Photo Gallery, Τοπικά

Από Φεβρουάριο η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου στο Βόλο

Από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες για τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου

 

Στο Δίαυλο θα λειτουργήσει από το Φεβρουάριο το Κοινωνικό Ιατρείο, με τη σύμπραξη του Δήμου Βόλου και του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας. Το ιατρείο θα απευθύνεται αποκλειστικά σε ανασφάλιστους πολίτες, μετανάστες και λαθρομετανάστες, θα λειτουργεί τρεις ημέρες την εβδομάδα και ένα μεγάλο δίκτυο γιατρών θα παρέχει υπηρεσίες στους ανθρώπους που δεν μπορούν να καλυφθούν ασφαλιστικά και ιατροφαρμακευτικά.

Οι γιατροί τόσο στο χώρο του Δίαυλου, όσο και τα ιατρεία τους θα πραγματοποιούν τις ιατρικές πράξεις και η φαρμακευτική αγωγή θα χορηγείται από το υλικό που συγκεντρώνεται στο κοινωνικό φαρμακείο της Μητρόπολης.

«Σε μια περίοδο που η υγεία υποβαθμίζεται λόγω των μνημονιακών πολιτικών, τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες αποτελούν μια βαθιά πολιτική πράξη.  Όταν η κοινωνία αυτοοργανώνεται με τέτοιου είδους θεσμούς, αντιτίθεται στην πολιτική που προσπαθεί να καταστρέψει τις κοινωνικές παροχές που υπήρχαν» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ι.Σ.Μ. Ματθαίος Δραμητινός στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης Τύπου.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Απ. Παντσάς μίλησε για το τεράστιο ενδιαφέρον που έδειξε ο ιατρικός κόσμος για την οργάνωση της συγκεκριμένης δράσης.

«Αυτό που θέλαμε να στήσουμε επιθυμούσαμε να έχει γερά θεμέλια, να έχει διάρκεια και ποιότητα» επισήμανε ο αντιδήμαρχος, ενώ εξέφρασε την ευχάριστη έκπληξή του για τη μεγάλη ανταπόκριση ειδικά των νέων γιατρών, αλλά και πολλών συνταξιούχων που αποδέχθηκαν να συμβάλλουν στην προσπάθεια. Ο γραμματέας του Ι.Σ.Μ. Χρήστος Πανάγος δήλωσε ότι η δράση θα αναπτυχθεί στο Δίαυλο, ένα χώρο που παραχώρησε ο Δήμος και ήδη διαμορφώνεται κατάλληλα. Αρχικά το Κοινωνικό Ιατρείο θα λειτουργεί από τις 3 μ.μ. – 6 μ.μ. τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και θα στελεχώνεται σταθερά από έναν παθολόγο γενικό ιατρό, έναν παιδίατρο και ένα χειρουργό, ενώ μία φορά την εβδομάδα θα παρέχει τις υπηρεσίες του και ψυχολόγος.

Παράλληλα γιατροί άλλων ειδικοτήτων θα φροντίζουν δωρεάν τους ασθενείς, οι οποίοι θα τους επισκέπτονται με παραπεμπτικό από το Κοινωνικό Ιατρείο. Διαγνωστικά κέντρα, βιοχημικά εργαστήρια, ακτινολογικά εργαστήρια και πολλοί γιατροί ειδικοτήτων συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Τη γραμματειακή υποστήριξη θα την αναλάβουν εθελοντές νοσηλευτές.

Θα υπάρχει μηχανοργάνωση για την τήρηση του ιατρικού ιστορικού του κάθε ασθενούς (κάρτα ασθενούς), δίκτυο παραπομπών σε άλλες ειδικότητες κ.λπ.

Σημειώνεται ότι όλος ο ιατρομηχανολογικός εξοπλισμός αγοράστηκε με χρήματα του Ι.Σ.Μ. και τις χορηγίες επιχειρήσεων της περιοχής.

Ο γιατρός του Νοσοκομείου Βόλου Μιχ. Μεϊκόπουλος που έχει αναλάβει και την οργάνωση του Κοινωνικού Ιατρείου, έκανε λόγο για ανθρωπιστική πρωτοβουλία που έρχεται να καλύψει μεγάλα κενά που δημιουργήθηκαν λόγω των μνημονιακών πολιτικών. «Καθημερινά στο Νοσοκομείο βλέπουμε δράματα. Ενώ σε εποχή κρίσης, οι πρωτοβάθμιοι φορείς υγείας έπρεπε να είναι ανοιχτοί σε όλους, εντούτοις οι πολίτες, ακόμη κι αυτοί που είναι ανασφάλιστοι, καλούνται να πληρώσουν». Επίσης σημείωσε ότι στο πλαίσιο δράσεων που θ’ αναπτυχθούν παράλληλα με το κοινωνικό ιατρείο, θα γίνονται – σε δεύτερη φάση – μαθήματα πρώτων βοηθειών, αλλά και εμβολιασμοί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το