Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα

Τι ζήτησαν χθες βράδυ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον Ευαγγ. Βενιζέλο

 

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει κρίσιμα “μέτωπα”

 

 

Συνάντηση με την τρόικα – τη δεύτερη μέσα σε 24 ώρες – είχε το βράδυ της Τετάρτης  (χθες) ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Η συνάντηση διεκόπη στις 21.00, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν πολύ σκληρή, και θα συνεχιστεί σε νέο ραντεβού που κλείστηκε ανάμεσα στις δυο πλευρές για τις 12  το μεσημέρι της Πέμπτης (σήμερα).

 

Οι ελεγκτές πιέζουν ασφυκτικά και ζητούν να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο στόχος για έλλειμμα στο 7,6% για το 2011, παρά τη μεγαλύτερη ύφεση από το αναμενόμενο.

 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ζητούν πρόσθετες περικοπές δαπανών και επίσπευση μέτρων που έχουν προγραμματιστεί για το 2012.

Αναλυτικότερα δαπάνες και Δημόσιο “πρωταγωνίστησαν” στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τα στελέχη της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές ζητούν μεγαλύτερες περικοπές δαπανών και ταχύτερη δράση σε συγχωνεύσεις και εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, ενώ επιμένουν και για απολύσεις στο Δημόσιο.

 

Η τρόικα θεωρεί ότι το πρόγραμμα βρίσκεται “πίσω” στο σκέλος της περικοπής δαπανών σε τομείς όπως π.χ. η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και η Υγεία. Παράλληλα ζητούν άμεσα αποτελέσματα στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων οργανισμών, αλλά και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

 

Ως προς το δημόσιο, οι ελεγκτές ζητούν επίσης την άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (επέκταση στις ΔΕΚΟ) από τον Οκτώβριο, αλλά και απολύσεις, με μεγάλη χρήση της «εργασιακής εφεδρείας».

 

 

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει κρίσιμα “μέτωπα” εντός των επόμενων εβδομάδων. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε κρίσιμο το επόμενο διάστημα μέχρι τις 15-20 Οκτωβρίου και πρόσθεσε: “Αυτά όλα θα βγουν τις επόμενες ημέρες αναλυτικά στην επιφάνεια: Το μισθολόγιο στο δημόσιο, το μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ, η εργασιακή εφεδρεία, η αγορά εργασίας, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, το κλείσιμο και η αναδιάρθρωση των φορέων. Όλα αυτά που έχουν σχέση κυρίως με το εθνικό φορολογικό σύστημα, που είναι η προτεραιότητα των επομένων εβδομάδων, είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ως χώρα”.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το