Πολιτική

Η κυβέρνηση προκρίνει τις επενδύσεις

Υπογράφεται την Παρασκευή η συμφωνία COSCO, ΤραινΟΣΕ και Hewlett-Packard
Υπογράφεται την Παρασκευή η συμφωνία COSCO, ΤραινΟΣΕ και Hewlett-Packard

Να κερδίσει τον πόλεμο για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και όχι τόσο τη μάχη με το ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμεί ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς που δεν προτάσσει τη μετωπική σύγκρουση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα.

«Προφανώς και θα απαντάμε με σκληρή γλώσσα στο ΣΥΡΙΖΑ και ο Σαμαράς θα δίνει τις απαντήσεις που πρέπει στον Τσίπρα, αλλά η μάχη είναι με τα προβλήματα» τονίζει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή που εστιάζει τη συζήτηση στην προώθηση του κυβερνητικού έργου με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να μείνει προσηλωμένη στο στόχο της που δεν είναι άλλος από την αναστροφή του κλίματος και της δημιουργίας συνθηκών για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ είναι διάχυτος ο προβληματισμός για την κατάσταση στην κοινωνία που δεν αντέχει την πίεση που υφίσταται από την οικονομική πολιτική.

Ως εκ τούτου δεν κρίνεται ως μείζον θέμα η πολεμική στάση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βέβαια δεν θα σταματήσει να υπάρχει, είτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είτε από το κόμμα της Ν.Δ, αλλά δεν αποτελεί και υψίστης προτεραιότητας.

«Η βασική μας προτεραιότητα είναι να απαντήσουμε στις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ανάσχεση της ύφεσης, να μπει φραγμός στην ανεργία, να  δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης, να ανοίξουν οι δουλειές, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι» είναι η βασική γραμμή που εκπέμπεται από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να συντηρηθεί ένα πολεμικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στην πολιτική σκηνή, διότι εκτιμά ότι αυτό δεν βοηθάει την προσπάθειά του για προσέλκυση επενδύσεων, που κατά τον ίδιο, εξελίσσεται πάρα πολύ ικανοποιητικά.

Γι’ αυτό και στην προχθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή έστειλε μήνυμα κυρίως στον κ. Τσίπρα να μην τορπιλίζει ο ίδιος και το κόμμα του τις όποιες επενδυτικές προσπάθειες στη χώρα, διότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται ανάσες και τις επενδύσεις ξένων εταιρειών.

Ειδικά για το θέμα των επενδύσεων ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι όλα προχωράνε ικανοποιητικά και από το Μαξίμου αναφέρονται με έμφαση στη χθεσινή συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την πολυεθνική καπνοβιομηχανία Philip Morris, για την απορρόφηση της μισής παραγωγής της Ελλάδας σε καπνό την τριετία 2013-2015 από την εταιρεία, αλλά και την αυριανή εκδήλωση για την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας συνεργασίας COSCO, ΤραινΟΣΕ και Hewlett-Packard, στην προβλήτα όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Cosco, στο Λιμάνι του Πειραιά.

Όμως, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα στον τομέα των επενδύσεων, η αγωνία στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι έκδηλη για την πορεία της κυβέρνησης, που σε πολλούς τομείς έχει μείνει πίσω από τα αρχικά «στοχοδιαγράμματα» – κατά τον όρο που χρησιμοποίησε παλαιότερα ο ίδιος ο κ. Σαμαράς-  και δεν θέλουν να επισκιαστεί η κυβερνητική προσπάθεια με «άγονες συγκρούσεις», όπως λένε, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί για μία ακόμη φορά μια κρίσιμη περίοδος για την οικονομία.

«Αυτή τη φορά δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία και οφείλουμε να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας» λέει συνεργάτης του κ. Σαμαρά, ενώ είναι υπαρκτός ο φόβος της ενεργοποίησης του μηχανισμού των αυτόματων περικοπών που προβλέπονται στο μνημόνιο ΙΙΙ, εάν η κυβέρνηση δεν παράξει έργο και αποτελέσματα.

Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητες αποτελούν ζητήματα όπως η φορολογική μεταρρύθμιση για να αποκατασταθεί το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη και για να αυξηθούν τα έσοδα στα δημόσια ταμεία, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και η προστασία των αδύναμων και των ανέργων.

Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει, εκτός από τα ενδογενή προβλήματά της και τις πιέσεις της τρόικας που άρχισε τους ελέγχους στο τεχνικό επίπεδο, ενώ υπάρχει στο τραπέζι των πιστωτών, παρά τις διαψεύσεις, το ζήτημα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι το σχέδιό τους είναι να μην υπάρξει καμία απόλυση και επιμένουν ότι θα προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα κινητικότητας στο δημόσιο.

Σε αυτό το πλαίσιο θα έχει ενδιαφέρον και η αυριανή προγραμματισμένη νέα συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβούλιο Μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, όπου θα συζητηθεί η πορεία της αξιολόγησης των δομών των υπουργείων: Τουρισμού, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Υγείας.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται και για τις επαφές με το κλιμάκιο της τρόικας και υπό τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν με επιχείρημα να μην υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα, ότι μπορεί σταδιακά να υπάρξει χαλάρωση του εφαρμοζόμενου οικονομικού προγράμματος.

Αυτό που θέλουν από το Μέγαρο Μαξίμου είναι να αποφύγουν πάση θυσία το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέα μέτρα, ενώ δεν συζητά και περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, παρά το γεγονός ότι τίθεται από πολλές πλευρές, τόσο εκτός χώρας, όσο και εντός ελληνικής επικράτειας και συγκεκριμένα από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες με το πρόσχημα ότι θα αυξηθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ με την παραίνεση ότι «πρέπει να συμφιλιωθούμε ξανά, με ένα πνεύμα κοινής λογικής, το οποίο επιτάσσει να δούμε το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας και το πώς αυτή θα κάνει άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα, ως βασική προϋπόθεση για επενδύσεις αλλά και για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας» ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τον νέο επενδυτικό νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο το οποίο εισήχθη προς επεξεργασία σε πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν επί της αρχής του η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, ενώ οι ΑΝΕΛ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια και καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΧΑ και το ΚΚΕ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αφού επισήμανε πως «η Ελλάδα έχει πληρώσει λαϊκίστικες αντιλήψεις που επικράτησαν, βάσει των οποίων περίπου πιστέψαμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές και εργαζόμενους χωρίς επιχειρηματίες», τόνισε πως αυτή η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου κλίματος εμπιστοσύνης, που θα σηματοδοτήσει κι ένα καινούργιο ξεκίνημα για τη χώρα.

«Παίρνουμε τολμηρές αποφάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και της γραφειοκρατίας που εμπόδισαν μέχρι σήμερα την προσέλκυση επενδύσεων» ανέφερε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης σημειώνοντας επίσης ότι από τη σύστασή της μέχρι τώρα στη διαδικασία του ταχείας αδειοδότησης έχουν ενταχθεί πολύ λίγες επιχειρήσεις και δεν έχει αδειοδοτηθεί καμία. Αναφερόμενος δε στις ιδιωτικές επενδύσεις υπογράμμισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης εστιάζεται στο τρίπτυχο «ρευστότητα – ταχύτητα – διαφάνεια».

– See more at: http://www.nooz.gr/economy/tin-8etiki-psifo-nd-pasok-kai-dimar-eksasfalise-to-ependutiko-nomosxedio#sthash.NWVYTHiB.dpuf

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το