Photo Gallery, Τοπικά

Απώλειες νερού στο Παναγιώτικο

Σε κακοτεχνίες και ατέλειες φαίνεται να αποδίδεται η δραματική αύξηση απώλειας νερού στο φράγμα Παναγιώτικο, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα υδροδότησης στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Νοτίου Πηλίου

 

Σημαντικές είναι οι απώλειες νερού στο φράγμα Παναγιώτικο, που φθάνουν και τα 3.000 κυβικά την ημέρα, λόγω κακοτεχνιών, όπως αποκαλύφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Νοτίου Πηλίου. Αυτό διαπιστώνεται και από μελέτες που έχει στα χέρια της η Δημοτική Αρχή. Με την έναρξη της προχθεσινής συνεδρίασης, τόσο ο πρόεδρος Κ. Παπαμαρκάκης, όσο και ο υπεύθυνος Τομέα Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Κ. Λεγαντής ενημέρωσαν τους δημοτικούς συμβούλους για τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Αναλυτικότερα  στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Νοτίου Πηλίου ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα προέκυψε σχετικά με το φράγμα Παναγιώτικο και οι κ.κ. Παπαμαρκάκης και Λεγαντής ενημέρωσαν τους δημοτικούς συμβούλους ώστε να εξευρεθεί άμεσα λύση. Όπως φαίνεται και σύμφωνα με μελέτες που έχει στα χέρια της η Δημοτική Αρχή το φράγμα χάνει από τη βάση του ακόμη και 3.000 κυβικά νερό σε ημερήσια βάση.

«Από την αρχή που αναλάβαμε χρέη Δημοτικής Αρχής γνωρίζαμε πως υπάρχει ρήγμα στη στέψη, στην κορυφή του φράγματος. Τώρα, με την πάροδο του χρόνου, φαίνεται πως αυτό το ρήγμα διευρύνεται. Διαρροή επίσης υπάρχει στον πυθμένα μεταξύ φράγματος και ταχυδιϋλιστηρίων, λόγω κακοτεχνίας», αποσαφηνίζει ο κ. Λεγαντής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2006 το φράγμα έχανε 30 κυβικά νερού την ώρα. Ο κ. Λεγαντής συνεχίζει: «Το 2011, όταν και αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή, παρακολουθούσαμε το φράγμα καθημερινά και παρατηρήσαμε μεγάλη αύξηση της απώλειας, της τάξης των 80 κυβικών νερού, την ώρα. Αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όταν τελικά εισακουστήκαμε, πριν από ένα μήνα, πήγαμε, παρουσία του κ. Κοπάνα, να πραγματοποιήσουμε ογκομέτρηση του φράγματος με τη βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ογκομέτρησης, το Παναγιώτικο έχανε 130 κυβικά νερού την ώρα πριν από ένα μόλις μήνα. Προ 15νθημέρου ξαναπήγαμε για ογκομέτρηση, με την ίδια Υπηρεσία, για να διαπιστώσουμε πως πλέον χάνουμε 153 κυβικά νερού την ώρα. Πρόκειται για δραματική αύξηση του αριθμού της απώλειας» εξηγεί ο υπεύθυνος Τομέα Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Προκύπτει πως, σύμφωνα με την έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας, υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια τους φράγματος καθώς «σε μία ενδεχόμενη νεροποντή είναι δυνατό το φράγμα να πλημμυρίσει και να σπάσει. Δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο αλλά όλα είναι πιθανά να συμβούν» λέει ο κ. Λεγαντής.

Αξίζει να αναφερθεί πως όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Νοτίου Πηλίου υδροδοτείται από το Παναγιώτικο και οι γεωτρήσεις πλέον δεν λειτουργούν, έτσι θα παρουσιαστεί πρόβλημα υδροδότησης των οικισμών. Αυτό που προτείνεται από τον υπεύθυνο Τομέα Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Νοτίου Πηλίου είναι να γίνουν άμεσες ενέργειες. «Εμείς, ως Δήμος Νοτίου Πηλίου δεν έχουμε ούτε την τεχνογνωσία αλλά ούτε και τα χρήματα να επιχειρήσουμε να επιδιορθώσουμε τη ζημιά. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας όμως πρέπει να δράσει άμεσα και ακαριαία για να μην έρθουμε αντιμέτωποι με απρόβλεπτες συνέπειες»

.Στο ίδιο πνεύμα και ο κ. Παπαμαρκάκης που τονίζει πως «ο κίνδυνος που μας απειλεί δεν είναι άλλος από το να γκρεμιστεί το ίδιο το φράγμα. Η μοναδική προσωρινή λύση που φαίνεται να μπορεί να μας σώσει είναι το άμεσο άδειασμα και η επιδιόρθωση του φράγματος». Κάτι τέτοιο είναι προφανώς πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί, να αδειάσει και να επιδιορθωθεί το φράγμα, καθώς οι οικισμοί θα μείνουν για μήνες, μπορεί και για χρόνο χωρίς νερό. «Είναι τραγικό το γεγονός πως σε τέτοιες επενδύσεις υπάρχουν κακοτεχνίες και ατέλειες. Πρέπει άμεσα να αποδοθούν ευθύνες στους κατασκευαστές», καταλήγει ο κ. Λεγαντής.

Ποιότητα νερού

Εξάλλου, είναι γνωστό πως σε τακτά χρονικά διαστήματα στο φράγμα Παναγιώτικο πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι με σκοπό να παρακολουθείται η πορεία στου φράγματος καθώς είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης υδάτων του Νοτίου Πηλίου. Η κίνηση αυτή όπως δήλωσε ο υπεύθυνος τομέα ύδρευσης κ. Κώστας Λεγαντής γίνεται σχεδόν τέσσερις φορές το χρόνο προκειμένου να παρακολουθούν και να καταγράφουν την πορεία του φράγματος: «Το μόνο σίγουρο είναι πως το φράγμα έχει καλό νερό. Πρόκειται για πηγαίο νερό και η οποιαδήποτε παύση λειτουργίας του θα κοστίσει ακριβά στο Δήμο Νοτίου Πηλίου και τους δημότες του», τόνισε ο κ. Λεγαντής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο

Εξάλλου, με 48 θέματα ημερήσιας διάταξης, συνεδρίασε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Πηλίου. Μεταξύ άλλων ψηφίστηκε ομόφωνα η καθιέρωση των Μηλεών ως πολιτιστικής πρωτεύουσας  του Δήμου Νοτίου Πηλίου ενώ συζητήθηκε η επιστροφή της έκτασης των Ναυτικών Σχολών Καλών Νερών στο Δήμο Νοτίου Πηλίου προς αξιοποίησή τους. Αυτή τη στιγμή οι Ναυτικές Σχολές ανήκουν στην εταιρεία αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι  το ΔΣ αναμενόταν να παραχωρήσει τη χρήση του υπαίθριου θεάτρου Αλώνι στην εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Φίλοι του Θεάτρου Αλώνι», αλλά τελικά αποφασίστηκε το θέμα να ξανασυζητηθεί «όχι διότι υπήρξε κάποια διαφωνία αλλά γιατί θεωρούμε πως αφορά σε όλη την κοινωνία του Δήμου.  Έτσι θα κληθούν οι πρόεδροι των τοπικών συλλόγων για να αποφασίσουμε όλοι μαζί» τόνισε ο κ. Παπαμαρκάκης. Το ΔΣ συζήτησε μεταξύ άλλων την ένταξη σε δύο προγράμματα leader με το πρώτο να αφορά στην ίδρυση πολιτιστικού κέντρου στα Καλά Νερά και το δεύτερο σε προμήθεια χρημάτων για τουριστική προβολή του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

 

Σοφία Μαυραντζά

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το