Τοπικά

Αδειάζουν οι αίθουσες των Λυκείων

Απουσιάζουν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων
Απουσιάζουν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων

Αδειάζουν οι αίθουσες των Λυκείων, καθώς οι μαθητές της Γ’ Τάξης αρχίζουν και κάνουν απουσίες κάνοντας χρήση του νόμου που τους δίνει τη δυνατότητα να απουσιάσουν ακόμη και 164 διδακτικές ώρες, δηλαδή 25 και πλέον διδακτικές ημέρες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ήδη στα σχολεία αυτές τις ημέρες προσέρχονται οι γονείς για να δικαιολογήσουν τις απουσίες των παιδιών τους προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από τους γιατρούς.

Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή της Γ’ Τάξης να πραγματοποιήσει σε πρώτη φάση 164 απουσίες που αντιστοιχούν σε ισάριθμες διδακτικές ώρες. Από αυτές οι 50 είναι αδικαιολόγητες και οι υπόλοιπες 64 δικαιολογημένες. Παράλληλα μπορούν να κάνουν άλλες 50 απουσίες, δηλαδή να φτάσουν τις 164, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν σχολική επίδοση στα μαθήματα πάνω από δεκαπέντε και θα προσκομίσουν δικαιολογητικά από δημόσιο Νοσοκομείο ή γιατρό.

Από την προηγούμενη εβδομάδα οι μαθητές άρχισαν να κάνουν χρήση του νόμου και οι αίθουσες διδασκαλίας για τα Τμήματα της Γ’ Τάξης να αδειάζουν. Σε κάποια Λύκεια της πόλης παρατηρείται κάποια προσέλευση των υποψηφίων, ιδίως στις πρώτες ώρες που διδάσκονται τα μαθήματα κατεύθυνσης, αλλά οι περισσότεροι ήδη βρίσκονται στα σπίτια τους και διαβάζουν ενόψει των εξετάσεων.

Εξάλλου μέχρι την έναρξη των διακοπών του Πάσχα έχουν απομείνει τέσσερις γεμάτες εβδομάδες διδασκαλίας, που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι μπορούν να λείψουν όλες τις εβδομάδες και να καλυφθούν από τις 164 απουσίες, εφόσον δεν είχαν κάνει το προηγούμενο διάστημα πολλές απουσίες.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης τόνισε πως οι απουσίες των υποψηφίων της Γ’ Τάξης συνιστούν ένα φαινόμενο που σχετίζεται με την ανταγωνιστική διάθεση των μαθητών και των οικογενειών τους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το δημόσιο σχολείο παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, παρέχει επαρκέστατα γνώση και παιδεία, ωστόσο ο κάθε υποψήφιος έχει κάθε δικαίωμα να προετοιμαστεί με τον τρόπο που θεωρεί αυτός καλύτερα. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στο μαθητή να κάνει ένα μεγάλο αριθμό απουσιών, κάτι με το οποίο διαφωνούμε και ήδη έχουμε δρομολογήσει διαδικασίες τόσο για τον περιορισμό, όσο και την εξεύρεση άλλων μεθόδων που θα κρατήσουν τους μαθητές στο δημόσιο σχολείο.

Η διευθύντρια του 3ου Γενικού Λυκείου Βόλου κ. Καίτη Γαρυφάλλου υπογράμμισε ότι οι μαθητές ήδη ξεκίνησαν να κάνουν απουσίες, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενταθεί το φαινόμενο. Οι υποψήφιοι της Γ’ Τάξης Λυκείου χρησιμοποιούν το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος για να κάνουν απουσίες μέχρι και 164. Οι δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες απουσίες είναι μέχρι και 114, ωστόσο μπορούν να κάνουν 50 επιπλέον απουσίες, εάν έχουν ένα γενικό βαθμό πάνω από δεκαπέντε και προσκομίσουν δικαιολογητικά από το δημόσιο Νοσοκομείο ή από γιατρό. Πάντως αυτήν την περίοδο έρχονται στο σχολείο αρκετοί γονείς για να δικαιολογήσουν τις απουσίες των παιδιών τους, αλλά και για να ενημερωθούν πόσες ακόμη απουσίες έχουν δικαίωμα να κάνουν τα παιδιά τους.

Στο μεταξύ τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο, αναφέρει τα εξής για το ρόλο του συλλόγου διδασκόντων σχετικά με το θέμα των απουσιών των μαθητών.

Ειδικότερα η τροπολογία ορίζει τα εξής:
1. Μπορεί ο Σύλλογος των Διδασκόντων του Σχολείου, αποφασίζοντας σχετικά με τη δικαιολόγηση απουσιών μαθητών, να κάνει δεκτά ή να απορρίπτει εκπρόθεσμα δικαιολογητικά:
α. Ιατρικές βεβαιώσεις, β. αιτήσεις – βεβαιώσεις κηδεμόνων που προσκομίστηκαν μετά από δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την επιστροφή του μαθητή στο σχολείο, εξετάζοντας κάθε περίπτωση αναλυτικά και χωριστά και έχοντας τη δυνατότητα να συγχωρήσει την εκπρόθεσμη υποβολή τους με αιτιολογημένη απόφασή του.
2. Ο Σύλλογος των Διδασκόντων του Σχολείου έχει τη δυνατότητα να δικαιολογεί απουσίες μαθητών για λόγους υγείας, με ιατρική βεβαίωση ή χωρίς ιατρική βεβαίωση αν η πάθηση είναι εμφανής και μη χρήζουσα απόδειξης:
α. Για μεμονωμένες ή συνεχείς ώρες ημερήσιου προγράμματος και χωρίς την άδεια του διευθυντή αν δεν καταχωρίστηκε σχετική παρατήρηση στο ημερήσιο δελτίο απουσιών (π.χ. γιατί από αμέλεια δεν ζητήθηκε άδεια ή από αμέλεια δεν καταχωρίστηκε σχετική παρατήρηση), εφόσον εξετάζοντας κάθε περίπτωση αναλυτικά και χωριστά ο σύλλογος κρίνει ότι αδικούνται άλλως οι μαθητές από υπαιτιότητα του Σχολείου,
β. για πρώτες ώρες, εφόσον δικαιολογείται η μη έγκαιρη προσέλευση στο Σχολείο (κινητικά προβλήματα – αναπηρία).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το