Πολιτική

Βενιζέλος: Όχι απολύσεις στο Δημόσιο

Αντίθετος στην πρόβλεψη του μνημονίου δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,

Αντίθετος στην πρόβλεψη του Μνημονίου για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (χθες) στο συνέδριο του Economist.

Αντίθετα, ο κ. Βενιζέλος πρόκρινε την «έντιμη αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων και υπηρεσιών και την αξιοποίηση του προσωπικού του Δημοσίου, λέγοντας πως έτσι θα υπάρξουν και καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι «οι απολύσεις με ένα βάρβαρο τρόπο και για λόγους συμβολισμού 15.000 δημοσίων υπαλλήλων δεν χρειάζεται να γίνουν, αλλά χρειάζεται να γίνει έντιμη αξιολόγηση υπαλλήλων, υπηρεσιών και υποδομών, ώστε να υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση, που θα έχει και καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα».

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε την κοινή προγραμματική βάση της κυβέρνησης συνεργασίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αποτελέσει το καθαρτήριο αποτυχίας της ευρωζώνης, αλλά το εργαστήριο μιας συλλογικής επιτυχίας στους στόχους της Ένωσης.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι μετά τις εκλογές πρέπει να αλλάξει η εθνική και κοινωνική νοοτροπία με τη συμβολή των πολιτικών δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός λαός με την ψήφο του τάχθηκε κατά των μονομερών ενεργειών και υπέρ της αναθεώρησης των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους.

Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της και, αφού σημείωσε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στον πυρήνα του οικονομικού προγράμματος, υπογράμμισε την ανάγκη παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2017 και την εφαρμογή των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής και για την Ελλάδα και την Κύπρο και την Πορτογαλία.

Στην ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική και στα όσα είπε τη Δευτέρα, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι οι θέσεις του οδηγούν σε πιστωτικό γεγονός.

Τριμελή γραμματεία εκλέγει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Στα νέα, αριθμητικά, δεδομένα προσαρμόζεται η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Έτσι την Πέμπτη θα εκλέξει τριμελή γραμματεία και όχι επταμελές προεδρείο, όπως ίσχυε μέχρι τις τελευταίες εκλογές.

Η δραστική συρρίκνωση της ΚΟ, από 160 μέλη, όταν κέρδιζε τις εκλογές, ή έστω 100 βουλευτές, όταν έχανε, σε μόλις 33 της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης, ανάγκασε την Ιπποκράτους να κάνει αλλαγές και στην οργάνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ προορίζεται ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης. Η σχετική ψηφοφορία θα γίνει την Πέμπτη στις 3 με 5 το απόγευμα. Νωρίτερα, (στις 12 το μεσημέρι) θα διεξαχθεί, υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, συνεδρίαση εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, με θέμα την προετοιμασία της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ έχουν οριστεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Μόσιαλος: Το ΠΑΣΟΚ είναι κατακερματισμένο

Την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του και πρέπει να συμμετάσχει στις διεργασίες που αναπόφευκτα θα γίνουν για τη σύγκλιση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της χώρας, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος.

Ο ίδιος προχωρά την Πέμπτη στην ίδρυση πολιτικής κίνησης, που “επιδιώκει τη σύγκλιση και ανασύνθεση των μεταρρυθμιστικών, εκσυγχρονιστικών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, με στόχο τη ρήξη με τις αρνητικές μεθόδους του παρελθόντος και του παλαιού πολιτικού συστήματος”.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Real.gr o κ. Μόσιαλος υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα έπρεπε να συμμετέχουν πιο ενεργά στην κυβέρνηση, η οποία κατά τη γνώμη του δεν θα είναι κυβέρνηση τετραετίας.

“Το ΠΑΣΟΚ ως πολιτικός χώρος, με τις δομές και τις στρατηγικές που είχε μέχρι τώρα, έκλεισε τον κύκλο του. Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να συμμετάσχει στις διεργασίες που αναπόφευκτα θα γίνουν για την σύγκλιση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της χώρας. Μια σύγκλιση που πρέπει να γίνει με συλλογικότητα και σοβαρό πρόγραμμα” λέει.

Και προσθέτει: “Ο χώρος είναι κατακερματισμένος και οι αναπαλαιώσεις δεν πείθουν. Υπάρχουν βεβαία οι ηγετικές φιλοδοξίες πολλών στελεχών από πολλούς χώρους. Παρά ταύτα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μαζί εκφράζουν λιγότερο από το 8% – 9% των ψηφοφόρων που είναι κάτω των 55 ετών. Να μην ξεχνάμε δηλαδή πως η συντριπτική πλειοψηφία των δημιουργικών πολιτών δεν ψήφισε αυτά τα κόμματα στις τελευταίες εκλογές. Επομένως η ευρύτερη ανασύνθεση του χώρου πρέπει να περιλαμβάνει και τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού”.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο υπάρχουν δύο αντίπαλοι πόλοι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα: αφενός η μεταρρυθμιστική “η οποία εκφράστηκε σε διάφορες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας μας – στις διαδικασίες ολοκλήρωσης στην ΕΕ, στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, στις προσπάθειες αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος» και η άλλη «που ήταν προϊόν του κρατισμού, του μεγάλου δημόσιου τομέα και της επιβίωσης του πολιτικού σχηματισμού μέσω της επέκτασης του κράτους”.

Για την κίνηση που θα ιδρύσει την Πέμπτη, ο Ηλίας Μόσιαλος σημειώνει: “Δεν είναι προσωπική κίνηση αλλά συλλογική προσπάθεια πολλών νέων ανθρώπων. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν δραστηριοποιούνται σε κόμματα. Δεν είμαστε και δεν θέλουμε να εκληφθούμε ως πολιτικό κόμμα, απλά επιδιώκουμε την σύγκλιση και ανασύνθεση των μεταρρυθμιστικών, εκσυγχρονιστικών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.

Στις προθέσεις μας είναι η ρήξη με τις αρνητικές μεθόδους και τους ορίζοντες του παρελθόντος και του παλαιού πολιτικού συστήματος. Δεν μηδενίζουμε τα πάντα, ούτε θεωρούμε ότι όλα τα καλά θα προκύψουν εξαρχής, από παρθενογένεση. Όμως η ρήξη με το παρελθόν πρέπει να είναι αμετάκλητη.

Οι συμμετέχοντες στην κίνηση, εμού πρωτίστως συμπεριλαμβανόμενου, δεν έχουμε προσωπικές ηγετικές φιλοδοξίες. Θέλουμε να συμβάλλουμε ενεργητικά και με συνεχείς παρεμβάσεις στη σύγκλιση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων που κινούνται στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ”.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το