Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Βροχές και σκόνη από την Αφρική

Ο Απρίλιος προβλέπεται άστατος και προς τα μέσα του και σχετικά κρύος, ενώ ο Μάρτιος που έφυγε ήταν στο Βόλο σχετικά ζεστός και με λιγότερες βροχές
Ο Απρίλιος προβλέπεται άστατος και προς τα μέσα του και σχετικά κρύος, ενώ ο Μάρτιος που έφυγε ήταν στο Βόλο σχετικά ζεστός και με λιγότερες βροχές

Τακτική επισκέπτρια της Μαγνησίας έχει γίνει πλέον η σκόνη από την Αφρική, που φέτος έχει κάνει την εμφάνισή της από το χειμώνα. Λόγω των νοτιάδων που επικράτησαν και του ζεστού σχετικά χειμώνα η αφρικανική σκόνη φαίνεται πως έχει γίνει πλέον συχνό φαινόμενο, ενώ η έλευσή της αναμένεται και σήμερα, αλλά και αύριο, μαζί με βροχές.

Σήμερα και αύριο ο καιρός θα χαλάσει, με βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας, αλλά από την Πέμπτη ξαναφτιάχνει και με ζέστη θα κυλήσει μέχρι το Σαββατοκύριακο. Ο Απρίλιος προβλέπεται άστατος και προς τα μέσα του και σχετικά κρύος, ενώ ο Μάρτιος που έφυγε ήταν στο Βόλο σχετικά ζεστός και με λιγότερες βροχές.

H αφρικανική σκόνη, που παλαιότερα εμφανιζόταν στην περιοχή μας την άνοιξη, ξεκίνησε φέτος λόγω του νοτίου ρεύματος τις εμφανίσεις της νωρίτερα, από το χειμώνα. Και σήμερα, αλλά και αύριο οι μετεωρολόγοι προβλέπουν τη διέλευση από την περιοχή μας ποσοτήτων σκόνης. Οι μετεωρολογικές συνθήκες για τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης προς την Ελλάδα, από τη Βορειοδυτική Αφρική, Μαυριτανία, Αλγερία και Τυνησία, οφείλονται στην ύπαρξη ενός υψηλού βαρομετρικού συστήματος πάνω από τις συγκεκριμένες περιοχές και τη Δυτική Μεσόγειο. Η σκόνη ανυψώνεται στην ανώτερη ατμόσφαιρα και με νοτιοδυτικούς ανέμους μεταφέρεται προς την Ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα, το καλοκαίρι χαμηλά βαρομετρικά συστήματα πάνω από την έρημο της Σαχάρας ευνοούν έντονες ανοδικές κινήσεις και διασκορπισμό της σκόνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα με σύγχρονη μεταφορά της από νότιους ανέμους προς την Ελλάδα. Άλλες φορές οι περιοχές εκτόξευσης σκόνης προσδιορίζονται στη Βόρεια Αφρική (Λιβύη και Τσαντ). Ανάλογα με την περιοχή προέλευσης η σκόνη μπορεί να είναι λευκή ή ερυθρά. Στην πρώτη περίπτωση τα σωματίδια της σκόνης περιέχουν, σε μεγάλο ποσοστό, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο, στη δεύτερη, πυρίτιο, άργιλο και σίδηρο. Στην περίπτωση βροχόπτωσης τα σωματίδια της σκόνης διαλύονται στις υδροσταγόνες και έτσι εμφανίζονται λευκές ή ερυθρωπές λασποβροχές. Οι αμμοθύελλες από τη Σαχάρα τα τελευταία 50 χρόνια έχουν δεκαπλασιαστεί.

Η σκόνη μεταφέρεται σε ύψος τριών μέχρι έξι χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης και εναποτίθεται στο έδαφος είτε σε ξηρή, είτε σε υγρή μορφή με τη βροχή.

Η σκόνη αυτή δεν είναι τοξική και δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου, ωστόσο αν η συγκέντρωσή της στην ατμόσφαιρα είναι μεγάλη, τότε υπάρχουν ομάδες ανθρώπων, που ίσως αισθανθούν δυσφορία. Τέτοιες ομάδες είναι οι πάσχοντες από άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, που πρέπει να αναπνέουν από τη μύτη και να προσέχουν αυτές τις ημέρες

Βροχές σήμερα και αύριο

Με αυξημένες νεφώσεις θα κυλήσει η μέρα σήμερα. Προς το απόγευμα φαίνεται να βρέχει κατά διαστήματα ασθενώς. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές γενικά διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 13-17 βαθμούς Κελσίου. Με αυξημένες νεφώσεις, αλλά και κατά διαστήματα βροχή ασθενούς ώς και μέτριας έντασης, θα κυλήσει ο καιρός ώς και αργά το μεσημέρι αύριο. Από το μεσημέρι και μετά αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές, νοτιοδυτικές κυρίως διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία  θα κυμαίνεται από 12-18 βαθμούς.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι. Η  θερμοκρασία σε άνοδο. Αίθριος ο καιρός τόσο την Παρασκευή, όσο και το Σάββατο, με θερμοκρασία να πιάνει μέγιστες τιμές 22-23 βαθμούς Κελσίου.

Ο Απρίλιος φαίνεται να κυλάει στο πρώτο μισό του, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, με άστατο γενικά καιρό. Περισσότερες βροχές και καταιγίδες φαίνεται να σημειώνονται στη δυτική, βόρεια και ανατολική Ελλάδα, ενώ λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στην κεντρική και ιδίως στη νότια Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Προς τα μέσα του μήνα, φαίνεται να κατεβαίνει προς την περιοχή μας μία αρκετά ψυχρή αέρια μάζα, η οποία θα ρίξει κάπως τη θερμοκρασία, ενώ κάποια χιόνια θα σημειωθούν σε ορεινές περιοχές.

Μετά τα μέσα του μήνα και προς το τελευταίο περίπου δεκαήμερό του, η θερμοκρασία θα ανέβει και πάλι αρκετά, με τις καταιγίδες και τις βροχές να μη λείπουν.

Ο Μάρτιος που πέρασε πάντως ήταν αρκετά ζεστός στο Βόλο, καθώς η ελάχιστη τιμή που καταγράφηκε, ήταν 3,8 βαθμοί, έναντι 1,1 πέρυσι, ενώ η μέγιστη 23,9 έναντι 23,7 βαθμοί πέρυσι. Η βροχή που έπεσε ήταν 25 χιλιοστά, έναντι 40,2 που είναι ο μέσος όρος.

Γεγονός είναι ότι ο φετινός χειμώνας ήταν από τους θερμότερους των τελευταίων δεκαετιών στη Μαγνησία. Μόλις μία ημέρα, τον Ιανουάριο, η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το 0 (-1,7). Ο Δεκέμβριος και ο Φεβρουάριος ήταν βροχεροί μήνες, ενώ ο Ιανουάριος και ο Μάρτιος άνομβροι.

Κατά το φετινό χειμώνα τα συστήματα κινούνταν από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ακολουθώντας μια περισσότερο βόρεια κίνηση. Έτσι, για αρκετό διάστημα παρατηρήσαμε τους νοτιάδες να διαδέχονται και πάλι νοτιάδες, καθώς μέτωπα κακοκαιρίας διέσχιζαν από τα δυτικά προς τα ανατολικά τη χώρα.

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και το επόμενο διάστημα. Οι νοτιάδες που θα προηγούνται μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής, θα ανεβάζουν πλέον τη θερμοκρασία σε τιμές άνω των 20 βαθμών, για να υποχωρήσει στη συνέχεια ο υδράργυρος σε περίπου κανονικές για την εποχή τιμές. Μια κακοκαιρία θα πρέπει να αναμένεται από την Κυριακή 7 Απριλίου, με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Αυτό που θα παρατηρηθεί θα είναι μια τάση για περισσότερο ήπιες συνθήκες στα δυτικότερα τμήματα της Ευρώπης και ταυτόχρονα, μετατόπιση των ψυχρών πολικής προέλευσης αερίων μαζών σε ανατολικότερα τμήματα της ηπείρου.

Είναι πιθανό να εμφανιστούν κι άλλες τέτοιες κακοκαιρίες και αναλόγως του πόσο εκτεταμένος θα προκύψει ο αντικυκλώνας στη δυτική Ευρώπη, θα μπορούσαν να υπάρξουν οι συνθήκες για μια τελευταία επίσκεψη ψυχρών αερίων μαζών και στη χώρα μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το