Τοπικά

Αφήνει «προίκα» στον «Καλλικράτη»

ΛΕΖΑΝΤΑ

Πάνω το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Σέσκλου και κάτω η πλατεία Διμηνίου

Ο καταργηθείς πλέον δήμος Αισωνίας


Ένας δήμος «νοικοκυρεμένος» και από τους λίγους ίσως πανελλαδικά που δεν έχουν προχωρήσει σε δανειοδότηση, ήταν ο δήμος Αισωνίας, που με καλή μάλιστα οικονομική «προίκα» και μια μεγάλη γεωγραφική έκταση με γεωργικές, κτηνοτροφικές και βιομηχανικές εκτάσεις, αποτελεί πλέον το ένα από τα «οκτώ κομμάτια» του «παζλ», που συνθέτουν το νέο «καλλικρατικό» δήμο Βόλου.

Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Αισωνίας κ. Δημήτρη Καντόλα στα οχτώ χρόνια δράσης της θητείας της απελθούσας πλέον δημοτικής αρχής, στα πλαίσια των δυνατοτήτων πάντα του δήμου, δρομολογήθηκαν έργα, υπήρξαν παρεμβάσεις και δράσεις, που βελτίωσαν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αντιμετωπίστηκαν προβλήματα και δόθηκαν λύσεις σε μία σειρά από ζητήματα της καθημερινότητας.

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι στο δήμο οφείλονται χρήματα από τη χρήση προγραμμάτων, όπως τα υπουργεία, την Περιφέρεια κ.λ.π., κατάφερε να μην προχωρήσει σε κανέναν τραπεζικό δανεισμό.

Επίσης δεν οφείλει χρήματα σε εργαζόμενους, καταβάλλοντας κανονικά τις ασφαλιστικές – εργοδοτικές εισφορές στα Ταμεία.

Υλοποιώντας την κοινωνική πολιτική μεταξύ άλλων του δήμου, υποστηρίχθηκαν αθλητικές δράσεις, ενώ υπήρξε πριμοδότηση στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, για πολιτιστικές ενέργειες μέσω της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλληλεγγύης, όπως της κεραμικής και της ζωγραφικής.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν ωστόσο και άλλες πολιτιστικές δράσεις, όπως επίσης και η ίδρυση και λειτουργία της σχολής παραδοσιακής μουσικής, αλλά και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης.

Μεγάλα έργα σηματοδότησαν την εξέλιξη του πρώην δήμου και τη διαμόρφωση νέων πλέον συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, αλλά και την προσέλκυση επισκεπτών.

Μεταξύ αυτών, η επέκταση του σχολικού συγκροτήματος και του γυμναστηρίου στο Διμήνι, η κατασκευή της πλατείας Διμηνίου, αλλά και το Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων στο Σέσκλο με το Πολιτιστικό Κέντρο και τον παιδικό σταθμό.

Επίσης, η αγορά οικοπέδου και η ένταξη της μελέτης και κατασκευής του Λαογραφικού Μουσείου Σέσκλου, η αγορά οικοπέδου δίπλα από το Πολιτιστικό Κέντρο για τη στέγαση των Πολιτιστικών Φορέων, η συμβολή- συμμετοχή με την παραχώρηση οικοπέδου για το 10ο Γυμνάσιο, η στήριξη στο πρόγραμμα Μεσογειακής Διατροφής στο σχολείο, η πλήρης ανακαίνιση του Δημοτικού Καταστήματος Σέσκλου, όπως και πολλές ακόμη παρεμβάσεις σε θέματα οδοποιΐας, τοιχοποΐας και αντιστήριξης κ.λ.π.

Οικονομικοί πόροι

Σύμφωνα με τον κ. Καντόλα, ο δήμος Αισωνίας είχε καταφέρει και είχε εξασφαλίσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους, οι οποίοι ετησίως αντιστοιχούν σε μια σημαντική «οικονομική ένεση» για τα οικονομικά του νέου «καλλικρατικού» δήμου Βόλου.

Μεταξύ αυτών, είναι τα σταθερά έσοδα από τα δημοτικά τέλη της Βιομηχανικής Περιοχής, ύψους περίπου 500 χιλιάδων ευρώ, η χρήση του ΧΥΤΑ, η οποία κοστολογείται περίπου στις 150.000 ευρώ ετησίως, αλλά και τα τέλη χρήσης νερού, ύψους 110.000 ευρώ ετησίως.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, σημαντική δομή που λειτουργεί στον πρώην δήμο Αισωνίας, είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που υλοποιούνταν μέσα από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αλληλεγγύης του δήμου Αισωνίας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.Δ.Α).

Σύμφωνα με τον πρώην αντιδήμαρχο και πρόεδρο της Επιχείρησης κ. Βασίλη Καραλή, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2002 και συνεχίζει έως σήμερα να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περίπου 100 πλέον αναξιοπαθούντες.

Οι περιοχές που καλύπτει είναι το Διμήνι, το Σέσκλο, η Χρυσή Ακτή Παναγιάς και η περιοχή Σαμπάναγα, ενώ οι καλυπτόμενες ηλικίες είναι από 65 ετών και άνω και σε ειδικές περιπτώσεις άτομα που έχουν ειδικές ανάγκες- ικανότητες.

Ευρυζωνικότητα

Σημαντική πτυχή παρέμβασης που εξυπηρετεί πλέον τόσο τους μόνιμους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες του πρώην δήμου Αισωνίας, είναι το έργο «Ευρυζωνικά Δίκτυα», ύψους περίπου 300 χιλ. ευρώ, στο πλαίσιο των εργασιών για τις καινοτόμες δράσεις , προσφέροντας δωρεάν ασύρματο ίντερνετ σε όλο το δήμο, αλλά και ιστοσελίδα για τη πληροφόρηση των επισκεπτών με τουριστικό, ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το