μειώσεις της τάξης του 10% – 30%, το 9,09% δηλώνει μειώσεις 40%, ενώ αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των επιχειρήσεων που δηλώνει μείωση 50%. Μόνον μία στις τρεις επιχειρήσεις του δείγματος δεν έχει υποστεί μείωση παραγγελιών και παραγωγής, στο α’ εξάμηνο του ’11.

 

Χαμηλός ο κύκλος εργασιών

Σε χαμηλά ποσοστά συνεχίζει να κινείται ο κύκλος εργασιών το α’ εξάμηνο, όπου σχεδόν το 42% των μονάδων δηλώνει απώλεια της τάξης του 10% – 30%, και μόνον το 35% περίπου δηλώνει καμία απώλεια. Οι αντίστοιχες τιμές του β’ εξαμήνου 2010 ήταν 44% και 22%.

Παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις είναι αποδέκτες αυτού του κακού περιβάλλοντος, και πιέζονται ασφυκτικά από τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης, περισσότερες από τις μισές του δείγματος δηλώνουν ότι δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγές των εργασιακών τους σχέσεων. Έχει μειωθεί, σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2010, ο αριθμός επιχειρήσεων που έχει προβεί σε απολύσεις (11,82%) και σε καταργήσεις υπερωριών (18,18%), ενώ αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των επιχειρήσεων που προχωρούν σε μειώσεις ημερών και αμοιβών (23,64%), με εσωτερικές συμφωνίες. Οι αναγκαστικές άδειες παραμένουν σε ποσοστό περίπου 10%, ενώ ακολουθούν η κατάργηση βάρδιας (6,36%) και η διαθεσιμότητα (5,45%).

 

Απαισιοδοξία

Ένα στοιχείο της έρευνας, που υπογραμμίζει πλήρως την κατάσταση στην αγορά και στα προβλήματα, που έχει σωρεύσει η οικονομική κρίση, είναι οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τη μέχρι τώρα πορεία των επιδόσεών τους το 2011 σε σχέση με το 2010. Μόνον το 21% από αυτές υπολογίζει ότι το κλείσιμο της χρονιάς θα είναι θετικότερο από εκείνο της προηγούμενης. Αντίθετα, το 47% περίπου θεωρεί ότι είναι χειρότερο, ενώ μόνον το 32% δηλώνει μηδενική μεταβολή.

Μείωση υπάρχει, σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2010, στην πρόθεση των επιχειρήσεων να επενδύσουν μέσα στο 2011, αναδεικνύοντας έτσι την άμεση κυβερνητική παρέμβαση σε αναπτυξιακά σχέδια και πολιτικές. Μόνο 4 στις 10 φαίνεται να επιθυμούν να επενδύσουν, με τη μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων, που κινούνται στην κάθετη αυτή πορεία, να είναι αισθητή.

Παρά το γεγονός, ότι κατά το 2011 παρουσιάζεται μία έξαρση στην εξαγωγική δραστηριότητα, κυρίως στις αξίες και όχι στις ποσότητες, οι επιχειρήσεις του δείγματος όλων των κλάδων, σε μικρό ποσοστό δηλώνουν ότι την περίοδο 2010-2011, ανέπτυξαν εξαγωγική δραστηριότητα, για πρώτη φορά, επιλέγοντάς την ως λύση εξόδου από το αδιέξοδο της περιορισμένης ζήτησης.

Κρίνοντας οι επιχειρήσεις τις κυβερνητικές πολιτικές εκτιμούν ότι η δοσολογία του μίγματος δεν εμπεριέχει τις αναγκαίες ποσότητες αναπτυξιακών παραμέτρων. Ειδικότερα το 87% των μονάδων του δείγματος εκτιμά ότι οι πολιτικές εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά στο δημοσιονομικό έλλειμμα παρά στην ανάπτυξη, ενώ το 62% θεωρεί ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην προώθηση αποφάσεων που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, οι επιχειρήσεις καταθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την περίοδο εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, πάνω από το 85% του δείγματος την οριοθετεί μετά το 2012.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το