Κόσμος

Βαθαίνει η κρίση στην Ιταλία

Ναυαγεί το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων
Ναυαγεί το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων

 

Μεγαλώνει η αβεβαιότητα στην Ιταλία, καθώς σήμερα (χθες) ναυάγησε η πιθανή συνεργασία κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενισχύοντας το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, η νέα Βουλή και η νέα Γερουσία πρέπει να εκλέξουν τους προέδρους τους προτού αρχίσει ο Ναπολιτάνο να αναθέτει εντολές σχηματισμού κυβέρνησης στους αρχηγούς των κομμάτων. Αυτό δεν αναμένεται να συμβεί πριν από τις 18 Μαρτίου, τουλάχιστον.

Ο Μπέπε Γκρίλο, ιδρυτής του Κινήματος 5 Αστέρων, βρόντηξε την πόρτα στα ανοίγματα του κεντροαριστερού Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ενώ ο Νίκι Βέντολα, από τον συνασπισμό του Μπερσάνι, απέκλεισε κάθε συνεργασία με την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι δυο αυτές συνεργασίες αποτελούσαν τις μόνες ελπίδες για να μην ξαναπάνε οι Ιταλοί στις κάλπες.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της Κυριακής και της Δευτέρας, όμως δεν εξασφάλισε πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο Μπερσάνι έκανε ανοίγματα στον Γκρίλο προτάσσοντας τα κοινά σημεία στα προγράμματα των δυο κομμάτων αλλά έθεσε ως όρο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Γκρίλο απάντησε στο μπλογκ του, αποκαλώντας τον Μπερσάνι «νεκρό που μιλάει» και κατηγορώντας τον ότι κάνει «ανήθικες προτάσεις». Πρόσθεσε ότι το Κίνημα 5 Αστέρων δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κεντροαριστερά ούτε σε οποιονδήποτε άλλο αλλά θα υποστηρίξει νομοσχέδια που συνάδουν με το πρόγραμμά του, όπως για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, για την κατάργηση των προνομίων των πολιτικών και για την διακοπή της χρηματοδότησης των κομμάτων από τα δημόσια ταμεία.

Μετά την άρνηση του Γκρίλο να υποστηρίξει την κεντροαριστερή κυβέρνηση, η μοναδική άλλη επιλογή στο τραπέζι είναι μια συμμαχία ανάμεσα στον Μπερσάνι και τον Μπερλουσκόνι η οποία όμως αναμένεται να έχει σύντομη διάρκεια ζωής και πολλές διαφωνίες. Όμως και αυτή απομακρύνεται μετά την δήλωση του Βέντολα ότι την αποκλείει.

Μέρκελ -Ναπολιτάνο

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στο αίσθημα υπευθυνότητας του πολιτικού προσωπικού της Ιταλίας, σε δηλώσεις της κατά τη συνάντηση που είχε με τον ιταλό Πρόεδρο Τζόρτζο Ναπολιτάνο.

«Η καγκελάριος εξέφρασε την εμπιστοσύνη στις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας, οι οποίες πλέον οφείλουν να σχηματίσουν μία κυβέρνηση ικανή να αντιδρά σ’ αυτήν την περίπλοκη κατάσταση», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο κείμενο που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Οι δηλώσεις αυτές συνιστούν το πρώτο σχόλιο που έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τις εκλογές στην Ιταλία.

Η Μέρκελ «ευχήθηκε στον πρόεδρο Ναπολιτάνο κάθε επιτυχία στην εκπλήρωση της αποστολής του» για τη διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού μίας νέας κυβέρνησης, πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Ο ίδιος εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ευχάριστη» την ατμόσφαιρα της συνάντησης της καγκελαρίου με τον Πρόεδρο, η οποία κατά κύριο λόγο περιστράφηκε στις «εξελίξεις στην ΕΕ και στην πολιτική κατάσταση στην Ιταλία μετά τις βουλευτικές εκλογές».

Νωρίτερα ο Ναπολιτάνο, ο οποίος έγινε δεκτός και από τον Γερμανό ομόλογό του Γιοάχιμ Γκάουκ, εξέφρασε την εκτίμηση πως η χώρα του «ασφαλώς και δεν ασθενεί», αντιδρώντας στις γεμάτες ανησυχία εκτιμήσεις για την πολιτικώς περίπλοκη κατάσταση που ανέκυψε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Σόιμπλε επιμένει ότι η Γαλλία πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της

Η Γαλλία έχει μία ειδική ευθύνη για την διασφάλιση της σταθερότητας στην Ευρώπη και θα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση της μείωσης του ελλείμματός της, ακόμη και παρά τις ενδείξεις ότι δεν θα επιτύχει τους στόχους της αυτή τη χρονιά, είπε σε συνέντευξή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας λίγες ημέρες αφ’ ότου το Παρίσι παραδέχθηκε πως θα εξετάσει με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες την προοπτική να καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του γαλλικού ελλείμματός, ο Σόιμπλε υπογράμμισε πως το Βερολίνο μπορεί να ζήσει και με μία τέτοια παράταση.

«Η Γαλλία κι η Γερμανία έχουν μία ειδική ευθύνη. Και οι δύο μαζί συνθέτουν έναν ισχυρό πυρήνα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Σόιμπλε στο πρακτορείο Ρόιτερς.

«Πριν δέκα χρόνια, οι κυβερνήσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία διαδραμάτισαν έναν αποφασιστικό ρόλο για την αποδυνάμωση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί σε καμία περίπτωση. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη Γαλλία πως θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Ο Σόιμπλε, που δηλώνει Γαλλόφιλος και ο οποίος μεγάλωσε κοντά στον Μέλανα Δρυμό, κοντά στην μεθόριο με τη Γαλλία, απέρριψε τις υπόνοιες ότι η Γερμανία ενδέχεται να σπεύδει βραδέως προς την πλήρη ολοκλήρωση στην ευρωζώνη όσο εξομαλύνεται η κρίση και με δεδομένο τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχουν ανακοινώσει πως θα παρουσιάσουν τις κοινές τους προτάσεις για μία «δημοσιονομική ένωση» τον Μάιο, έναν μήνα πριν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

«Η Γερμανία θέλει να βαδίσει προς τα μπρος μαζί με τη Γαλλία όσο αυτό είναι δυνατόν», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

«Όσον αφορά τα σχέδιά μας για τον Μάιο, το βασικό ερώτημα είναι πως μπορούμε να ενδυναμώσουμε τη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη και να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το