Τοπικά

Λιγότερα τα εξεταστικά κέντρα

Στα Λύκεια από χθες η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τις πανελλαδικές
Στα Λύκεια από χθες η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τις πανελλαδικές

Ξεκίνησαν από χθες οι διαδικασίες για την οργάνωση των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς το υπουργείο Παιδείας απέστειλε τη σχετική εγκύκλιο. Μάλιστα, φέτος η σύσταση είναι να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν λιγότερα εξεταστικά κέντρα, προκειμένου να μειωθεί το κόστος των πανελλαδικών.

Αν και καθυστέρησε σε σχέση με άλλες χρονιές, κοινοποιήθηκε τελικά χθες στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την οργάνωση και τη διεξαγωγή των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες θα αρχίσουν στα μέσα Μαΐου.

Ο καθορισμός της κεντρικής επιτροπής εξετάσεων, των λυκειακών επιτροπών εξετάσεων, των επιτηρητών, της λειτουργίας του βαθμολογικού κέντρου, είναι μερικές από τις άμεσες προτεραιότητες που θα πρέπει να υλοποιήσουν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ήδη άρχισαν οι σχετικές διαδικασίες, καθώς εστάλη στα Λύκεια το έγγραφο με το οποίο ζητείται ο αριθμός των υποψηφίων, ώστε να καθοριστούν στη συνέχεια και τα εξεταστικά κέντρα που πέρυσι ανέρχονταν στα 19.

Για φέτος η κατεύθυνση του υπουργείου Παιδείας που ζητήθηκε μέσω της εγκυκλίου και από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης είναι να μειωθούν τα εξεταστικά κέντρα.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως «εφόσον ο αριθμός των μαθητών της τελευταίας τάξης ΓΕΛ που εξετάζονται γραπτά, είναι σχετικά μικρός, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, συνεκτιμώντας τις συγκοινωνιακές και άλλες συνθήκες, μπορεί με ευθύνη του να ορίζει το πλησιέστερο Γενικό Λύκειο ως εξεταστικό κέντρο για τους μαθητές των Λυκείων αυτών. Η επιλογή αυτή ενδείκνυται για να διαφυλαχθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το αδιάβλητο των εξετάσεων».

Ακόμη αναφέρεται στην εγκύκλιο πως «επειδή φέτος ο αριθμός των υποψηφίων είναι ελαφρώς μικρότερος από πέρυσι, θεωρείται εύλογο να μειωθεί ανάλογα και ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων, κυρίως στα αστικά κέντρα και όπου είναι εφικτό».

Στο Νομό Μαγνησίας επιχειρήθηκε πέρυσι να μη λειτουργήσει ως εξεταστικό κέντρο η Αλόννησος, όπου οι υποψήφιοι είναι ελάχιστοι, αλλά μετά από αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας δεν καταργήθηκε. Φέτος ίσως το θέμα να επανεξεταστεί. Παράλληλα, δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση της συγχώνευσης των δύο εξεταστικών κέντρων Ζαγοράς και Τσαγκαράδας.

Κατά τον ορισμό των επιτηρητών, επισημαίνεται ότι «σε κάθε αίθουσα εξετάσεων θα πρέπει να υπάρχουν δύο επιτηρητές και ανά πέντε αίθουσες να προβλέπεται και ένας αναπληρωματικός. Με ευθύνη της λυκειακής επιτροπής, οι επιτηρητές κατανέμονται στις αίθουσες εξετάσεων κατά τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε ημέρα εξέτασης να είναι σε διαφορετική αίθουσα».

Η ενισχυτική διδασκαλία 

Έληξε χθες η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να διδάξουν στο θεσμό της Ενισχυτικής Διδασκαλίας στα Γυμνάσια. Ο αριθμός των αιτήσεων ανήλθε γύρω στις 85.

Εκπαιδευτικοί παράγοντες τόνιζαν πως ουσιαστικά το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να κάνει «πρόβα τζενεράλε» ενόψει της ερχόμενης σχολικής χρονιάς, οπότε θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο.

Στα Γυμνάσια ήδη έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις από τους μαθητές. Χθες η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απέστειλε στο υπουργείο Παιδείας τις αιτήσεις, ενώ αναμένει τις λίστες κατάταξης ανά Κέντρο Ενισχυτικής Διδασκαλίας στο Νομό. Η εκτίμηση είναι πως μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα έχουν ειδοποιηθεί οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί για να εργαστούν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το