Photo Gallery, Τοπικά

Ασφυκτιούν σε Νηπιαγωγεία Βόλου

Περιορισμένοι χώροι σε διδακτήρια στο κέντρο της πόλης
Περιορισμένοι χώροι σε διδακτήρια στο κέντρο της πόλης

Προβληματίζει το ζήτημα της στέγασης των Νηπιαγωγείων, ιδίως αυτών που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και τα οποία είτε δεν διαθέτουν μεγάλους εσωτερικούς χώρους, είτε δεν έχουν αυλή για να παίξουν τα νήπια στις ώρες των διαλειμμάτων. Οι τοπικοί φορείς είναι σε αναζήτηση λύσεων, ωστόσο ακόμη μια σχολική χρονιά προχωρεί στο τέλος της, χωρίς να έχουν δοθεί ουσιαστικές λύσεις.

«Έχουμε τόσα νήπια, όσος είναι και ο αριθμός από τα καρεκλάκια που μπορούμε να τοποθετήσουμε στην αίθουσα» σημειώνει η νηπιαγωγός από το 13ο Νηπιαγωγείο Βόλου, το οποίο λειτουργεί σε μισθωμένο κτίριο εδώ και χρόνια. Μέχρι πριν μερικά χρόνια στο παλιό κτίριο στεγάζονταν δύο Νηπιαγωγεία, σε πρωινή και απογευματινή βάρδια. Τελικά το 27ο Νηπιαγωγείο μεταστεγάστηκε και έτσι δημιουργήθηκε χώρος για να λειτουργήσει το 13ο Νηπιαγωγείο και ως ολοήμερο. Ωστόσο και πάλι οι χώροι είναι περιορισμένοι. Στο κλασικό τμήμα του Νηπιαγωγείου φοιτούν δεκατέσσερα νήπια, ενώ στο ολοήμερο τμήμα, που αρχίζει στις 8 το πρωί και τελειώνει στις 15.45, φοιτούν δεκαπέντε νήπια.

Όπως τονίζει η νηπιαγωγός, τα παιδιά του ολοήμερου δεν έχουν τον απαιτούμενο χώρο για να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται από νωρίς το πρωί μέχρι και το μεσημέρι σε διαρκή κίνηση.

Ο αύλειος χώρος του Νηπιαγωγείου είναι πολύ περιορισμένος και χρειάζεται παρέμβαση. Μάλιστα, τον περασμένο Ιανουάριο βγήκε από το δάπεδο της αυλής και μια πράσινη μοκέτα που βρισκόταν εκεί για χρόνια και, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, εγκυμονούσε κινδύνους για την υγεία των παιδιών.

Το κτίριο διαθέτει δύο μικρές αίθουσες που ίσα-ίσα χωρούν οι χωρούν οι μαθητές. Ο περιορισμένος χώρος είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που δεν μπορούν να γίνουν δεκτά περισσότερα νήπια για φοίτηση. Επίσης, ζήτημα υπάρχει και με τον αριθμό των τουαλετών που είναι μόλις δύο, κοινές για τα νήπια και τις τρεις νηπιαγωγούς.

Άλλα Νηπιαγωγεία του Βόλου αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα τα συστεγαζόμενα 14ο-24ο Νηπιαγωγείων, επί της οδού Μεταμορφώσεως, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την έλλειψη αύλειου χώρου, ενώ οι εσωτερικοί χώροι είναι μεγάλοι. Παράλληλα, το κτίριο έχει τζαμαρίες. Το ζήτημα είναι χρόνιο, αλλά ακόμη λύση δεν έχει βρεθεί, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται. Επίσης, σε άλλο Νηπιαγωγείο στη Νέα Ιωνία, και εκεί δεν υπάρχει αύλειος χώρος και οι νηπιαγωγοί κλείνουν το δρόμο από την κυκλοφορία των οχημάτων, ώστε να γίνεται το διάλειμμά και τα παιδιά να μπορούν να παίζουν για λίγο.

Ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Παπαϊωάννου τόνισε πως «αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου, προκειμένου να αναζητηθούν κάποια δημοτικά κτίρια τα οποία θα μπορούσαν να στεγάσουν Νηπιαγωγεία. Μέχρι πρότινος ο νόμος όριζε ότι τα Νηπιαγωγεία πρέπει να είναι μονοθέσια ή διθέσια. Με το νέο νόμο, όμως, μπορεί αν δημιουργηθούν και εξαθέσια Νηπιαγωγεία. Επομένως θα μπορούσαν τα 11ο, 12ο και 13ο Νηπιαγωγεία Βόλου που γειτνιάζουν, να αποτελέσουν ένα εξαθέσιο Νηπιαγωγείο που θα στεγαζόταν σε ένα κτίριο του Δήμου. Προϋπόθεση βέβαια είναι το κτίριο να είναι ισόγειο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το