Photo Gallery, Τοπικά

Πιο συχνοί οι σπάνιοι όγκοι

Από την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου ογκολόγων - παθολόγων χθες στο Βόλο
Από την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου ογκολόγων – παθολόγων χθες στο Βόλο

Τα 180 περίπου είδη σπάνιων όγκων που κάνουν όλο και πιο έντονη την εμφάνισή τους πλέον στην Ελλάδα, εξετάζονται στο διεθνές συνέδριο που ξεκίνησε χθες στο Βόλο από την Εταιρεία Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας και την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Νέοι επιστήμονες από το χώρο της ογκολογίας – παθολογίας και άλλους ιατρικούς κλάδους δίνουν το «παρών» στο συνέδριο, προκειμένου να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις από καταξιωμένους επιστήμονες στο χώρο.

Ο παθολόγος – ογκολόγος και ένας εκ των δύο προέδρων του συνεδρίου, κ. Γιάννης Μπουκοβίνας τόνισε πως το συνέδριο αφορά στους σπάνιους όγκους. Οι σπάνιοι όγκοι αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα σήμερα και δεν είναι τόσο σπάνιοι. Κάθε χρόνο καταγράφονται 500.000 κρούσματα σπανίων όγκων στην Ευρώπη. Ένας στους πέντε καρκίνους ανήκουν στην κατηγορία των σπάνιων όγκων και είναι 180 διαφορετικοί υποτύποι καρκίνων. Οι άρρωστοι που προσβάλλονται από αυτούς τους καρκίνους, είναι συνήθως νεότερης ηλικίας και έχουν χειρότερη πρόγνωση απ’ ό,τι οι λεγόμενοι πιο συνηθισμένοι. Και αυτό οφείλεται στο ότι η διάγνωση γίνεται καθυστερημένα, είναι ατελής, δεν υπάρχει η κλινική εμπειρία για να οδηγηθούν οι ασθενείς σε μια ομάδα που θα τους αντιμετωπίσει ολιστικά, χειρουργικά, διαγνωστικά, ογκοπαθολογικά, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος για να αναζητήσουν το κατάλληλο δίκτυο, προκειμένου να τους υποστηρίξει. Το συνέδριο γίνεται με αφορμή αυτά ακριβώς τα ερωτηματικά και θέτει πολλούς προβληματισμούς στο τραπέζι, θέλοντας να αναδείξει τα ελλείμματα που υπάρχουν στις πολιτικές υγείας αλλά και τις επιστημονικές δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος. Παράλληλα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της πολιτείας, για να δημιουργηθούν δίκτυα αναφοράς, τόσο ελληνικά, όσο και συνεργαζόμενα με την Ευρώπη. Γι’ αυτό και στο συνέδριό μας συμμετέχουν πολλοί διακεκριμένοι ομιλητές από την Ευρώπη. Απευθύνεται στους νέους χειρουργούς, ογκολόγους, παθολόγους, ακτινοθεραπευτές, παθολογοανατόμους, για να δουν καινούρια πράγματα.

Οι πιο συχνοί σπάνιοι όγκοι είναι οι αιματολογικές κακοήθειες. Έρχονται μετά τα διάφορα εξειδικευμένα καρκινώματα του πεπτικού σωλήνα, της κεφαλής τραχήλου, τα σαρκώματα, του γυναικείου γεννητικού συστήματος και γενικά όγκοι που ανήκουν σε μια μεγάλη κατηγορία καρκίνου του πνεύμονα, αλλά έχουν μια συγκεκριμένη μοριακή ταξινόμηση, ώστε αποτελούν ένα τόσο μικρό κομματάκι, οπότε ο ορισμός λέει ότι είναι κάτω από έξι κρούσματα κατά 100.000 πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν αρχεία καταγραφής των σπάνιων όγκων στην Ελλάδα, γι’ αυτό και η Επιστημονική Εταιρεία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια προσπάθεια για τη δημιουργία αρχείων καταγραφής μέσα από συνεργασία με τα μέλη της για πολλές κατηγορίες σπανίων όγκων.

Το συνέδριο θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή. Όσον αφορά στους σπάνιους όγκους, θα εξεταστούν κυρίως στο συνέδριο οι περιπτώσεις των σαρκωμάτων και των νευροενδοκρινών όγκων. Στόχος είναι η πραγματοποίηση μιας εκπαιδευτικής εκδήλωσης υψηλής ποιότητας και ουσιαστικής προσφοράς προς την Ογκολογική Κοινότητα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης.

Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται σε ειδικευόμενους των τελευταίων ετών των αντίστοιχων ειδικοτήτων, καθώς και σε νέους ειδικευμένους που υπηρετούν στο ΕΣΥ ή το Πανεπιστήμιο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το